Dovednosti

Kamenorytectví Hodnocení: Průměr

Obtížnost: Střední

Ověřování: Každou rytinu

Totální úspěch: Rytina je perfektně zpracovaná, přečte ji kdokoliv i z velké dálky, má nějaké ozdobné ornamenty či zajímavé písmo. Postava dostane novou zakázku, za tuto práci dostane více peněz. Zákazník je spokojen.

Úspěch: Vyrytý nápis je k přečtení, svůj účel splnil a je poměrně pěkný, Zákazník je spokojen a vyplatí danou částku.

Neúspěch: Nápis je nečitelný nebo není vyryt vůbec, jsou zde klikyháky a kámen se musí buď obrousit a nebo odstranit. Zákazník není spokojen a nevyplatí postavě nic.

Fatální neúspěch: Rytina je buď absolutně nečitelná, nebo postava proryla kámen až dozadu a materiál přijde vniveč. Postava také mohla na kámen vyrýt úplně něco jiného, například zesměšňujícího a je vyhnána. Zákazník není vůbec spokojen a může požadovat i odškodné. Postava se mohla při práci zranit a nějak si ublížit.

Popis:

Jeskyně již byla dobyta. Tolik let práce a teď konec. Prolomili veškerou obranu. Zbývala poslední místnost. V ní zůstalo pár odhodlaných trpaslíků připravených bránit tuto místnost jak jen to půjde. Rány duněly, jak orkové vyrážely i ty poslední dveře. Jeden trpaslík však vzal se země tvrdý kamenný kolík a začal rýt do skály. Pracoval neunavitelně, až se na skále objevil nápis: In Memoriam, zde bránilo svou vlast devět statečných hlubinných trpaslíků. Poté byly dveře vyraženy a smrt na sebe nenechala dlouho čekat.

Kamenorytectví je dovednost nejčastěji spojovaná s hrobničinou. Jde totiž o rytí (potažmo tesání) na kameny, které jsou většinou náhrobní. Na tyto kameny se ryje jméno zesnulého, datum narození a smrti dané osoby, popřípadě nějaký dovětek atd.

Pomůcky: K takovéto práci potřebuje postava tři základní věci. Za prvé věc, do které bude rýt. To musí být kámen z určitého materiálu (viz materiál). Druhá potřebná věc je rydlo v podobě například tvrdého zašpičatělého kolíku nebo jiné dobré pomůcky k rytí do kamene. Toto rydlo by mělo být tvrdší než kámen, do kterého bude muset rýt. Tento nástroj je potřeba pouze v případě, že jde jen o rytí, tedy jemnou práci. Poslední pomůckou, kterou kamenorytec potřebuje, je dláto a věc, kterou bude do dláta mlátit. Tímto nástrojem bývá nejčastěji velké kladivo nebo jemu podobný předmět. Tyto dvě pomůcky používá kamenorytec pokud se jedná o tesání do kamene, což je rychlejší, ale trochu obtížnější.

Materiál: Tím se myslí druh kamene, do kterého se bude rýt. Velmi záleží na zákazníkovi a hlavně na jeho majetku. Většina chudých vesničanů na pohřeb ani nemá peníze, nebo jim stačí pouhopouhá žula či pískovec, který lze nalézt v podstatě všude. Do takovéhoto materiálu se ryje poměrně obtížně, a proto je nevýhodné spolupracovat s podobně chudými chasníky. Naopak šlechtici a vysoce postavení chtějí mít hroby nádherné skvostné a zajímavé. Pro ně se většinou používá mramor, který je pro rytí optimální. Dá se také, byť s velkými potížemi, rýt do dřeva.

Nápis: Je dost podstatné co je na kameni napsané. Většinou zde bývá celé jméno nebožtíka, datum jeho narození a smrti a nějaký ten citát či nějaký nápis, který si zákazník přeje. V tomto je velice podstatné to, že kamenorytec musí umět číst a psát. Tuto dovednost musí umět ovládat nejméně na stupni dobře. Je také varianta, že má nápis předepsaný na kusu pergamenu, v takovém případě se ale počítá, jako by byl o úroveň v počítání profibodů níže. Také je dost podstatné, kdo je zákazníkem. Vesničané tam budou požadovat vyrýt třeba pouze příjmení bez jména a bez data, šlechtici tam naopak mohou mít i různé tituly a citáty či říkanky. PJ by v tomto měl rozhodně brát ohled. Pokud bude text dlouhý, kamenorytectví se také značně prodlouží.

