Dovednosti

Výroba luků Hodnocení: Něco to má do sebe

Obtížnost: Střední

Ověřování: Každý luk, u šípů každých 10 šípů

Totální úspěch: Postavě se podařilo vyrobit mistrovský luk nebo šípy. Takový luk může mít větší dostřel nebo jiné bonusy, záleží na úvaze PJ.

Úspěch: Postavě se podařilo vyrobit klasický luk nebo šípy.

Neúspěch: Postava sice luk vyrobila, ale ne kvalitní, může se po pár výstřelech zlomit, nebo prasknout tětiva, může mít menší dostřel, záleží na úvaze PJ. Šípy se můžu lámat, nebo budou křivé.

Fatální neúspěch: Postavě se luk zlomil a zničilo se i nářadí. Postava se mohla říznout, či jinak zranit. Šípy se lámou, jsou křivé krátké nebo naopak moc dlouhé.

Popis:

Popis výroby

Úvodem
Postava potřebuje pro výrobu suroviny a hlavně trpělivost. Postava si musí vyrobit tillerovací tyčku, která je nezbytná k výrobě luků. Je to lať ve tvaru hranolu asi 5 x 5cm. do ní jsou vyřezány vrypy na zaháknutí tětivy. tillerovací tyč můžete také koupit u tesaře, stojí 10st.
Suroviny
Postava si nejprve musí sehnat potřebné suroviny, tj. Dřevo(jasan, tis, javor), tětivu(šlacha nebo střívko) a potřeby(nůž či dýka, sekera, dřevěný hoblík s železnou čepelí.)
Postup
  • 1.Nejprve se dřevěná tyč opracuje pomocí nože a sekery a hoblíku do tvaru luku, ramena musí být stejné a na koncích asi 2 cm v průměru.
  • 2.Dále se natáhne tětiva, udělají zářezy a tětiva se pevně přiváže, aby byla napjatá.
  • 3.Takto opracovaný luk se umístí na tillerovací tyč tak, aby byl luk středem položený na tyčku(bude to pak vypadat jako kuše) a tětiva se natáhne jak nejvíce to jde a umístí za vryp(zoubek).
  • 4.Poté se luk nechá asi týden uležet na suchém místě(seník), aby se zvykl na napjatost a ohebnost.
  • 5.Po týdnu se tětiva převáže a napne, a luk je hotový.

Opatrovaní
Luk se musí uchovávat na suchém místě. Pokud ho postava nese, musí být zabalený třeba v hadru. Luk se může navoskovat včelím voskem, čímž bude chráněn proti počasí a déle vydrží.
Šípy Šípy musejí být rovné, do Krátkého loveckého a krátkého obloukového luku je doporučená délka cca 40cm dlouhé, do Dlouhého obloukového je to 80cm. Hroty jsou kovové nebo kamenné, ojedinělé jsou také trnové. Dají se sehnat u kováře nebo kameníka. Trnové hroty si postava musí sehnat sama, nebo koupit v nějakém lepších obchodu s předměty. Zářez Další hlavní věc je zářez, ten se vyřízne na straně šípu, kde se zakládá do tětivy, musí být pořádný, aby šíp nevyklouzl a nevylétl omylem.
Opeření(Letky) Pro opeření jsou potřeba 3 půlky husích pírek připevněných nití nebo smolou. Je to nejdůležitější fáze výroby šípů, opeření dodá potřebné vlastnosti, šíp letí rovně a doletí mnohem dál.

Luky v číslech

Druh luku SZ útočnost Malý dostřel Střední dostřel Velký dostřel
Krátký lovecký 4 +2 20 30 40
Krátký obloukový 5 +2 20 30 35
Dlouhý obloukový 6 +3 30 40 50

Popis luků

Krátký lovecký se používá na lov zvěře. Když s ním střílíte na zvěř, má bonus +1 na útok. Je celkem obratný a je z tisového dřeva, tětiva je ze šlachy. Krátky obloukový se používá při střelbě v uzavřeném prostoru(podzemí, budova). Je z jasanového dřeva a tětiva je ze šlachy. Dlouhý obloukový se používá v otevřeném prostoru(bitva, louka). Je z tisu a tětiva je ze šlachy.

Autor:

Přidáno:

Hlasovalo: 20

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Je to dobrý návod na výrobu, ale hodilo by sa tam popísat niektoré veci trošku lepšie, lebo niekto nemusí vedieť, aky tvar luku ma byt ten spravny( veď niekto ho nemusel predtým robiť). Veď ak si prečítate nejaky návod na výrobu luku na nete, tak hned budete vedieť, o čom píšem...


 Uživatel úrovně 0

Říkejte si co chcete,mě se to zdá dobré i přez některé nejasnosti(např. s tím hobitem:ten luk by mohl přece někde prodat,že?hobit výrobce dlouhých luků,no zní to divně ale nemusí to být až tak absurdní).jinak ve většině souhlasím s tím,co již řekli ostatní.


 Uživatel úrovně 0

cena hoblíku je asi 10st a dá se sehnat v obchodě s předměty...


 Uživatel úrovně 0

Jo a kolik asi stojí ten hoblík?


 Uživatel úrovně 0

Je to dobré, použitelné(když vám praskne luk ve volné přírodě) a pěkně vysvětlené.


 Uživatel úrovně 0

Při hodnocení jsem byl v dobré náladě. Všechny mé výtky by se schodovaly se Sargoldem. Je to zpracováno pěkně, ale věci jako přílišná jednoduchos dovednosti či přesílenost příkladových luků táhnou příspěvek ke dnu.
Při totálním úspěchu by měl dobrodruh vyrobyt pravidlový luk, nic víc.


 Uživatel úrovně 0

vyrobit ho může, ovšem nesmí ho používat....


 Uživatel úrovně 0

Ještě pro dodatek. Nechci opakovat to, co ostatní, ale jenom takový dotaz. Může si třeba hobit vytvořit dlouhý luk, když jej podle velikosti nemůže používat? Není to tu napsáno, tak si nejsem úplně jist.

Lefty


 Uživatel úrovně 0

Ještě vysvětlení:

Tady jsou popsány lukyz pravidel, obloukový(přímí) je luk z pravidel..
a Lovecký jsem přidal...


 Uživatel úrovně 0

Podle mě to zase tak snadné mít postavy nebudou, určitě bych to nedával jako středně obtížné.
Takhle by se mohlo stát (čistě teoreticky) že by Kroll vyrobil lepší luk než zdatný elf, a to nemluvím o hobitech. Zkrátka podprůměrné