Dovednosti

Básnictvo Hodnocení: Průměr

Obtížnost: Střední

Ověřování: Pri každej básni/ Pri každom rozhovore

Totální úspěch: Básnika chytí „básnické črevo“ a napíše nádhernú báseň, ktorá sa presne hodí na danú príležitosť./Básnik bude dlho hovoriť v rýmoch a vo veršoch a bude pritom využívať mnoho umeleckých jazykových prostriedkov a slovných spojení.

Úspěch: Básnik napíše peknú báseň ktorá však nedosiahne až takej úrovne ako pri TU./Básnikovi sa pri rozhovore s inou osobou podarí hovoriť v rýmoch a vo veršoch (ale nie až tak dlho a tak precítene).

Neúspěch: Básnik nenapíše žiadnu báseň. Vôbec nedostane inšpiráciu./Básnikovi sa nepodarí rozprávať sa s inou osobou v rýmoch a vo veršoch.

Fatální neúspěch: Básnik síce napíše báseň o ktorej si myslí, že zaujme, no opak je pravdou. Po prednesení básne ostane mnoho ľudí urazených a naštvaných na básnika. Básnik vôbec nevystihol danú situáciu na ktorú báseň písal. Ľudia, ktorí báseň počuli ostanú zhrození a nabudúce si už dobre rozmyslia či si od autora básne ešte niekedy niečo vypočujú./Básnik síce bude hovoriť s druhou osobou v rýmoch a vo veršoch, no osobu silno urazí. Nevystihne situáciu a to ho môže stáť aj priateľstvo. Napr.: Básnik je na pohrebe, všeci plačú a smútia a on začne manželke zosnulého ticho recitovať o tom ako mu je to všetko ľúto a ako sa tam hore bude manžel mať dobre. (Viete si predstaviť aké je to nevhodné.)

Popis:
Básne:

Básnikom sa nemôže stať hocikto. Osoba ktorá by sa chcela v tejto dovednosti presadiť musí mať prirodzene kladný postoj k umeniu. Básnictvo sa nedá len tak naučiť. Postava musí mať aspoň základné vlohy (charizma stredná). Básnik pri svojej tvorbe využíva rôzne básnické umelecké prostriedky ako metafory, metonimie, epitetá, prirovnania, personifikácie,... Básne sa delia na niekoľko základných druhov podľa toho o čom sú:

1) Básne zamilované - básnik v nich vyjadruje svoje city k druhej osobe (väčšinou k opačnému pohlaviu). Najčastejšie sa recitujú v súkromí, alebo sa posielajú formou listov.

2) Básne baladické – tieto básne môžu byť na hoci akú tému. Vyznačujú sa smutným a tragickým koncom.

3) Básne o krajine - v týchto básňach je opisovaná krása danej krajiny. Tie úplne najlepšie básne z tejto kategórie sa často stávajú po zhudobnení národnými hymnami.

4) Iné básne – Toto je najširšia kategória básní. Ide o zhrnutie všetkých básní ktoré nemajú špecifickú kategóriu. A to básne veselé, smutné, dlhé, krátke

Básnenie – rozhovor vo veršoch a rýmoch

Pokiaľ básnik chce zaujať druhú osobu, často sa s ňou začne rozprávať vo veršoch a rýmoch. Je skutočne veľmi ťažké pohotovo odpovedať vo veršoch a preto si to vyžaduje značný talent. Tiež je pomerne ťažké vystihnúť, či sa v danej situácii a s danou osobou hodí takto rozprávať. Lebo čo sa nám zdá dobré to sa nemusí zdať dobré aj iným. Básnik tu podobne ako pri písaní klasických básní využíva umelecké jazykové prostriedky.

Táto časť dovednosti sa najčastejšie používa pri rozhovore zamilovaných.

Autor:

Přidáno:

Hlasovalo: 20

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Průměr


 Uživatel úrovně 0

Je to pěkný a propracovaný nápad, dal jsem 4.


 Uživatel úrovně 0

To snad ne.

Použitá vlastnost charisma? Možná tak při recitaci, tam by se použít dala, ale k čemu Ti bude, když nebudeš schopný nic vymyslet, zůstává otázkou. Proto bych volil použitou vlastnost jako inteligenci (případně inteligence - charisma). Rozuměj tomu tak, že důležitější je báseň vymyslet, než ji nějak přečíst, to už tak těžké není ( tím neříkám, že méně důležité). Obtížnost rozhodně těžká ( i když ta střední ... no, nechal bych se přesvědčit), protože vymyslet kvalitní báseň není nic lehkého ...

Taky se mi zdá, že jsi zkombinoval dvě dovednosti - vymýšlení básní, a přednes.

A jinak, jako dovednost je to zbytečné. v "našem" světě prostě někdo an básnění buňky má, někdo ne. A Ty to chceš udělat hodem kostkou a profibody. To je blbost.

A ohledně toho rozdělení básní. Tak to je zbytečné. A navíc neúplné a zmatené. Za a to do popisu dovedností vůbec nepatří, a za b když už jsi to tam chtěl napsat, měl jsi si o tom něco zjistit.

Pravopis.


 Uživatel úrovně 8

Alberto, tak si este aj basnik? No co povedat: dalsia dovednost ani nie tak pouzitelna v boji z tvojej strany svedci o tom, ze drd hrajes aj kvoli skvelej atmosfere a srande. Vazne som aj porozmyslal aj o tom, ci by basnictvo naslo uplatnenie v de er de. To vazne neviem... preto ho vwsk netreba odsudzovat, ved drd je vsestranne a pri dobrom Pj by to slo, i ked ja neviem velmi najst jeho miesto v drd. V kazdom pripade vsak kladne hodnotim napad a celkove prevedenie dovednosti z tvojej strany.


 Uživatel úrovně 0

Erendil: Ďakujem za fakt dobré ohodnotenie. Som rád že sa ti moja dovednosť páči. Ale aj tak by ma zaujímalo či je fakt až taká dobra ?? Ale nie žeby mi to vadilo :-)


 Uživatel úrovně 0

No dobry napad:)


 Uživatel úrovně 0

Nevím proč ale připadá mi to dost divný. četl jsem tvoje básně a skusil bych používat i jiné typy rýmů než a
b
a
b.
Tu tvoji dovednos bych trochu pouoravil a hlavně bych to dal na INTELIGENCI a charismu.


 Uživatel úrovně 0

Tvé básne nemají přímo společného ničehož nic. Napsal jsem to jen aby sis uvědomil že podle tvého systému jsou FATÁLNÍM neúspěchem a abys pochopil že lehká je málo a střední je dosti nejistá v případe použití charismy(zeptej se nejakého amatérského herce). Asi existuje rozumnýdůvod proč nemáš přístup k reputačnímu systému. Hodnocení za dovednost máš u dovednosti, hodnocení za básne máš u básní. Hele uz se s tebou nebudu hádat, každý má právo na svou pravdu. A díky za ispiraci pro vymyšlení mé vlastní verze této dovednosti ZA TO máš ty hvězdíčky, její verzi máte rozhozenou tady po diskusi.


 Uživatel úrovně 0

midlar: Keby som mal prístup k reputačnému systému tak by som ti nedovolil takto nadávať na moju dovednosť. Dovednosť nieje nato či zaujme nejakého "blázna" ako ty ale nato aby pomohla pri hraní DrDčka tak PJovi ako aj hráčom.


 Uživatel úrovně 0

Je to trapné, je to jen další variace dovednosti, která má někoho zaujmout. Nedelal bych to jako dovednost.