Dovednosti

Masérství Hodnocení: Kvalita

Obtížnost: Střední

Ověřování: na začátku každého masírování

Totální úspěch: Relaxační masáž: Při celkové masáži těla masírovanému ubude 12 bodů únavy a získá 2 stínové životy. Při masáži určité části těla ubudou 3 body únavy.

Sportovní masáž: Kondiční masáž masírovanému odebere 3 body únavy a dodá mu bonus +1 k útoku a +1 k obraně po dobu 6 směn. Pohotovostní masáž masírovanému dodá bonus +1 k iniciativě po dobu 3 směn.

Reflexní masáž: Masáž masírovanému přidá 4-8 životů a odebere mu 3 body únavy.

Úspěch: Relaxační masáž: Při celkové masáži těla masírovanému ubude 6 bodů únavy a získá 1 stínový život. Při masáži určité části těla ubude 1 bod únavy.

Sportovní masáž: Kondiční masáž masírovanému odebere 1 bod únavy a dodá mu bonus +1 k útoku a +1 k obraně po dobu 3 směn. Pohotovostní masáž masírovanému dodá bonus +1 k iniciativě po dobu 1 směny.

Reflexní masáž: Masáž masírovanému přidá 1-4 životů a odebere mu 1 bod únavy.

Neúspěch: Jakákoliv masáž je zcela bez účinku.

Fatální neúspěch: Relaxační masáž: Při celkové masáži těla se masírovanému odebere 2-4 životy a získá postih -1 k pohyblivosti po dobu 3-6 směn. Při masáži určité části těla se masírovanému odebere 1-2 životy a s danou částí těla nemůže dělat rychlé pohyby po dobu 1-3 směn.

Sportovní masáž: Kondiční masáž masírovanému způsobí celkové ochromení po dobu 3-6 směn. Pohotovostní masáž masírovanému způsobí ochromení dané části těla po dobu 1-3 směn.

Reflexní masáž: Masáž je jednak velmi bolestivá pro masírovaného, jednak mu odebere 2k6 životů a může mu způsobit úraz (nechám na PJ).

Popis:
Postava ovládající tuto dovednost nemůže provést celkovou masáž těla na sobě, může tak činit jen na jiné humanoidní bytosti. Avšak masér si může namasírovat určitou část těla, která je dle úvahy PJ nejvíce namáhanou. Je-li masírující o 2 třídy velikosti menší než masírovaný, doba celkové masáže se prodlužuje o jednu směnu. Je-li naopak masírující o dvě třídy větší než masírovaný, zvyšuje se mu past o 1, protože masér musí být opatrnější, aby neublížil masírovanému. Masáž nelze provádět na masírovaném, který je vysílený, hned po jídle, má poraněnou dutinu břišní, má otevřené rány*, zlomeniny*, popáleniny či poleptání a navíc masér musí mít zdravé ruce. (* kromě reflexní masáže)

Zde uvádím 3 druhy klasické („západní“) masáže a každou z nich se postava musí naučit zvlášť:

Relaxační masáž: Částečná masáž trvá 1 směnu a lze ji opakovat nejdříve po 5 hodinách. Celková masáž těla trvá 3 směny a lze ji opakovat nejdříve po 8 hodinách. Relaxační masáž se počítá jako střední fyzická práce. Masírovaný bývá obnažený, takže by teplota prostředí, v němž se masíruje, měla být min. 20°C. K provádění masáže se užívají nejlépe rostlinné oleje (nejpoužívanější je olivový), do nichž lze přimíchat různé přísady na zefektivnění a zpříjemnění masáže (to je na vaší fantazii), živočišné tuky (nejlépe vepřové sádlo), musí však být čerstvé a masírovaný se po nich musí pořádně umít (nejlépe mýdlem), jinak se mu ucpou póry, a dá se i použít líh. Relaxační masáž má utlumující účinky, takže se masíruje nejpozději 6 hodin před fyzickou a duševní námahou (např. boj, kouzlení, mentální útoky atd.), jinak má namasírovaná postava postih -1 až -6 k iniciativě v závislosti na čase. Používá se většinou na závěr, tedy nejdříve hodinu po fyzické námaze a různých masážích.