Cena: Uvádím zde i cenu, jakou by si mohl kamenorytec účtovat za vytesání jednoho náhrobku. Cena se u chudých vesničanů na nějaký žulový čí pískovcový kámen se pohybuje od 10 zl. až do 50 zl. Naopak pokud je to pro šlechtice na mramorový kámen nějaká litanie s pozlaceným písmem, může cena narůst až do 200 zl. to vše je ovšem na PJ.

Bonusy / postihy: Zde uvedu tabulku bonusů a postihů za různé vlivy na kamenorytce. Je to velmi podstatná část, poněvadž do něčeho se ryje lehčeji, záleží na délce textu, na pomůckách atd. Přehledně to zobrazuje následující tabulka.

VlivyBonus / postih
Rytí do žuly či pískovce- 1
Rytí do mramoruideální materiál
Rytí do dřeva- 3
Vyrytí značky+ 2
Složité písmo- 2
Okrasy (pozlacení, vlnovky…)- 2 až - 4
Nevhodné podmínky (špatné počasí, časové preso…)-1 až - 6
Nevhodné nářadí (kámen místo kladívka, jemné nebo hrubé dláto…)- 1 až - 6
Tesání místo rytí- 1

PŘÍKLAD: Kamenorytec Hugo umí kamenorytectví dobře, ale neumí číst ani psát. Dostane tedy od vesničanů na kusu pergamenů, co chtějí, aby bylo vyryto na hrobu jejich oblíbeného starosty. Vesničané nemají ale příliš peněz a tak se rozhodnou rytinu zkrátit a tím Hugovi ulehčí práci. Ten bude mít postih za to, že neumí ani číst ani psát (bude se počítat, jakoby uměl kamenorytectví pouze průměrně), ale bude mít na práci více času (žádný postih). Bude rýt do pískovce (- 1), ale k dispozici bude mít příliš jemné dláto (- 2). Dohromady to dá postih - 3 s tím, že Hugo umí kamenorytectví pouze průměrně. Se štěstím mu padne úspěch, takže na hrobu starosty bude úhledným písmem stát: "Zde odpočívá Slavoj Statný *124 †169".

Tato dovednost je docela zajímavá a hlavně je jednoduší najít si ve městě práci jako kamenorytec, než jako tesař nebo kuchař, kteří jsou velmi obvyklý. Na závěr jsou zde ještě příklady nápisů na kamenech: RIP (Rest In Peace), In Memoriam, zde leží, zde odpočívá, nad ním bdí bůh atd.

Autor:

Přidáno:

Hlasovalo: 27

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Je to velmi kvalitní dílo, chybí délka rytí, to bych udělal jako tabulku podle materiálu a dostupných nástrojů, jinak tomu podle mě nic nechybí líbilo se mi to.
Atra esterní ono thelduin Amidie-elda


 Uživatel úrovně 5

Bonus/postih by měl zohlednit též velikost nápisu, přece jen - je snadnější nezvrtat "Dhorg, ?-1158" než "Zde proběhla památná bitva tří armád, kde Dhaénamaer ord Meánierr, vládceSluneční říše sahající od oceánu po oceán, syn nebes, panovník..." etc.etc., že....


 Uživatel úrovně 0

1) Nesouhlasím se střední obtížností, naučit se něco vzťukat do dřeva rozhodně není tak obtížné, jako naučit se cizí jazyk nebo plavat. Vždyť vzťukat jednoduchý napis do kamene s pomocí kladívka a hřebíku 10 zvládne skoro úplně každý (dělali jsme to s děckama na táboře, nikdo se vážněji nezranil, mnohé výrobky byly velmi krásné.)
2) ostatní chyby byly vypíchnuty jiř ostatnímy. Takže tohle je vše.


 Uživatel úrovně 5


Viděl bych to spiš takto:

TU: Rytec je se svým dílem velmi spokojen stejně jako zákazník - je to lepší než by sám čekal, během práce ho napadne pár detailů které ve výsledku na zákazníka působí lépe než původní návrh a práce mu jde i od ruky tak že to stihne dřív než normálně.

U: Spokojenost na obou stranách, vyryto je to co bylo dohodnuto tak jak bylo dohodnuto. Nepohorší, nenadchne.

N: Sem tam jasná chyba, kostrbaté, nepovedené, rytec tím stráví víc času než je zvykem. Improvizace je zjevně za účelem zakrýt chybu či neschopnost a působí blbě. Zákazík jasně vidí že chtěl trochu něco jiného.

FN: Mizérie slabý slovo. Rytec tim stráví kopu času, znehodnotí materiál i nářadí, případně se i u práce zraní.

