Dovednosti

Obžerství Hodnocení: Průměr

Obtížnost: Střední

Ověřování: před hostinou / na začátku dne

Totální úspěch: Postava dokáže pozřít tři čeny jídla na posezení a získává bonus +2 k eventuálnímu hodu proti opilosti. V průběhu jednoho dne může sníst až pět čenů.

Úspěch: Postava dokáže pozřít dva čeny jídla na posezení a získává bonus +1 k eventuálnímu hodu proti opilosti. V průběhu jednoho dne může sníst až čtyři čeny.

Neúspěch: Postava se po jednom čenu přejí a nemůže dále. V průběhu dne nedokáže uzřít více, než dva čeny jídla.

Fatální neúspěch: Postavě se v průběhu hostiny / dne udělá nevolno, nastanou zdravotní problémy...

Popis:

Život dobrodruhů skýtá mnohé útrapy i mnohá veselí, a to nejen při výpravách po divočině či na bitevních pláních. Často je třeba při misích ve městech a vesnicích, na hradech či zámcích, využít umu diplomatického, aby družinka dosáhla kýžených výsledků a i tady můžeme pozorovat mnoho různorodých postupů, kterak postoupit vpřed. Jednou z častých poct, které se může bandě našich žoldáků dostat (či se k ní jinak nachomýtnou), je pozvání na hostinu jakéhokoli typu. V takové situaci se hodí být na celou věc dobře připraven - jedná se zejména o otázku etikety - ať už pozitivně laděné ve vysoké společnosti nebo o umění ve správný okamžik řízně říhnout, abychom potěšili paní domu (jurty).

Druhou významnou složkou této přípravy, kterou se právě toto dílko zabývá, je část materiální. Jak víme, ve středověku, chtěl-li šlechtic, i přes celkovou břišní naplněnost, pokračovat ve své jistě superzábavné mnohahodinové hostině, odešel stranou, kde se vyprázdnil způsobem hodným člověka procházejícím se ve tři ráno po parku, aby se mohl vrátit ke svému veselí. Nikdo dobrodruhovi nebrání v obdobné situaci zachovat se stejně, ale snad se vyskytují i družinky, které upřednostní alternativní a jistě mnohem kulturnější přípravu na tyto situace - totiž nacvičené přežírání se.

Využití je zde pochopitelně užší a týká se výhradně situací souvisejících s problematikou žraní a zábav na hostinách. Na druhou stranu, lze si snadno přestavit postavu, která se, díky svému životnímu postoji či vrozeným vlastnostem nebo nově nabytému společenskému stavu, v tomto prostředí pohybuje dennodenně. Také družinky existují různé - některé jsou živy jen od dobrodružství k dobrodružství (od kšeftu ke kšeftu) a mezičas vyplňují divokým oslavováním v hospodách. Čili věřím, že využití najde už částečně z lidské přirozenosti.

Výhody

Postava získává schopnost pojmout mnohem více potravy, a to jak na posezení, tak v rámci jednoho dne. Na této informaci závisí ověření dovednosti - připravuje-li se postava na hostinu, hází si před ní; chce-li toho během dne sežrat co nejvíc, hází si ráno před "snídaní". Záleží na konkrétním posouzení, kolik toho dokáže normální osoba sníst. Pro zjednodušení, pro běžného smrtelníka předpokládám, že na posezení dokáže sníst jeden čen jídla a v průběhu dne dohromady dva čeny. Z toho tedy vycházím při úpravách v závislosti na hodu proti pasti.

Další výhodou je, ačkoli přímo tyto problémy nesouvisí, utlumení dopadu pití alkoholu na organismus. Logicky větší množství pozřené potravy na sebe naváže větší množství alkoholu a tedy efekt opilosti bude menší (nebo spíše zbrzděn). Boj s opilostí si lze jistě představit jako hod proti určité pasti (která se třeba dál zvyšuje s každým dalším pivem navíc...) - k této pasti tedy (ať je jakákoli a vychází z jakékoli dovednosti z pravidel či odsud nebo si PJ sám rychle nějakou vymyslí, bude-li ji potřebovat) pro postavu uvažuji uvedený bonus k základu.