Sportovní masáž: Dělí se na kondiční a pohotovostní masáž. Kondiční masáž je střídáním celkové a částečné masáže a vyžaduje, aby masér měl sílu alespoň 16. Trvá 6 směň a lze ji znovu provést po uplynutí 24 hodin. Pohotovostní masáž se dělá po rozcvičce a trvá 1 směnu. V podstatě je to částečná masáž, která se může opakovat nejdříve po 16 hodinách. Sportovní masáž se počítá jako těžká fyzická práce a užívá se k ní stejných prostředků jako u relaxační masáže a vzhledem k náročnosti je větší riziko, že se masírovaný v chladnějším prostředí, než je těch 20°C, nachladí. Sportovní masáž může být provedena po uplynutí 3 hodin od poslední relaxační masáže, čímž odstraní její utlumující efekt a mobilizuje postavu. Rovněž by měla mít hodinový odstup od poslední reflexní masáže.

Reflexní masáž: Je to masáž místní, kdy masér ošetřuje reflexní změny vyvolané „onemocněním“ jen v určité části těla. Masáž se počítá jako lehká fyzická práce, ale vyžaduje znalost anatomie, takže ji můžou provádět postavy s inteligencí nejméně 16. Tato masáž nepoužívá žádné masážní prostředky, protože by zastřely změny na kůži. Lze ji provádět max. každých 12 hodin a trvá 2 směny. Reflexní masáž by měla být použita nejpozději hodinu před fyzickou a duševní námahou a lze ji použít i po uplynutí 3 hodin od fyzické a duševní námahy.

Dodatek: Pokud se uvedená časová rozmezí u jednotlivých masáží nedodrží, tak se masáž automaticky počítá jako neúspěšná (podle PJ může mít i některé účinky jako při fatálním neúspěchu), není-li řečeno jinak.

„Východní“ typ masáží prozatím vynechávám, protože jsou o mnoho komplikovanější, hlavně tím, že jsou v rámci celého východního ontologického a kosmologického systému…

S přáním dobré zábavy a užívání,
Tinmiriel

Autor:

Přidáno:

Hlasovalo: 28

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Je to nadpriemerne dielo. Davam 4*.


 Uživatel úrovně 0

Řekl bych, že to inteligenční omezení je trochu tvrdé. Co takhle nějaký barbar hraničář? Léčí své společníky celý život a protože nezná anatomii (kvůli inteligenci) není schopen masírovat.


 Uživatel úrovně 5

Vychádzaš evidentne zo solídnych znalostí z reálu, oceňujem. Len malé pripomienky :
Relaxačná masáž človeka neurobí vláčnym až na 6 hodín . Ak by ma napadli, adrenalín zase rýchlo stúpne.
Masáž nemožno robiť na vysílenej postave? Prečo?
Zlomeninám - v reále - napomôžeš tak, že sa masírujú susedné svalové partie - predchádzaš tým úbytku svalovej hmoty (pri fixovaní napr. v sadre).
Športovou masážou môžeš ochromiť, ale i vážne zraniť, a to i s trvalými následkami - vymenila by som následky FN u športovej a reflexnej masáže.


 Uživatel úrovně 0

4 Jehuwa: Kdyz se podivas do pravidel, tak zjistis ze bezny clovek muze mit max. inteligenci 15. Jen clovek kuzelnik, nebo hranicar muze mit int. vetsi.

Prevedeme-li to na dnesni pomery, tak neni zadny kozlenik ani hranicar. Z toho plyne ze se jedna o masaz, kterou nikdy nikdo zatim nevidel a nikdo ji ani nemohl vynaleznout.

Je to takova velmi Fantasi masaz :))


 Uživatel úrovně 0

Mě se to líbí, ikdyž některým věcem nerozumím. Např.:U jedné masáže je uvedeno že je potřeba vysoká inteligence (16). Ovšem znalost anatomie může nadrtit i tupec, vždyť jde jenom o to uvědomit si uspořádání kostí šlach svalů a vazeb mezi nimi, nebo ne? A u jedné je potřeba síla (16). U nás v práci je dobrá masérka, ale že by to byla kulturistka, to zrovna ne. Nestačí náhodou pouze znalost anatomie a obratnost? Jinak využiji, líbí se mi to.