Pozn.: Mě kolikrát fascinuje jak tam pišete ty kraviny kolik zákazník vyplatí či nevyplatí . Sice stupeň úspěchu hraje klíčovou roli, ale ne jedinou. Nebo to že nechtě něco vyobrazením zparoduje... sice může být ale obvykle to spíš jen sprasí.

Ještě bych měl výhradu k tomu hledání práce - řekl bych spíš že to vyjde nastejno. Lidí co ovládají jednotlivá řemesla je obvykle tolik kolik je potřeba takže to ve výsledku vyjde tak nastejno.

Ještě ta tabulka oprav... nepohorší/nenadchne:-)
"ideální materiál"? TO číselně znamená 0, +1 ...?

Stejně tak doporučené nápisy na konci - spíš slabší.


 Uživatel úrovně 0

Amidie:Nemusíš děkovat za hodnocení. Je to skvělý a chybí tomu jen málo:
1)Nikde tam není ta doba rytí. Je to největší chyba celého díla.
2)Příběh se mi nelíbí kopírka Pána Prstenů - trpaslíci v Morii.
3)Ta cena, ta cena! Ty ceny jsou drahý.
Jinak je celá dílo velmi nápadné a čtivé. Lepší než Lov Motýlů. Dávám za 4*
E.T.


 Uživatel úrovně 8

Malá poznámka k cenám - málokdy se někdo trefí tak dokonale, že by uspokojil všechny čtenáře. Každý svět je trochu jiný a málokdy je z čeho rozumě vycházet. Nicméně těch 10 zt. není zase tak nepřijatelných, osobně bych je s klidem použil. Že na to vesničané mít nebudou je celkem jedno. Jestliže má PJ ve svém světě alespoň nějakou ekonomiku může kameník slevit, pokud bude zakázku opravdu potřebovat, v tom mu nic nebrání (a naopak, může klidně zákazníka natáhnout).

Dál, pokud je svět tak "chudý a středověký" jak se obvykle prosazuje, nebude mít kamenný náhrobek každý venkovan, těm budou muset stačit dřevěné křížky nebo neumělé domácí rytiny. Historii by to celkem odpovídalo. A konečně pokud zapojíte trochu logiky v dlouhodobém průměru vychází, že jeden vesničan bude za svůj život platit průměrně jeden náhrobek. Z tohohle pohledu deset zlatých zase tak moc není. I když to bude dávat dohromady spíš v naturáliích nebo drobnějších mincích.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím!

Tak se na to podíváme. Po Velikonocích se nám tu kritika poměrně navršila a já se na ní pokusím odpovědět. Vezmu to postupně.

Corwin45A: Děkuji za příjemné hodnocení, za rychlé schválení a do třetice za dobrou a konstruktivní kritiku. S tím TÚ a FN se omlouvám. Asi jsem to tam neměla psát. Je to jen proto, že zájemce bude prostě buď opravdu velmi spokojen, nebo absolutně nespokojen. Můžete vynechat.

Aritma: Děkuji za hodnocení. Myslím si, že dílo použitelné je, zvláště pro dotvoření například charakteru postavy (trpaslíka) nebo pro realističnost při pohřbech atd.

Tuvy: Opět děkuji za velmi dobré hodnocení. Tím, že postava přečte nápis i z větší dálky jsem chtěla demonstrovat, jak kamenorytec skvěle vyryl písmo, jak je dobře čitelné a úhledné. Pokud vyryje něco malého, samozřejmě to z velké dálky nepřečte. Jinak dobrý postřeh. S TÚ a FN viz Corwin45A. S tou představivostí je to taky dobrý postřeh, ale když neumí číst a psát, tak prostě musí alespoň vidět, co tam má být napsané. Prostě budou mít těžší něco vyrýt.

Rotrigo: Znovu děkuji za hodnocení. TÚ a FN viz Corwin45A. Myslím, že si každý dokáže představit, jaké pomůcky mám na mysli. Že je to třeba příliš hrubé nebo jemné dláto, kámen místo kladiva (je to v závorce) atd. Je pravda, že je více materiálů, do kterých se dá rýt, ale bylo by zbytečné je tam všechny rozepisovat. Je to zde pouze pro orientaci. Kdo neumí číst ani psát, může dělat kamenorytce například pro svou vyšší zručnost a pokud dostane nápis na papíře, neměl by to být problém.

Karel Doleček: Děkuji za slovní hodnocení. Možná by si mohl přidat i hvězdičkové.

Eralon Tegesis: Znovu a znovu děkuji za hodnocení. Chtělo by to ale napsat, co přesně tomu chybí, co vylepšit, abych pro příště věděla co a jak.

