Dovednosti

Výroba ozdob z peří Hodnocení: Průměr

Obtížnost: Těžká

Ověřování: každý výrobek

Totální úspěch:

Postavě se povedl úžasný výrobek, jehož cena bude o čtvrtinu vyšší než normálně. Všichni se budou této práci obdivovat a postava si získá prestiž jako zručný řemeslník. Postava dostane nové zakázky a podobně. Může se dokonce stát miláčkem bohů, pokud vyrábí výrobky pro kněží a chrámy.

Úspěch:

Postava odvedla velmi dobrou práci, výrobek bude mít běžnou cenu, někteří zákazníci ovšem budou velice neúprosně diskutovat o ceně.

Neúspěch:

Postava pokazila výrobu a přišla o polovinu materiálu.

Fatální neúspěch:

Postava výrobek prezentuje jako svůj největší mistrovský kousek a je na něj velice hrdá. Ve skutečnosti je výrobek nevkusný, neestetický, kýčovitý a pokažený. Zákazník bude s největší pravděpodobností považovat vše za urážku, což může vyvolat veliké problémy, obzvlášť pokud je zákazníkem kněžstvo.

Popis:

Ozdoby ze vzácného peří byly zvláště doménou kultur Ameriky, a to převážně střední. Peří ptáka Quetsala bylo jedním z nejvíce ceněných materiálů, Aztéky bylo ceněno mnohem více než zlato. Využívané bylo též pestré peří papoušků. Řemeslníci, kteří tento materiál zpracovávali byli naprostou elitou mezi řemeslníky, neboť péřové pláště, čelenky, mozaiky na štítech a další předměty byly znakem sociálního statutu a moci. Náčelníci nosili do bitev na zádech veliké, vzácným peřím pokryté rámy jen aby dokázali, jak mocní jsou.

Dalším důležitým odběratelem péřových výrobků byly chrámy. Různé pláště a další ozdoby byly nezbytné k bezchybnému provedení rituálů a rituál byl u Aztéků a Mayů vším.

Samotná výroba předmětů byla velice náročná a zdlouhavá. Byly dva základní způsoby výroby: lepení pryskyřicí na látku nebo přišívání. Obojí vyžadovalo cit pro estetično a velice šikovné ruce. Než dosáhl výrobce opravdové dokonalosti, musel se učit velice, velice dlouho.

Autor:

Přidáno:

Hlasovalo: 13

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Fafnir: Přiznávám, že jsem tento přízpěvek zlajdačil a sepsal narychlo. nyní v diskuzi se snažím napravit své chyby... Ad náročnost: u drátování a paličkování se damožzřejmě dají vyrobit skvosty, to nepopírám... ale tohle je spíše něco jako u nás v evropě malířství. znalost odlišných druhů peří a dobrá schopnost kompozice barev, tvorba mozaik. nutnost pečlivězpracovávat peříčko po peříčku, aby žádné nebylo poškozené a nekazilo celkový dojem. navíc se často kombinovalo i s výšivkou nebo zlatotepectvím...


 Uživatel úrovně 8

Fafrin: v linku musíš smazat mezeru, stejně jako v 90% všech lincích, které na dracidoupe.cz můžeš nalézt...


 Uživatel úrovně 0

QuidoYáfet: obrázky se mi bohužel nepodařilo zprovoznit, ale opovážil bych se tvrdit, že s pomocí technik jako paličkování(krajkování), drátování, vyšívání, či navlékání korálů lze také stvořit umělecké skvosty.
Proč nejsou obrázky s příklady součástí příspěvku, když už jsme u toho.


 Uživatel úrovně 0

Fafnir Vok atd.: no, dobrá, chápu tvůj pocit. ale je rozdíl mezi "přišíváním peří" a tímto řemeslem. Jednak peří je zcela specifický materiál náročný na zpracování. Pokud se podíváš tedy na odkazy uvedené níže, možná ti dojde, že tohle není zrovna jednoduché vyrobit. Řemeslníci kteří se tomuto řemeslu věnovali tvořili opravdové umělecké skvosty, které obdivoval i Albrecht Dürer. Toto není obyčejná "ruční práce, ale plnohodnotné umění.

