Dovednosti

Mastičkářství Hodnocení: Průměr

Obtížnost: Střední

Ověřování: Jednou při každé výrobě masti, jednou při každé aplikaci masti

Totální úspěch: Mast byla připravena za použití 2/3 předpokládaného množství bylin. Výsledek aplikace násob 4/3

Úspěch: Mast vyrobena z předpokládaného množství bylin Mast má daný účinek

Neúspěch: Byliny přišli na zmar, ale mastičkář pozná, že mast je k ničemu Aplikace se nezdařila a mast nemá žádný účinek, další možné použití až za 24 hodin

Fatální neúspěch: Mast byla špatně připravena, ale mastičkář to nepozná(vedlejší účinky dle úvahy PJ) Při aplikaci došlo k dalšímu zranění ošetřovaného za 1-3 životy

Popis:

Předpokladem pro Mastičkářství je znalost a vlastnictví bylin a mastí z nich připravených. Předpokladem je ovládání dovednosti Bylinkářství. Při přípravě těchto léčivých mastí se používá past z Mastičkářství, nikoliv bylinkářství.

Hojivá mast

  • Trvanlivost: 2k6 týdnů
  • Popis: Lze vyléčit právě jedno konkrétní normální zranění (způsobené fyzicky) a to maximálně za 1k6+1 životů.

Hřejivá mast

  • Trvanlivost: 1k6 týdnů (při extremně nízkých teplotách)
  • Popis: Lze ošetřit zranění 2k6 životů způsobené chladem/ mrazem. Přírodního i magického původu.

Chladivá mast

  • Trvanlivost: 1k6 týdnů (při extrémně vysokých teplotách)
  • Popis: Lze ošetřit zranění 2k6 životů způsobené teplem/ ohněm. Přírodního i magického původu.

Regenerační mast

  • Trvanlivost: 4k6 týdnů
  • Popis: Regeneruje poškozenou tkáň, jizvy po popáleninách, omrzlinách a jiné podobné zajímavosti.

Mastičkář pozná, jak dlouho mu mast vydrží a jak na tom teď zrovna mast je (pokud při její výrobě nehodil Fat. Neúsp.). Četnost všech mastí je 24 hodin. Častější aplikace masti nebude smrtelná, ale zároveň ani účinná. Na druhou stranu, lze příliš častým užíváním (porušování četnosti) vypěstovat závislost (přeci jen všechny léky jsou drogy), může způsobovat halucinace, průjem, zácpu, nechutenství aj. Léčivá schopnost se neprojeví hned, ale je třeba mít mast aplikovanou nejméně 4 hodiny. Jedno konkrétní zranění se myslí např. jeden zásah šípem, jedna sečná rána atp. Výsledky regenerační masti jsou výsledkem velmi dlouhodobého užívání. Hraničář a alchymista (a jejich obory) mají bonus +1 proti pasti.

Autor:

Přidáno:

Hlasovalo: 13

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tohle to je jeden z nejlepších článků co jsem zatím na tomhle servru četl, ale vhodné by bylo rozšířit zásobu druhů mastiček.


 Uživatel úrovně 0

Na prvotinu velmi pěkné a zdařilé!

Pokud si vezmeš poučební z kritik Corwina, UnknowNa a dalších, určitě příště sklidíš větší úspěch. Oceňuji hlavně nápad a všímavost (ani ve snu by mě nenapadlo, že tuto dovednost nikde ještě nepopsali), zpracování vidím také na velmi dobré úrovni.

Za největší nedostatek považuji neupřesnění postupu výroby masti, pomůcek a ingrediencí k tomu potřebných (za to u mě šla celá 1* dolů). To, jestli se mohu dovednost naučit i bez bylinkářství, je podle mě věc názoru každého PJ a stejně si toto pravidlo nakonec upraví podle svého gusta. Takže tady chybu nehledám.

Takže když to shrnu: dobrý nápad 4*; slohové zpracování (čtivost) 4*; za nedostatky -1* = 3*

anax: Rozhodně si nemyslím, že by tuto dovednost měl používat pouze alchymista a hraničář, bylinkařit se i v reálné světě může naučit každý a stejně tak i míchat masti. To je jako by jsi zakázal zloději kovářství, že fušuje do řemesla bojovníkovi a alchymistovi. Na druhou stranu máš pravdu, že tyto dvě povolání (tedy hraničář a alchymista) mají být zvýhodněny. Ale to už autor přeci udělal, nebo ne?