Textoris: Zde už příliš za hodnocení neděkuji. Pokusím se ti odpovědět na tvou kritiku.

1. Slepý? Proboha, tak to je jasné, že to nepřečte. Musíme u toho trochu myslet. Tohle jsou přece hnidopichy. S TÚ a FN viz Corwin45A.
2. Myslím, že je účelná a pro dotvoření atmosféry. Tvůj subjektivní názor.
3. Rozepisování rozhodně neuškodí, ať si to každý dokáže představit. Křídou do kamene? Kdo by to zkoušel? To fakt nepůjde.
4. Objasnil Legar.
5. I s nízkou inteligencí, ale zručnými prsty jde vytesat nádherný nápis. Chce to jen čas a předlohu.
6. Omlouvám se, ty ceny jsem přehnala. Dělala jsem je pro svůj svět. Moje chyba.
7. Dík.
8. Všem ostatním byl jasný.
9. Dotvoření atmosféry a jako příklad.

Myslím, že je lepší to rozepsat, aby bylo každému jasno a že to tobě nesedí je tvůj subjektivní názor. Nikdo s délkou problémy neměl.

Legar: Mockrát děkuji za hodnocení i za rady vy dílně. Moc my pomohli, hlavně ten mramor. Nakonec jsem zjistila, že si měl pravdu, tak jsem to opravila a vše je v pořádku. Mnohokrát děkuji.

Darnathorn: Děkuji za hodnocení a chválu.

1. Viz Textoris – 6.
2. Velice děkuji.
3. Jako že pokud bude vyryta pouze jednoduchá značka (šipka, čárka atd.) postava dostane bonus + 2.

Folcwine: Děkuji za hodnocení slovní i hvězdičkové. Ano, je to v celku obyčejná praktická dovednost, dle mého názoru využitelná. Děkuji.

Všem děkuji za kritiku a sem připravena odpovídat i na další dotazy a nesrozumitelnosti.

Amidie.


 Uživatel úrovně 5

Vcelku obyčejná dovednost CP povolání, které může používat i postava. Relativně dobře zpracované a autorka uvažuje třeba i postihy a ceny za takovou práci. Je to sice celkem nepřesné, ale to je dáno tím, že každý svět je trochu jiný. S dílem nemám vážnějších problémů, je použitelné ve hře a jde i do hloubky problému. Na druhou stranu také ničím neoslňuje, ale to bych zacházel moc daleko. ***. Gratuluji.


 Uživatel úrovně 0

Autor se nevyjadřuje?:)


 Uživatel úrovně 0

Zdravím...

Tak si jednou zase něco přižblebtnu k pravidlovým rubrikám... Přečetl jsem si dílko celé a zaujalo mě několik věcí:

1) Cena. Už byla zmíněná, takže jen v rychlosti: Pohřeb byl církevní obřad. Církev nepohřbívala jen v opravdu výjimečných případech. Většina vesničanů je chudá (120 zl. roční rozpočet) a - přiznejme si - i blbá. Z toho se dá usoudit (ale tohle si spíš domýšlím), že příbuzný zemřelého odvede nějaký poplatek církvi, ta nebožtíka připraví na pohřeb a z vyúčtované ceny dá část kamenorytci, který vyryje nápis na náhrobku. Aspoň se mi to takhle zdá nejlogičtější, prostě si zaplatíte církev a ta zařídí zbytek. No a dostáváme se k problému. Když vezmeme v úvahu, že jednomu člověku umře někdo blízký třeba i jedou do dvou let (i to se může stát), tak jestli ten vesničan vydělá 10 zl. za měsíc, nemůže si dovolit dát tolik církvi a už vůbec ne kamenorytci. Z toho si odvoďte, jak málo se tomu chudákovi dostane... Každopádně se teď můžu hodně plést, tak mě kdyžtak někdo vyveďte z omylu...

2) Využití. Já jsem chtěl původně kritizovat, ale budu chválit, protože dovednost takhle zpracovaná přináší hodně nového laikovi jako já :o) Rozepsání bonusů a postihů a narážka na to, že musí ryjící umět číst se mi líbí. Jestli budu někdy hrát za kamenorytce, hned si to vytisknu.

3) Bylo by fajn, kdyby mi někdo objasnil, co znamená v tabulce "Vyrytí značky + 2" :o)

Sečteno podtrženo se mi to líbí, ještě se musím rozhlídnout po jiných dovednostech (protože tu přecejen často nezavítám), abych věděl, kolik se za tohle sluší.

--Darn--