Nevýhody

Postava učící se nebo ovládající tuto dovednost musí jíst více. Běžnou dávkou jsou dva čeny potravy denně. Pro postavu ovládající dovednost alespoň dobře platí, že při přísunu jen jednoho čenu potravy denně normálně hladoví a dehydratuje, při žádném příjmu potravy se únava z těchto vlivů počítá dvojnásobně.

Postava může tloustnout. Závisí na úvaze PJ - dobrodruh i přes své obžerství může vykonávat opakované fyzicky náročné činnosti nebo cestovat, může být "geneticky" předurčen být štíhlý (známe sami) aj. Z tloustnutí potom, jak víme, vychází celá řada možných problému i nemocí... sejít ve světě drd se dá různě; je na nás, kterou cestu zvolíme.

Autor:

Přidáno:

Hlasovalo: 11

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Doufám, že mě nikdo neosočí z protahování staré diskuse :-) ?

Ivrinovo ohrazení se vůči Spizovi se mi nelíbí. Když chce někdo uvést své strohé názory srandovním úvodem, který nás naladí na jeho notu, tak bychom to neměli brát jako nějaký bůhvíjaký argument. Navodil atmosféru svého vnímání. Tečka.

Spizovy argumenty jsou jasné a já s nimi souhlasím:

- nezapadá to do jeho konceptu hry
- jediná výhoda dovednosti je, že se přežeru a stejně se nevybleju
- použitelnost je podobná jako u arnžování květin

První argument Ivrin odsoudil, má na to právo. To mu nevymlouvám. Ale druhého argumentu si Ivrin ani nevšiml. Že dovednost nenabízí žádnou výhodu za pracně investované profibody (čas a snaha postavy). To již rozebral Alcator.

U toho poslední bych se zastavil. Dát obžerství na roveň aranžování květin rozhodně není nesouměřitelné. Stačí si vzít četnost užití. Aranžování květin použiješ vždy, kdy chceš udělat dojem (například právě výzdoba slavnostní tabule, ale i použití kytice při svátku představitele města či nadřízeného). Obžerství tehdy, kdy je naprostá žranice (jak často se to stává již zmínil Alcator).

Skoro se mi zdá, že aranžování květin je použitelnější (je fakt, že přímo ve hře ho naše zlodějka použila za dva roky hraní jen asi třikrát). Ale za to se mi žádná postava nepokusila přizabít se žraním, takže aranžování vede.

Osobně bych, vzhledem k použitelnosti vyřadil z dovedností oboje :)

Nápady na vylepšení
- přidat jistou odolnost proti tomu, aby se někomu udělalo šoufl ze špatně připraveného jídla
- člověk by tudíž mohl polykat cokoliv: přidal bych zároveň schopnost polykat šutry, kuličky, mince, další neostré kovové předměty (medaile, pouzdro na brýle), papír, pojídat kožené předměty (od opasku až po boty)
- rychlost jídla: aby člověk mohl vyhrávat závody v přežírání
- schopnost vydržet nezvracet, přestože člověk snědl evidentně zkažené jídlo (to, by však mohlo mít za následek otravu jídlem, hrůzné průjmy apod. - nutné připravit nějakou tabulku na takové šance)

PS: Hodnotit nebudu, poněvadž to v této formě nepovažuji za dovednost. Ale byla by to asi 1 či 2 hvězdy.


 Uživatel úrovně 0

Alcator:
1. Jo, ale to není zásadní problém.

3.-Sežrat tolik jídla na posezení je podle mne možné. Troufnul bych si na to. Samozřejmě by pak bylo člověku setsakramentsky hnusně, ale dalo by se. Vážim cca 95kg. Teda, samozřejmě je předpokad, že posezení neznamená půl hodinky, ale hodinky třeba tři, čtyři.
-"perk" je výhoda. Dvoječná vlastnost by byla spíše "trait". Teda aspoň ve Falloutu to tak bylo.


 Uživatel úrovně 3

Problémy:

1) "Obžerství", pokud se nemýlím, je oficiální označení projevu jednoho démona posedlosti, který nutí postavu se přežírat. Navíc je "Obžerství" název jednoho ze sedmi smrtelných hříchů. Název dovednosti je zvolen nevhodně, mnohem lepší by bylo "Trénovaný žaludek".

