Dovednosti

Kaligrafie a úpravy textu Hodnocení: Kvalita

Obtížnost: Těžká

Ověřování: při použití

Totální úspěch: -

Úspěch: -

Neúspěch: -

Fatální neúspěch: -

Popis:

KALIGRAFIE A ÚPRAVY TEXTU

Užitá vlastnost: Obratnost Náročnost: Těžká Úspěchy a neúspěchy níže.

Stručný úvod

Tato dovednost v sobě jako v jakémsi balíku skrývá celkem tři různé techniky. Za prvé techniku kaligrafie (psaní složitých písem ozdobně), techniku iluminace (zdobení jednotlivých písmen, např. začátečního písmena stránky) a nakonec techniku jednoduché textové grafiky (úprava textu, aby také nějak vypadal, ne jen aby byl čitelný). Věnujte pozornost krátkým povídkám. Jsou psány také jako osvětlující příklady použití.

Znalost dovednosti Čtení a psaní je nutná. Hod na ni vždy předchází hodu na tuto dovednost. Dovednost Kaligrafie a úpravy textu nemůže být na vyšším stupni, než na jakém postava ovládá dovednost Čtení a psaní.

Kaligrafie

Pozvání na diplomatickou konferenci. Vrchní královský písař podobné události nenáviděl. S těžkým povzdechem se zvedl z pohodlného křesla a zavolal si svého příručího.

"Sklepničko," obrátil se k němu důležitě, "náš král se rozhodl sezvat všechno panstvo z kontinentu na velkou radu."

Sklepnička bystře pochopil, co chtěl mistr říci mezi řádky.

"Dobrá pane. Co všechno mám připravit."

"Předně dost starého obyčejného pergamenu, inkoust a husí brky. Pak dojdi koupit pár ebenových tabulek a naostři mi soupravu dlát. Pro pány trpaslíky tu nejlepší žulu a pro mně trochu těžší palici a dobrý majzlík. Pak ti barbaři z nížin. Dobré konopné provázky a dřevěné rámy na uzlíkování. Zapomněl jsem na něco?"

"Jižní džungle, mistře."

"Ach ano... Bohužel, ty také. No nic, Sklepničko, pršelo, bláta dost, víš, kde máš hledat formičky. Jen dej pozor, aby to nepřeschlo."

Totální úspěch: Text se píšícímu podařilo napsat a dokonce nastylizovat podle jeho přání.

Úspěch: Text je nádherně čitelný.

Neúspěch: Text je čitelný jen obtížně. Čtenář může rozpoznat jednotlivé znaky, ale je otázka, zdali uhodne význam.

Fatální neúspěch: Pisatel vytvořil nesmyslnou čmáranici. Porozumění obsahu je vyloučeno.

Tato schopnost bude asi trochu diskutabilní. Já jako PJ bych ji vyžadoval od hráčů, kteří už zvládají základní dovednost "Čtení a psaní" a rozhodli se učit novému jazyku, který má styl písma naprosto odlišný od jejich mateřského. Pro příklad nemusíme chodit do fantasy světa. Průměrný čechoslovák píše latinkou, ale nedělalo by mu velkých problémů se naučit třeba azbuku nebo cyrilici. Naproti tomu až se bude učit čínsky, bude pro něj písmo úplně nové a vyžadující speciální schopnost.

Navrhuji pro definici nepříbuzného písma tyto znaky: odlišná hodnota znaku (míněno zdali vyjadřuje hlásku, slabiku, slovo), odlišný směr čtení písma, odlišný základní psací nástroj (tužka versus štětec, uhel, rýtko do hliněných tabulek... Zdůrazňuji ZÁKLADNÍ psací nástroj. I latinka se dá tesat do kamene, ale není k tomu zrvna určená.). Pro získání nálepky "odlišné" potřebuje písmo splnit alespoň dvě z podmínek.

Rychlost psaní je zde shodná jako u dovednosti "Čtení a psaní" až na to, že je závislá na stupni Kaligrafie.

Kaligrafie je samozřejmě méně náročná, než třeba následující iluminace. Postava si při ní může vždy počítat bonus +3 k hodu (abychom nemuseli zavádět "střední" dovednost uvnitř "těžké" dovednosti). Tuto dovednost je nutné se učit pro každý typ odlišného písma znovu, ale ke každému novému písmu si může počítat bonus o jedna větší, než k předchozímu (tj. k druhému +1, ke třetímu +2...). Nezapomínejte na příbuznost písem! Zas tak tolik není nutné se jich učit.