 Uživatel úrovně 5

Tinmiriel: to by slo az na ten pocet masazi nevim jestli to neni malo vem kolik maser udela dene masazi a kolik dobrodruch je to ale velmi diskutabylni spis bych to tam dal jako priklad stim ze miru si urci kazdy PJ


 Uživatel úrovně 0

setsan:
re 2) použila bych stínové body únavy, aby to nebylo příliš, takže u :
Relaxační 1 sm = 2 body stínové únavy (zaokrouhlíme-li nahoru tak 1 bod reálné únavy) a 3 sm = 6 stínových (2 reálné)
Sportovní 1 sm = 3 stínové (1 reálný) a 6 sm = 18 stínových (5 reálných)
Reflexní 2 sm = 2 stínové (1 reálný)
S tím, že zaokrouhlovat se nemusí (ale lépe se s těmi čísly pracuje :))
re 1) fajn, i když ta odlonost se mi moc nezdá - maximálně bych ji dala k totálnímu úspěchu maséra, který tu dovednost umí alespoň velmi dobře...
re 3) na to si stejně budeš muset počkat, snad jen, že nejpoužívanější bývá heřmánek a ten se dá dát skoro do všeho...Taky si myslím že vůbec není třeba ty bylinky nejdřív louhovat v alkoholu, když už tak ten alkohol s tou bylinkou rovnou použiju, ale každý má své zaručené postupy, takže těžko říct...
Co se týče té praxe, tak třeba pro postup na úroveň dobře by masér potřeboval 20 úspěšných masáží, na velmi dobře 60 úspěšných masáží a na dokonale 240 úspěšných masáží, k tomu samozřejmě potřebuje i klasický počet profibodů. Co ty na to?
S díkem a pozdravem,
Tinmiriel


 Uživatel úrovně 5

Tinmiriel:
k 2) me slo spis o to aby si tam napsala kolik bodu unavi8 to je a precejenom musis uznat sama ze za 6 smenovou masaz budes mit stejne bodu unavi jako za 1 smenovou
k 1) stim ze by mel docasne zviseny vlpastnosti neni tak spatny napad mozna bych k sile a obratnosti pridal i odolnost, ale urcite bych tim nezvisoval rychlost to by melo hodne moc velkej dopad na hru kdyz vezmes ze bonus +3 do iniciatyvi jsou tri utoky za dve kola tak bych inc vubec nedaval proste to zviseni sil a obr pripadne odl by melo stacit zvlast kdyz pri uspechu se zvisi treba jen sila o +1 a odl a obr by se o +1 zvedla az pri tot. uspechu
k 3) v podstate sem chtel spis to co se pouziva na uvolneni svalu a takhle nejaky bylinky co pomuzou pri masazi , nez virobni postupi spis nazvi bylin a jestli se davaji do oleje nebo se davaji to tuhyho tuku (v podstate krem) nebo se nechavaji vyluhovat treba v alkoholu a ten az pak do tuku.
k ty potrebny znalosti anatomie ber to tak ta dovednost bude tezka takze proste maseri tyto znalosti ziskaji od ucitelu stim ze tyto znalosti vyuzivaji k masazi a nikde jinde
to meritko praxi ber asi tak jako je v pravydelch popsany ziskani hyperprostoru 2 pouzivanim hyperprostoru 1 nejak tak akorat pocet by se musel stanovit a samozrejme by se ten pocet zvysoval.


 Uživatel úrovně 0

setsan: Předem ti děkuji za tvé hodnocení a poznámky k tomu - vážím si toho :) Tak, a teď k samotným poznámkám...
Musím přiznat, že teď si už skoro nepamatuji, proč jsem to chtěla srovnat s rudým křížem (sama hraji alchymistku, takže vím, jak je to drahé), nyní bych to dala tak maximálně na 1k6, ale i to je do jisté míry moc vzhledem k tomu, že masíruje "obyčejný" dobrodruh a ne profesionál. Uvažovala jsem, že bych jako podmínku k reflexní masáži dala alespoň průměrnou znalost anatomie, ale to bych musela nejdřív takovou dovednost popsat...
S těmi bonusy to není špatný nápad, je to i trochu realističtější až na ten fatální neúspěch u relaxační masáže, protože těžko někoho masírováním unavíš (to mi už v moudrý sově PG vyčetl)...
Se sportovní masáží jsem si zase v myšlenkách pohrávala a napadlo mě, že místo těch bonusů k OČ/ÚČ bych dala +1 k síle a obratnosti, což může i nemusí zvýšit ten bonus, hlavně by se to eventuelně dalo využít nejen k boji, a k tomu bych přidala tu iniciativu - u totálního úspěchu +2, u úspěchu +1
Co se týče tvých rad, tak 1) nic proti, jen by to chtělo určit nějaké měřítko k té praxi...
2) Myslím, že v moudré sově jsem již navrhovala nějaké počty bodů únavy a bylo mi řečeno, že by bylo lepší, kdyby se to měřilo jako fyzická práce, což jsem v popisu uvedla, ale pak to rozhodně nedává víc bodů únavy než léčí...To by muselo být náročnější než jakákoli fyzická práce...
3) Ale v podstatě tam ty základní látky uvedený mám, jen jsem zapomněla na množství pro jednu celkovou masáž (množství u částečný bych skoro pominula, protože by to byla tak maximálně pětina z celkový) - na celkovou masáž se spotřebuje maximálně 25 ml oleje či tuku (u lihu bych to dala tak na 30 ml, když se tak rychle vstřebává a vypařuje). Co se týče těch přísad, tak ty tam nemusejí vůbec být. Jinak se již delší dobu chystám něco o nich napsat, ale narazila jsem na menší problém s upravou na herní systém DrD, takže to bude chvíli trvat - asi až do června či července z časových důvodů...
4) Jo, tak to bych si musela přečíst nějakou podrobnější příručku a to bych pak vytvořila hrozně dlouhý a nudný seznam, podle kterého by se asi nikdo neřídil. Spíš bych vypsala, co se tím léčit nedá - rozhodně ne popáleniny, poleptání kyselinou, vnitřní zranění a zbytek chorob, co nesouvisí s pohybovým aparátem, taky by to asi neléčilo nějaké patologie ve struktuře a v dřeni kostí, jako rakovinu apod. Ale nejsem žádný expert přes tohle, takže by to chtělo se zeptat někoho povolanějšího...
5) No, to asi jo, ale stejně to pro něj bude pracnější... Jako že bys mu dal nějaký bonus? Pro mě za mě...