2) Dovednost je k ničemu. V podstatě na všech oslavách, kde by se dovednost mohla uplatnit, je nepochybně možné poodejít stranou (na záchod) a tam se nenápadně vyzvracet, čímž si člověk uvolní žaludek a může pokračovat v aktivitách. Představa, že investuji 5+10+15 = 30 profibodů (pro získání obtížnosti 5, tedy průměrné šance na úspěch) za Odolnost na něco, co můžu téměř stejně tak dobře nahradit obyčejným pavím perem či prstem...

3) Dovednost je absurdní. Jednak sníst 3 čeny na posezení představuje zhruba 1.5 až 2 kg potravy v žaludku naráz, tedy mimořádně roztažený žaludek, k čemuž se Američané dopracovávají někde kolem hmotnosti 160 kg, jednak je s dovedností spojena sada nevýhod popsaných v odstavci Nevýhody -- dehydratace, hladovění, únava, zvýšené náklady na stravu. Dovednost tak spadá spíše pod anglické označení "perk" -- něco jako "dvojsečná vlastnost" -- a podle toho by také neměla být brána jako dovednost, nýbrž jako volitelná charakterová vlastnost při tvorbě postavy. Stačí si uvědomit, jak často se hrdina dostává na žranici, na které by dovednost SNAD využil, a kolik by ho znalost této dovednosti stála ročně v běžném provozu. Nutnost sežrat ročně o 360 čenů víc jen proto, abych si na oslavě nemusel někde v houští strčit prst do krku??

===
4) slovo "uzřít" znamená něco úplně jiného než slovo "pozřít" (nezapočítávám do hodnocení, hnidopíchám)
=====================

Bohužel na díle jako klad shledávám jen zmínky o rizicích obezity a dobře zahrnutou redukci vlivu alkoholu...


 Uživatel úrovně 3

Milovaní,
zřejmě je chyba ve mě a ve volbě námětů, které poslední dobou evidentně nepadají na úrodnou půdu. Takže toho nechám. (tím vám nic nevyčítám, problem is a choice)

Každopádně Spizova kritika mi přijde dost jednostranná a taková... no k ničemu, na to, že ji tak roztáhl. V podstatě je to roztažený jeden řádek "Mě se to nelíbí. To není pro hrdiny". Ten názor mu neberu, evidentně nebude sám, ovšem mohl se pokusit vytvořit alespoň dojem určitého zvažování při hodnocení.
Minimálně dva tvé stěžejní argumenty vidím silně neplatné: Kam jsme se dostali? Nikam. Jsme pořád na tom samém místě. Stačí zapnout imagination nebo dokonce naopak, vypnout, jak to dělají někteří, pro než je fantasy svět až příliš superhrdinsky předimenzovaný. Vždyť se podívej nebo si zjisti, za co všechno se dnes hraje (nebo se podívej k mému stolu Jsem přeci hrdina) a zjistíš, že obžerství může být klidně naprosto běžná činnost, velmi normální, vzhledem k některým jiným.
Srovnání s aranžováním květin a Znalostí Gunderlandské literatury v 8.-7. století před naším letopočtem je sice velice hezký řádek navíc, bohužel ale též těžko pravdivý. Dát použitelnost obžerství na roveň těmto dovednostem (ještě tak tomu aranžování možná trochu) je dost nesouměřitelné.
Fraška nebo dekadentní svět. Nafutrovat se víc, než pudu blejt. Děkuju ti za kritiku.

Nathako, těžko ti budu nějak oponovat, s vědomím nelibosti jsem do toho šel a teď to tu mám. (Taky Spizovi bych těžko dokázal oponovat, kdyby nepsal, jak psal...)


 Uživatel úrovně 0

Ale fuj!

Kam jsme se to dostali? Dovednost "přežírání" ve hře na hrdiny? Panenko skákavá, co to je za blbost?! Já si při hraní chci kompenzovat komplexy z reálného života, ne si je připomínat! Chci bejt ten nejdrsnější barbar s tim největšim mečem! Ten nejlepší zloděj, co dokáže šlohnout králoj korunu z hlavy, během přísně tajné audience s diplomatem Tramtárijským.

Nezapadá mi to do konceptu hrdinské fantasy. Dejme tomu v nějaký frašce nebo v temně dekadentním světě.

Jestli to chápu dobře, tak jediný, co mi to umožňuje je se nafutrovat mnohem víc, než pudu blejt. Jo a taky se tolik neožeru.

IMHO to je něco jako "Aranžování květin" popř. "Znalost Gunderlandské literatury v 8.-7. století před naším letopočtem".