Iluminace

Páter Alerius se sklonil nad novou knihou. Text byl vyveden krásným rukopisem. Ragum odvedl dobře svou opisovačskou práci. Na Aleriovi teď bylo učinit z jeho díla cosi víc. Z textu bibliofilii, z šedivé nudy pergamenu pestrou duhu barev. S láskou otevřel svých několik pouzder s perfektně udržovanými štětci, štětečky a štětečtíčky, rozetřel barvy. V záhlaví kapitol ožili tygři, draci, hadi. Vyrostly růže i cizokrajné stromy, byly postaveny domy, hrady a paláce.

Totální úspěch: Iluminovaný znak jakoby vystupoval z povrchu stránky. I ty nejmenší detaily jsou jasně viditelné a oku srozumitelné. Kresby se vydařily podle iluminátorova přání.

Úspěch: Zrodilo se zajímavé oživení jinak jednotvárné stránky. Zkušené oko najde chyby, ale kresba plní svůj účel, je pastvou pro oko v moři textu.

Neúspěch: Nedá se tomu říkat iluminace. Spíš jen takové "barevné zvýraznění"...

Fatální neúspěch: Iluminátor dílo pokazil. Nejen, že je výtvarně velmi nezajímavé, ale navíc i ničí čitelnost znaku, který rozvíjí.

Iluminace je "výtvarněji zaměřená", než kaligrafie. Jejím cílem je, zjednodušeně řečeno, udělat z písmen obrázky. Zpestřit litery ovíjejícími se hady, plazivým břečťanem, nejrůznějšími výjevy... Schopnost je obtížnější, než kaligrafie, včetně časové náročnosti. Iluminovat jeden znak velikosti 2x2 couly trvá při totálním úspěchu 3 směny, v ostatních případech trvá použití schopnosti 5 směn.

Základní grafika textu

Pozvánka na popromoční mejdan. Draeila úspěšně prošla všemi chtáky u závěrečných zkoušek z alchymie. Teď byla slečna magistra a hodlala to pořádně zapít. Ale sama? Ze skladu se ztratil velký arch bílého papíru (velká to vzácnost) a Draeila si začala hrát s barvičkami. Základní text pozvánky byl vyveden ve velkých šarlatových literách s prostorovým efektem a vrhal purpurové stíny na zbytek archu. Drobnější seznam pozvaných byl šmolkově modrý a jakoby poskakoval kolem hlavního textu v hravých literách. Draeila byla spokojená.

Totální úspěch: Zajímavě oživený text, ovšem nikoli na úkor čitelnosti.

Úspěch: Grafika se zdařila. na několika místech je kvůli tomu text sice hůře čitelný, ale výslednému dojmu to neubližuje.

Neúspěch: Text má sice zajímavou grafickou stránku, ale je velmi špatně čitelný.

Fatální neúspěch: Grafika je podivná, text nečitelný.

Prvním slovem, které by se mělo každému vybavit v souvislosti s touto schopností jsou fonty písma. Opět si vyberu příklad z našeho světa. Klasická latinka versus německý švabach. Kromě změny základního fontu také grafika umožňuje psát podtrženě, kurzívou... Obsahuje základní znalosti o vhodném rozvržení textu na stránku, psaní do oblouků, různých tvarů, stínování textu...

Použití této dovednosti prodlužuje psaní požadovaného textu přibližně o 20 až 300% v závislosti na složitosti grafiky. Stejně jako kaligrafie je i základní grafika jednodušší, než iluminace. Ze stejných důvodů si postava počítá vždy bonus +4 k hodu.

Nástroje

Základní grafika textu vcelku žádné zvláštní nástroje nepotřebuje. Možná tak maximálně pravítko nebo kružítko.

O něco horší je to s kaligrafií. Tady závisí volba nástrojů hlavně na požadavcích písma, tj. přeneseně vzato na reáliích daného světa. Zejména se ale musíme zabývat nástroji u iluminace. Ta vyžaduje soupravu různě velkých štětců a hlavně je náročná množství barev. Iluminátroská souprava se dá pořídit spíš ve větším městě za cenu přibližně třiceti zlatých. PJ vládne stupnicí postihů kvůli nástrojům 0 až -4 u kaligrafie a grafiky, 0 až -10 u iluminace, nehledě na to, že může použití dovednosti vůbec zakázat.

Stejnými stupnicemi vládne PJ kromě nástrojů i pro okolní podmínky. Měl by posuzovat zejména: povětrnostní podmínky, dostatečně silné a dobře směrované světlo pro práci a pevnost pracovní podložky (pokud je nutná).

Poděkování

Děkuji všem, kteří mi pomohli v Moudré Sově (šaman, CARtman) i mimo ní (Maris, Lordi Gamestar a Alfik, Maris Belanivská).