S přáním všeho dobrého,
Tuor


 Uživatel úrovně 0

Ahoj,
mastičkářství jako dovednost za profibody je hodně choulostivá věc
Je to dovednost příliš silná, dle mého názoru narušuje herní stabilitu, fušuje do řemesla alchymistům a hraničářům, kteří by v některých případech pozbyli na důležitosti. Nevyváženost je ultimátní hlavně v PPZ, když už povolit tuto dovednost tak až od expertů! Nebo jak je psáno níže dílo rozpracovat a poté ho přihodit jako alchymistickou dovednost. (Opět ne od začátečníků... ale v tomto případě od pokročilých)


 Uživatel úrovně 0

1) Dovednost jako taková je vyvážená a použitelná co se herních efektů týče.
2) Pokud se tedy jedná o dovednost na inteligenci, dá se předpokládat, že v sobě obsahuje znalost bylin, aspoň co se jejich efektů týče. Pokud je však podmíněná bylinkářstvím (což mi nevadí - může to být někdo jiný, kdo vám bude hledat a vybírat vhodné byliny) pak vbě zahrnuje pouze umění výroby a aplikace. - což by měla být obratnost
3) nutnost znalosti dovednosti ke správné a lepší aplikaci mi příjde skutečně jako blbost. Ale je to z hledisko použití drobnost, kterou si může každý škrtnout.
4)Masti sami o sobě jsou pěkné.
5) Chybějící nástroje, cenu, doby výroby apod. zmínili jiní. Osobně mi nevadí, že chybí konkrétní byliny, to je věcí světa, ale alespoň příklady (názvy) reálných bylin by se shodily.
Takře nápad, trocha zpracování, vyváženost a použitelost, pravidlovost ne-e, dojem dobrý.


 Uživatel úrovně 0

Ramus:
2) podle mně je nesmysl, aby mastičkář musel být podmíněně bylinkář. Je to logické, asi je to výhodné dohromady umět, ale nutné to není. Mastičkář nepotřebuje vedět, kde bylinka roste, kdy se má sbírat a jestli má ráda vlhko nebo sucho. Jemu stačí vědět, jak má bylinku zpracovat. Byliky může taky třeba koupit od babky kořenářky, vědmy nebo jiné CP.

3)Ona se ta mast používá jinak než natřením na ránu? A jestli je hojivá, asi těžko bude zraněný řvát jako blázen.

PinHead


 Uživatel úrovně 0

Zdravím,
takže děkuji za konstruktivní kritiku a pokusím se reagovat.
1. Shrnu to takhle. O vybevaní mastičkáře mě nějak nenapadlo uvažovat. Což je samozřejmě chyba, cena a doba výroby mi nějak uplně vypadly. Ani nevím proč. Kytky si může každý vymyslet podle svého světa.

2. Bylinkářství a mastičkářství - tak jak to vidím já, aby člověk mohl chtít z nějaké byliny vytvořit něco užitečného musí ty byliny chtít znát, vědět, kde rostou, v jaké době rostou, jak je sbírat. A z RP hlediska. Mastičkářství a bylinkářství prostě patří k sobě, ale to je samozřejmě můj názor.

3. Ověřování při každé aplikaci a aplikace podmíněná znalostí mastičkářství. Vemte si, že nějaký supr Krol Válečník popadně Hojivou mast a prostě vám ji začne vmasírovávat do čerstvé, ještě otevřené rány. Asi by taková obět řvala bolestí jako blázen.

4. Regenerační mast. Pravděpodobně je to nedostatečně vymyšleno, ale regenerační mast je čistě "kosmetickou záležitostí". Jak asi všichni tuší, po popáleninách, omrzlinách, ale i normálních zraněních vznikají jizvy. A ne každý razí teorii, že jizvy zkrášlují. Především v některých partiích těla. Proto máme regenerační mast, aby vyhlazovala pleť, zbavovala vrásek a omlazovala;-)

5.Trvanlivost. Tak tady nevím, jestli něco vypadlo z textu mě, nebo editorovi, ale má to vypadat následovně:
Hřejivá mast
Trvanlivost: 1k6 týdnů (při extremně nízkých teplotách poloviční)
Popis: Lze ošetřit zranění 2k6 životů způsobené chladem/ mrazem. Přírodního i magického původu.

Chladivá mast
Trvanlivost: 1k6 týdnů (při extrémně vysokých teplotách poloviční)
Popis: Lze ošetřit zranění 2k6 životů způsobené teplem/ ohněm. Přírodního i magického původu.

Důvod je prostý. Hřejivá mast musí omrzliny hřát, hladivá popáleniny chladit. Pokud bude první zmrzla na led, nebo druhá rozteklá až rozvařená, nebude to uplně ono. Takže trvanlivost 1k6 týdnů platí za normálních podmínek (+5 - +25 °C)..nebo tak nějak, nechávám na úvaze.Tak už vím, původně je tam zlomek a stím si ani forum neumí poradit.