Co se týče dalších námitek, jako je malá využitelnost, nadbytečnost a zkopaná pravidlová část, nezbývá mi než s tebou souhlasit. Co se týče pravidel a "omáčky", je tenhle příspěvek opravdu hodný nuly.


 Uživatel úrovně 0

Něco mi říká, že se jedná o běžnou domácí ruční práci. Jasně, někdo si z toho může udělat živnost, ale popravdě, opravdu je to tak těžké? Těžké??
Toto se dá v pohodě zahrnout pod dovednost ruční práce(obratnost, střední). Cizinec, který se s touto činností nikdy nesetkal, ale umí šít, vyšívat, paličkovat, drhat, drátovat či navlékat korále(ruční práce), si brzy poradí i s tímto novým uměleckým řemeslem. Po pár pokusech se zbaví úvodního postihu k dovednosti a do poznámek si napíše, že už umí z ručních prací i přišívat peří.
Nevím jak mám vyádřit pocit nadbytečnosti, který ve mě tento příspěvek vzbuzuje. Pravidlová část je zkopaná a dokreslující omáčka v podobě výrobků, cen apod. zcela chybí.


 Uživatel úrovně 0

Toto je spíš na nějakou esej či článek než na dovednost. Samozřejmě to postava může ovládat, záleží na kultuře, ze které pochází, může se to také naučit, ale určitě bych neměl potřebu toto řešit pomocí dovedností. Nicméně i tak je v tom kousek zajímavého počtení.


 Uživatel úrovně 0

Mai'q the Liar: Děkuji za tuto obsáhlou a obohacující reakci.
Co se týče zpracování, na tom musím ještě velmi zapracovat. Právě takové reakce jaké jsou zde mi v tom snad pomohou.
Co se týče orientace na historické pozadí na úkor důležitých herních informací, to je zcela evídentní, možná je to způsobeno tím, že ta historie je pro mě osobně o dost zajímavější a více mě baví o ní psát.
Co se týče využitelnosti: Nejsem si jist, jestli jsem to napsal do přízpěvku či reakce, projistotu to napíši zde: Tato dovednost není a nikdy nebyla myšlena nebo psána tak, aby byla využitelná ve hře klasického DrD v evropském pseudostředověkém stylu. Je psána pro hru z oblastí podobných předkolumbovské Střední Americe. je mi jasné, že se v Evropě králové nezdobili příliš peřím. používali drahé látky a kožešiny. Možná není tento příspěvek použitelný v evropské hře, ovšem může být využitelný v jiných, exotických hrách.


 Uživatel úrovně 0

Dobrý den.

Teď jsem opravdu delší dobu váhal, jak hodnotit. Nakonec jsem se rozhodl dát podprůměrné hodnocení, protože jsem narazil na několik dost sporných věcí, které se samozřejmě pokusím popsat. (V podstatě jde o totéž, co napsal Corwin, jen jsem o tom asi víc přemýšlel, protože jsem zpočátku nevěděl, co si myslet.) Celkově se mi jeví dovednost jako jedna z těch s horším nápadem a horším zpracováním, omlouvám se.

Je docela zajímavé, jak jsou si dovednosti od jednoho autora ve zpracování podobné. Bohužel jsou si podobné hlavně v tom, co je na nich napsané hůře. Dýmové signály měly lepší nápad a využitelnost, zpracované však byly podobně, proto musím tuto dovednost posunout v hodnocení níž.

Stejně jako u Dýmových singálů i zde mi chybí popis použití dovednosti samotné. Stejně jako u Dýmových signálů i zde je popsáno spíše kulturně historické pozadí dovednosti, zatímco věci potřebné do hry chybí. Stejně jako u Dýmových signálů je i zde rozebrána inspirace realitou, ale chybí aplikace na hru. (Paradoxně však jen díky rozepsání historického pozadí vím, k čemu dovednost slouží a jak si podobného řemeslníka představit.) Stejně jako u Dýmových signálů bych mohl položit několik otázek, tentokrát už je však položili jiní přede mnou. (Co vše lze vyrobit? Kolik která věc stojí? Mají i jiné než zdobné využití? Jak dlouho to trvá? A tak dále.)