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Mě osobně se to velmi líbí, je to dobře zpracované,ale vadí mi, že jiná povolání než zloděj tuto dovednost asi nevyužijí. Kvůli té nevyužitelnosti dávám známku dolů, takže 4*.


 Uživatel úrovně 0

Velice zajimava prace, ale rekl bych, ze dobrodruhum, druzine co se probijeji a prosekavaji cesty a lesy to bude na nic. Rekl byh, ze se to hodi pro PJ a jeden hrac, nejlepe zlodej, ale jinak bych rekl ze se to nehodi. Velice pekne zpracovane, ale nepouzival bych to :)


 Uživatel úrovně 5

Maste_of_Drakes : děkuji za odpověď, myslím že si zaslouží nono lepší ohodnocení z těch dvou které jsem zvažoval...


 Uživatel úrovně 0

Mavev: Máš ji mít.

1) Tady jsem dlouho váhal, ale nakonec jsem se rozhodl pro toto nešikovnější řešení, protože jinak bych byl nucen použít název jako "Umění psát nepříbuznými písmy" nebo tak nějak a to mi přišlo ještě nešikovnější.

2) Nepleteš se, ale já jsem to tak myslel. Pokud někde z textu vyplývá, že by mohla být iluminována celá kniha, pak mé omluvy.

3) Na tomto bodě bych trval. V jiných případech je to totiž kreslení, nikoli vědomá práce s písmem.

6) S dovolením bych nesouhlasil. Psát krasopisně je totiž koneckonců mechanická činnost. Jinak by se z toho člověk zbláznil. Naopak přesné tahy iluminátorského štětečku vyžadují plné soustředění a je mnohem těžší tuto dovednost praktikovat.

8) Máš pravdu...

9) zdálo se mi, že bych už příliš zabředl do systému provázanosti s jinými dovednostmi. Proto jsem to nechal zvlášť.


 Uživatel úrovně 5

Konečně jsem si našel chviličku zkouknout novou dovednost, tak hurá na to, ať je srandy kopec…
1) Tak jsem nahlédl do výkladových slovníků abych se ujitil, co je kaligrafie a dozvěděl se, že kaligrafie je vlastně krasopis v různých variacích. Což mi se mi vůbec nezdá podobné s tebou napsaným psaní složitých písem ozdobně.
2) Dále nepletu-li se tak iluminace, byli vždy jen u prvního písma, přičemž iluminace mohla zabírat klidně celou stránku.
3) Znalost dovednosti Čtení a psaní je nutná. Hod na ni vždy předchází hodu na tuto dovednost. Dovednost Kaligrafie a úpravy textu nemůže být na vyšším stupni, než na jakém postava ovládá dovednost Čtení a psaní.
Otázkou zůstává proč? Já si například myslím, že pro iluminace a textovou úpravu nemusím vůbec umět číst, myslím že stačí, když mi někdo ukáže písmo “P“ a řekne mi, žo to mám hezky ozdobit.
4) Co se týče kaligrafie a reálného příkladu na latince a čínských znacích. Takže znám jednoho Číňana, do české republiky se přistěhoval zhruba v 7 letech, skvěle ovládal čínské písmo a řeč, naproti tomu česku neuměl vůbec a latinku taky ne. A během dvou dnů byl schopný foneticky přepisovat čínská slova do latinky a za další týden je už takto přepisoval i české slovo a po dvou měsících se naučil česky líp než polovina třídy. Ale ano jak jsi napsal ty je to diskutabilní.
5) Daný typ písma není určen tím na co se psalo, ale tím, že daná civilizace neměla takové pokroky a by dokázala psát na jiný materiál. Například severské runy se dříve tesaly do kamene a nyní je můžeš s přehledem psát na papír. Naopak znám i lidi co ti d kamene vytesají nápis psaný psacím písmem. Myslím že tudy cesta nevede...
6) Kaligrafie je méně náročná než iluminace…hm dovolil bych si nesouhlasit, dle mého je mnohem lehčí vykreslit se s jedním písmenem, než psát krasopisně na celý arch papíru, nehledě na to, že když zkazíš, nějakou tu ozdobičku, tak tě to tolik netrápí, můžeš ji s klidem předělat. Ale při krasopisu, se každá chyba ukazuje jako katastrofální.
7) Ty bonusy k podobným písmům, jsem asi nepochopil. A přijde mi to tudíž hrozně složité.
8) Iluminace, hned úvod, nelze iluminovat písmo v již napsaném textu. Naopak nejdříve se iluminovalo a poté dopisoval text. To co popisuješ v příběhu je spíše obrázkové zvýraznění. Když se podíváš na historické kodexy, zjistíš, že skutečně iluminovali první písmo každé stránky a každý zkušený výtvarník se zájemem pro historii ti poví, že se iluminovalo a poté dopisoval text. Protože byla-li iluminace špatná, byla znehodnocena celá strana, takto prostě začal kreslit znova.
9) Je-li iluminace výtvarně zaměřená, proč zde není bonus pro ty postavy, které ovládají dovednost malování?
10) To co popisuješ jako grafiku textu mi spíše připomíná pravý význam slova kaligrafie.