 Uživatel úrovně 8

Z čeho se masti vyrábějí pro mě ani tak důležité není... Nějakou tu bylinku si může vymyslet každý z fleku. Co však vadí a to dost citelně:

1. Chybí bližší popis výrobního postupu
a) Není určeno, jak dlouho trvá mast vyrobit
b) Nevíme kolik bylinného základu je potřeba
c) Není určeno, jaké nástroje a "nebylinné" suroviny je k výrobě potřeba
d) Nevíme, jak velká je jedna dávka masti. Kolik váží? V čem se přechovává?

2. Chybí orientační prodejní ceny mastí (pokud bychom si je chtěli koupit od CPčka - mastičkáře).

3. Trvanlivost hřejivé a chladivé masti: Víme, jaká je jejich trvanlivost v extrémně nízkých / vysokých teplotách - ale jaká je jejich trvanlivost v jiných teplotách, případně v teplotách opačných?


 Uživatel úrovně 0

3*
Vcelku pěkná dovednost s dobrým nápadem, ale průměrným zpracováním.

1) Za prvé mi vadí gramatické chyby. Do očí bijí především v tabulce úspěchů, kde by chybějící tečky autor snadno odhalil pozorným přečtením.

2) Raději bych dal jako vlastnost Obratnost, jestli se dobře pamatuju, tak v pravidlech je u výrobních dovedností (hrnčířství atd.) obratnost. Ale Inteligence být taky může, neberu jako podstatnou chybu.

3)Nelogičnosti: proč by musel mastičkář být zároveň bylinkář? Je to jako by fotbalista musel zároveň šít míče.

4)proč se dovednost ověřuje při každé aplikaci mastičky? Vždyť namatlat na zranění mast dokáže snad každý...

5)Chybí mi 'suroviny', z kterých lze masti připravit a šance na nalezení, popř. alespoň orientační cena mastiček kvůli 'vzácnosti'.

6) u regenerační masti bych řekl že chybí číselné vyjádření léčebného efektu (když to vyléčí spálenou ruku, tak přibudou životy).

I přes množství výtek hodnotím celé dílo jako nadprůměrné, především kvůli nápadu a dobře čtivému slohu. Jednotlivé masti jsou dobře stručně zpracovány. Možná by třeba taky nebylo špatné, aby mastičkář naleznutou mast mohl nějak poznat, nějaká past na pozná/nepozná podle stupně zvládnutí dovednosti by neškodila. A taky možná mastiček mohlo být víc druhů, 4 mi připadn málo. Ale i tak, napoprvé pěkné.

Přeji autorovi více podobně jednoduchých a kvalitních děl.

PinHead


 Uživatel úrovně 8

Další léčitelská dovednost, tentokrát vylepšená o masti, které k léčení používá. Ty také považuji za nejlepší část příspěvku (byť by jim to asi víc slušelo v alchymistickéch předmětech), protože na serveru jsem ke svému překvapení doposud léčivé masti nenašel. Určitě je příjemné, že nejde o nijak "ultimátní" dovednost, ale spíš jen doléčení drobných ran, alespoň z hlediska zkušených dobrodruhů.

Bohužel, to je také jediné zásadnější pozitivum, které na dovednosti vidím. K lepšímu hodnocení chybí příliš věcí, které bych k použití dovednosti rád měl.

Především není nikde řečeno, z čeho se masti vyrábí. Nejsou vypsány žádné byliny, ani další věci, které jsou k výrobě potřeba - mastičkář takřka určitě musí mít nějaký moždíř na rozdrcení rostlin a tuk, který poslouží jako základ masti. Některé látky se navíc rozpouští jen v alkoholu, jiné je třeba destilovat nebo tepelně upravit. Takhle to vypadá jako by postavě stačilo vzít bylinku a je to. Není uvedeno ani množství potřebné k výrobě nebo čas, který výroba zabere.

Nepovažuji za šťastné podmínění dovednosti znalostí bylinkářství, nepřijde mi, že by byla skutečně nezbytná. Postava schopná vyrobit mast ji může vyrobit i kdyby si bylinku neuměla tisíckrát najít, to za ni může udělat někdo jiný. I když je podobné podmiňování celkem logické, pravidla DrD s ním nepočítají a nerad bych, aby v rubrice začaly vznikat stromy vzájemně podmíněných dovedností.

A konečně se mi moc nezdá podmínění aplikace masti touto dovedností. Pokud nejde o nějaký hodně speciální postup, asi bych použití masti dovolil každé trochu poučené postavě - a řekl bych, že tohle poučení zabere podstatně méně času, než natrénování středně obtížné dovednosti.