 Uživatel úrovně 1

Toto pojetí dovednosti mi nevyhovuje. Skoro bych to nazval "překroucením" systému dovednosti. Jak pravil Corwin, je to asi otázka vkusu a stylu hraní dovedností. A já tohle prostě neberu, nenene.

Mimoto je tu častá potíž s dovednostmi; přímo se nabízí otázka, zda je obžerství vůbec vhodné zpracovávat jako dovednost. Osobně se domnívám, že tady už je překročena hranice, která dělí dovednosti smysluplné a využitelné a dovednosti přebytečné.

A to vůbec nemluvím o tom, že mi přijde dost nepravděpodobné, že existuje možnost takhle silně ovlivňovat maximální objem snědeného jídla. Tělo je zkrátka nějak stavěné a něco vydrží, tedy možnost, že se mi povede "pokus o sežrání dvakrát tak velkého objemu jídla, co obvykle", je podle mě dost malá a nemá to co dělat s dovedností - a když už, tak kolikrát spíš s vůlí než odolností.

Hodnotím tedy za dvě. To nicméně neznamená, že je dovednost špatně napsaná. To ani náhodou, prosím. Naopak, popis bych vyzdvihl, myslím, že je to docela hezky udělané, atmosféricky, s příklady, s upřesněním. To je také důvod, proč není hvězd míň. Kdyby i zpracování bylo pochybné jako užití a dojem z díla, šel bych nejspíš (o docela dost) níž.

Nedělá mi ale radost dávat nízké hodnocení na základě takového "až příliš" subjektivního odmítání dané dovednosti. Rád bych to tedy autorovi alespoň slovně vyvážil tím, že za to nemůže on, ale právě ona zvolená dovednost. Prostě se obávám, že z tohoto tématu by nedokázal nikdo vytřískat víc. Ne pro mě. Takže se omlouvám, nicméně hodnocení jsem dal (dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, samozřejmě) adekvátní.


 Uživatel úrovně 0

Řekl bych, ze to není ůplně zbytečná dovednost, zvlášť pro trpaslíky a krolly, kteří vypijí a sní tolik, kolik se jim tam vejde(a v některých případech i mnohem víc).


 Uživatel úrovně 3

Unknown: Ne. S takovou možností nepočítám. Nijak ho přecpání se během jednoho dne nezvýhodní pro dny další. (aspoň já to tak uvažuju, už kvůli funkčnosti této dovednosti)


 Uživatel úrovně 8

Irvin: Nešlo o odpočívání, ale o možnost se nacpat, když vím, že příští tři dny nebude nic k jídlu...


 Uživatel úrovně 3

Celým příspěvkem se nese zjednodušení a předpoklad. Předpoklad jednoho čenu jako stabilní míry jídla na jeden den - nemyslím, že je nutné považovat to jako nějaké minimum na cesty (ačkoli je to možné a spousta lidí to tak jistě užívá). Uvědomuju si, že je to v podstatě předpoklad na druhou, protože, jak psal Corwin, samotný čen je určitě různý pro jiné rasy (ačkoli se v pravidlech sjednocuje). Na druhou stranu, budeme-li předpokládat čen ne jako pevnou míru, ale jako zároveň ten, ben nebo een (pro trpaslíky, barbary či elfy), předpoklad se nám v závislosti na rase spřesňuje.
Nevidím tedy problém v množství - v tomto podání, podle mě, zohledňují ony bonusy při úspěších reálné možnosti v závislosti na předpokladu.

Lze souhlasit s námitkou, že se lze na problém dívat i tak, že se zkrátka naučím přežírat tak, že je pro mě přirozené a nezbytné (a tedy automaticky úspěšné) se takto tvrdě přecpávat, a tedy neházet si proti pasti. Nad tím jsem samozřejmě uvažoval předem, jestli kvůli tomuto pohledu dovednost nezavrhnout, nicméně rozhodl jsem se jinak. Můj názor je, že se lze připravovat a ovlivňovat výkon v této oblasti pokus od pokusu.

Unknown:
Ne. Dovednost je koncipována tak, že postavě se denní možnost objemu pozřeného jídla roztáhne v závislosti na hodu proti pasti. Není třeba další dny odpočívat. Smysl čenu je jeden den; v této dovednosti jsem však čen použil pouze jako odrazovou míru pro eventuelní výsledky.