Tak je to celkem zajímavé, ale zdá-se mi to nedodělané a takové bez chuti. Myslím, že kdybys někde našel ukázky kaligrafie a iluminace či si aspoň našel co to je bylo by to mnohem lepší. Váhám jak mám hodnotit, počkám tedy proto na tvoji reakci.


 Uživatel úrovně 0

Je to velmi dobře zpracováno, i když dobrodruhové pro tuto dovednost moc uplatnění nenajdou, určitě někdy nastane situace, kdy se jim bude hodit (jsme přece v DrD :). Nemám jinak, co bych tomu vytknul.

Napadlo mě, že by se tato schopnost mohla hodit zloději při použití padělání dokumentů. Pokud by tuto schopnost použil v kombinaci s paděláním, mohla by se mu trochu snížit past při ověřování (listina by vypadala okázaleji, věrohodněji)

Je to opravdu povedené, nemohu hodnotit jinak než vysokou známkou. Taky to nemohu už více vynachválit, ostatně jiní to už udělali za mě. Opravdu pěkné, jen tak dále.

S úctou Alexej


 Uživatel úrovně 1

Tohle je velmi dobrá práce. Má to nápad a je to i dobře zpracované a sepsané.

Otázkou zůstává použitelnost pro dobrodruhy, protže pokud je někdo tak mocný, že se těmito věcmi zaobírá, jistě má i někoho, kdo pro něj tyhle věci píše.

Na druhou stranu např. nějaký šlechtický synek, který se stane dobrodruhem určitě bude umět psát krásně vzvedeným písmem se ydobením atd.

Podle mě by se tahle dovednost nejlépe uplatnila při tvorbě postavy, kdy by se prostě počítalo s tím, že se tuto dovednost postava naučila v minulosti, na což měla s největší pravděpodobností učitele a tak by to zase nemuselo být bodově tak náročná záležitost.

Každopádně nápad i provedení jsou velmi dobré, což se v této rubrice yase tak často nevidí, takže dávám 4*. Přeci jen každý PJ si ty drobné rozdíly v názorech na pár věcí dokáže poupravit podle sebe.

S poydravem Zwejk


 Uživatel úrovně 0

zdá se mi, že vzhledem k efektu je tato dovednost pouze plýtvání body učení. možná by bylo lepší spojit všechny vlastnosti v jednu a více se věnovat výhodám z kaligrafie plynoucím. namátkou mě napadá:
- větší přesnost pohybu - viz film Hero (Hrdina)
- vzbuzení náklonnosti u čtenáře
- zvýšení postřehu
doprovodné příběhy jsou vynikající: nejsou zdlouhavé, čtenáři kaligrafii přiblíží a vtáhnou.


 Uživatel úrovně 0

Je to docela zaímavé ikdyž relativně nepoužitelné, chtělo by to aby to více korespondovalo s ostatními dovednostmi(namátkou čtení a psaní,malování atd.)
P,S, pro Alcatora kaligrafie se i dnes píše bambusovým perem protože propiskou nedocílíš požadovaného efektu ale jen čmáranice vhodné tak maximálně jako lístek na nákup, a psaly se na papír od začátku protože přesně za tím účelem byl stvořen.


 Uživatel úrovně 0

Abych byl upřímný, příspěvek zcela vyhovuje mým regulím, dokonce je v některých částech i lepší než bych od výborně zpracované dovednosti očekával.

Neřešil bych, co přesně se v našem světe skrývá pod pojmem iluminace, zda autor udělal dobře, když takto vytvořil "tři" dovednosti etc. Zajímalo by mne, jak by byly ve hře snášeni stejně rýpaví hráči, kteří by měli k dobrodružství stále nějaké připomínky typu... To je hloupost. Jak nám to ta babka může říct? Ty stopy přece nemůžou být vidět...

Jediné, kde jsem se opravdu zarazil a co bych rád, aby mi Master_of_Drakes nějak podrobněji vysvětlil je odstavec... Navrhuji pro definici nepříbuzného písma tyto znaky... Opravdu jsem to nějak nepochopil, v příspěvku to dále rozvito není a ani druhé přečtení mi nepomohlo. Mohl bych tedy vedět, na co konkrétně se tam naráží, k čemu to slouží etc? Díky

S pozdravem

Findred z Celenu