S uctivou úklonou,
Tinmiriel


 Uživatel úrovně 5

Tinmiriel: rudy kriz vyde podle pravidel na 82zl jen za cenu materialu a to mi pak pride divny to k tomu srovnavat.
co kdybys tuto dovednost udelala na dovednosti masera v praxi by to bylo ze u relaxacni masaze by bylo kolik vyleci bodu unavi bonus za obratnost + bonus za dovednost masera(nauceni dovednosti - dokonale +3,velmi dobre +2, dobre +1 prumerne 0, spatne -1, velmi spatne -2, vubec -3) + bonus za uspech takze za totalni uspech by bylo vraceni tolik bodu unavy kolik to dela pri uspechu jen 1/2 toho, neuspech nevileci nic totalni neuspech postave ubyde 1/2 bodu unavy co umi maser.
sportovni masaz -to se mi zda divny u totalniho uspechu bych dal bonu +1 ale kam nevim asi do obrany jelikoz dotycny bude ohebnejsi rozhodne je to moc silny osobne bych ji u sebe tutu masaz nedovolil.
reflexni masaz tam bych udelal neco podobnyho co sem uz tu psal maser by vylecil u totalniho uspechu tolik zivotu jakej ma bonus za obratnost , pri uspechu by vylecil 1/2 bonusu za obratnost(zaokrouhleno dolu) zivotu pri totalnim neuspechu by dotycnyho zranil za 1/2 bonusu za obr(zaokrouhleno dolu)
pak tu mam jeste nejaky rady( to co se mi neliby a asi jak bych to upravil ja)
1) udelej to jako tezkou dovednost stim ze kazdy PJ by mel mit na mysli to ze dobrodruhove nikdy nebudou takovi jako profesionalove ktery se tim zivi. K tomu se vztahuje i to ze hrace bych to nechal naucit na maximalne prumerne a pak by zalezelo na hraci jak casto tuto dovednost bude praktykovat, kdyz to bude dost casto pak bych mu povolil ze si to muze zlepsit.
2)kdyz si prectu popis masazi tak kazda trva ruzne dlouho takze logicky jsou i jinak narocny pro masera ono masirovat 10 minut nebo 60minut je jinak narocny mela by si ke kazdy dat presne kolik stoji bodu unavy stim ze maser dostane vzdy vic bodu unavi nez vyleci(na to pamatuj)
3) byt tebou tak bych ke kazde masazi udaval jaky oleje nebo latky se na tu pouzivaji meli by stacit jen priklady ale meli by byt
4) u Reflexni masaze by si mela napsat presne co stim lze leci jako pohmozdeny rameno, namozeny sval, krec v noze
5) nevim ale kdyby krola masiroval hobit tak podle me mu treba zada mu muze namasirovat lip
u nas masaze praktykujem jako dovednost nemame je takhle rozpracovany podle me si na velmi dobry ceste udelat velmi dobrou dovednost ale momentalne ma nejaky mouchi takze mas 4.