Další věc je ta, že užitečnost dovednosti je závislá na kultuře herního prostředí. Z názvu a prvních popisů se nejdříve zdá, že jde o lehkou dovednost podobnou řezbářství, která dokresluje charakter a lze tedy aplikovat leckde. Pak teprve začne nejasně vyplouvat na povrch, že jde o tvorbu prestižního a luxusního zboží závislou na materiálu, o jehož shánění ve hře není v příspěvku jiná zmínka, než že je to obtížné.

Taková věc je skutečně těžko hratelná. Víc než o dokreslení charakteru jde o práci na plný úvazek, která se k postavě příliš nehodí. Stejně tak souhlasím s tím, že pro hráče bude tato dovednost představovat vyloženě plýtvání profibody.

Můžu to shrnout tak, že se mi dovednost moc nelíbí a ve své hře bych ji nepoužil. Oceňuji však úroveň, na jaké je příspěvek napsaný. A ještě víc oceňuji, že se autor v diskuzi stará o to, aby zdejším čtenářům pomohl v pochopení a lepším využití dovednosti. S obrázky a dovysvětlením se už jistě najdou lidé, kteří řemeslníka schopného vyrobit luxusní péřové zboží využijí. Já bych to autorovi jedině přál a přeji mu to i do další tvorby.

S pozdravy,
"Mai'q the Liar",
Petr Dědeček


 Uživatel úrovně 0

Díky v prvé řadě za schválení
než popisovat výrobky, pošlu raději odkazy na obrázky:
http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://lh3 .ggpht.com/_WuZRIPMAef0/SIFG6xE-X4I/AAAAAAAAC_0/AH 2ZFvDgPnM/10feath_hddress.JPG&imgrefurl=http:/ /picasaweb.google.com/lh/photo/E61Ze_qX0sb7xxRzlGR EvQ&usg=__3Kx4Sd_IHCR9gPgetR-f2_CiyM0=&h=1 085&w=1600&sz=23&hl=cs&start=9& ;tbnid=KQCxDkrd8AsjyM:&tbnh=102&tbnw=150&a mp;prev=/images%3Fq%3DAztec%2Bfeather%26gbv%3D2%26 hl%3Dcs%26sa%3DG

http://farm4.static.flickr.com/3213/2808768519_e 309471371.jpg

http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www .latinamericanstudies.org/aztecs/feather-maker.jpg &imgrefurl=http://www.latinamericanstudies.org /aztec-trade.htm&usg=__TzF9u1hp5IQlyr-y_jie3ng rOXI=&h=580&w=352&sz=212&hl=cs& ;start=23&tbnid=cIs2Xr0xpV5fuM:&tbnh=134&a mp;tbnw=81&prev=/images%3Fq%3DAztec%2Bfeather% 26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26hl%3Dcs%26sa%3DN%26start%3 D18

Co se týče ceny, je jednoznačně velice vysoká, což je podmíněno hlavně vzácností a obtížností získávání materiálu. Je velmi obtížné ulovit papouška v džungli, popřípadě ptáka quetzala. Cenu rovněž zvyšuje jakási módnost péřových ozdob.

Co se týče trvanlivosti ozdob, je velmi vysoká. peří je totiž připojováno v podkladu buď našíváním, druhou možností je pak lepení kaučukem. samozřejmě podléhají tyto ozdoby zkáze vlivem počasí, možná trochu dříve než obyčejný oděv, jsou ale opatřeny impregnací.


 Uživatel úrovně 4

Uvítal bych asi popis nějakého typického výrobku (čelenka): doba výroby, jak je to odolné (rozlepí se v dešti?), potřebné množství peří...

Dovednost je popsána dobře, klidně může obohatit zručnou postavu. Věřím, že třeba druida by něco podobného klidně mohlo bavit.
Otázka je, jestli není dovednost až příliš specializovaná, koneckonců autor píše, že i mezi řemeslníky toto zvládal jen někdo, postavy obvykle nejsou ani na úrovni obyčejných řemeslníků, natož těch nejlepších. Ale možná to lze vysvětlit obtížností "těžká", protože bez hlubší znalosti by člověk asi neváhal obtížnost zvolit nižší, řekne se: co je na tom, lepit nějaké peří na něco, to se nedá pokazit:)