Bestiář

Koton - Koza čtyřrohá Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20

Skupina: Zvíře

Životaschopnost: 3-5

Útočné číslo: (0+4+2)= 4 kopyta, 2 rohy

Obranné číslo: (+1+1)=2

Odolnost: 12

Inteligence: 1

Velikost: C

Zranitelnost: zvíře

Pohyblivost: 19/zvíře

Přesvědčení: neutrální

Poklady: 10 zl.(rohy)5 zl. (kožešina)

Zkušenost: 40

Bojovnost: 0-4

Popis:

Co se do tabulky nevešlo:
Vytrvalost: 17/zvíře
Ochočení: 6

Úvodem

Koton je lidmi zkomolený název pro takzvanou Kozu čtyřrohou, původní název pochází z Bukwornského slova Koto~an. Který znamená Chodec Horský. Koton je mylně označován za kozu, jelikož je příbuzným kamzíka a je členem skupiny turovitých. Samice se nazývá stejně jako u koz koza a samec kozel. Mládě se nazývá kůzle.

Vzhled

Koton je mohutný čtyřnohý savec, který dosahuje nejvýš 2 sáhy a jeho tělo je 1 a půl sáhu dlouhé. Má hustou srst bílé barvy avšak najdou se i jedinci se srstí hnědou či černou (fleky nejsou výjimkou). Srst ho chrání před krutými mrazy panujícími v krajině kde se obvykle vyskytuje. Svým dlouhým vousem připomíná spíše kozu, proto také koza čtyřrohá. Na hlavě mu sedí majestátné rohy, které jsou stočeny od hlavy až k lopatkám. Název čtyřrohý se vžil do podvědomí lidí díky tomu, že každý roh má dvě části. Část první vyčnívá dopředu a druhá je zahnutá. Zadní, zahnutá část rohů dosahuje délky až 60 cm a mají je jak samci, tak samice. Koton jich užívá k obraně a k vyhrabávání potravy ze sněhu. Hřbet má v lopatkách prohnutý nahoru, což způsobuje, že vypadá, jako by měl hrb. Kopyta jsou opatřena tvrdým okrajem a měkkým, pružným nášlapným polštářkem, který umožňují pevné přilnutí jak k skále, tak k ledu. Obě pohlaví jsou si velice podobná.

Výskyt

Tyto zvířata umí velice dobře šplhat po téměř příkrých a kluzkých skalách a nejčastěji obývají území od 3000 metrů nad mořem výše. Vyskytují se všude tam, kde mají dostatek klidu k životu. Nenajdeme je například v horském průsmyku, kudy denně projde několik karavan s nákladem, ale spíše je uvidí ten, kdo bude s družinou cestovat po téměř zapomenutých stezkách. Určitě je potká také osamělý dobrodruh putující v tichosti přes hory do vzdálených krajů.

Způsob života

Žijí v malých skupinkách, které se skládají s trvalých párů a samice rodí po 12 měsíční březosti jedno, vzácně dvě mláďata. Potomek je kojen po dobu asi 8 měsíců a s matkou zůstává téměř vždy do dvou let. Mláďata mají již od narození hustou srst a jsou neuvěřitelně aktivní, což dokazuje i to, že po více jak půl hodině po narození jsou schopni skákat mezi skalami. Tito tvorové jsou býložravci a spasou vše, co v těchto výškách roste - od trávy, ostřic, výhonků a listů stromů až po lišejníky a mechy, ani jehlice nahosemenných rostlin pro ně nejsou překážkou. Podobně jako antilopy se umí postavit na zadní nohy a předními se opřít o kmen či skálu, aby lépe dosáhl na potravu. Kotoni mají velice rádi slaný liz, ke kterému musejí podnikat dlouhé a namáhavé výpravy a tudíž mají velkou výdrž. V zimě slézají do nižších výšek, kde není sníh příliš hluboký a občas se zatoulají i k mořskému pobřeží, přesto nejsou Kotoni zvlášť dobrými plavci. Pokud je počasí příliš nepříznivé, zdržují se v jeskyních či pod skalními převisy. Tito tvorové by mohli být považováni za škodnou, avšak díky dlouhé březosti se nemůže stát, že by se přemnožili. Průměrně se dožívají věku okolo 10 výjimečně až 15 let.

Využití

Jen málo ras se naučilo ochočit toto divoké zvíře žijící na horských úbočích. Pokud se jim to podařilo tak je dojí, a chovají kvůli kožešině a masu, které je sice tuhé avšak v těchto nehostinných krajích vítanou pochoutkou, z průměrně velkého kotona může družina získat asi 18+1k10 krát 2 čenů masa načež čas potřebný k jeho získání je 5hod+1k10 krát 3 směny.(Pj může upravit jak hmotnost masa, tak i čas který postavy stráví kucháním apod.) Doba je tak dlouhá kvůli tomu, že kotoní kůže velmi dobře přiléhá k tělu a přes tukový polštář na břichu se dobrodruh těžko dostane k vnitřnostem. Pytláci loví tyto zvířata hlavně kvůli rohům, které mají mezi horským lidem nemalou cenu. Jejich tvrdosti se vyrovná máloco. Obzvlášť horalové si rohů váží, protože se z nich dá vyrobit spousta užitečných věcí. Dalším cenným artiklem na trhu je jejich kůže, člověk ji může využít stejně obratně jako samotní kotoni a to k ochránění před chladem.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 20

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zdravím,

na můj vkus bych k velikosti C a životnosti 3-5 dal rohům potažmo kopytům v útoku nějaké to další zranění v podobě útočnosti, přeci jen když do Vás napálí kamzík této velikosti.. mělo by to s Vámi trochu zamávat..

Bojovnost 0 - 4.. Tedy velmi plaché zvíře, ale budiž, již jsem několik zvířat, která jsou velká a plachá viděl, byď mi to přijde.. nerozumné utíkat při té velikosti... :-)

Co se obranyschopnosti týká.. He hasné, že lidé a Humanoidi nemají za lůži víc jak 1, vyjímečně jen více, ale vzhledem k způsobu života těchto koz.. )Mohutná srst a dozajista i tuková podkožní vrstva proti chladu) bych jim dal vyšší obrané číslo.. Za prvé jak z obratnosti, přecijen skáčou po jorách a s obratností 1, jak napovídá Tvůj výčet Obrany, by dlouho neskákali. za druhé za již vypsanou srst, tukovou vrstvu a za hustotu osrstění... Alespoň 2 body nahoru.

jak tak uvažiju nad odolností.... 12 pro bytost žijící na horách mi silný průměr přijde málo, ale budiž.. mají přeci hustou srst..

Ci se do ochočování týká, do toho moc raději nos strkat nebudu, ale mám jen dojem, že čím plašší zvíře je, tím hůře se ochočuji, předi jen, když ho násilím zavřete do klece pak si plaché zvíře (0 - 4 bojovnost) spíše užene srdeční příhodu než li by se podřídilo vaší vůli.. Nad tím bych se také ještě zamyslel a asi navýšil past o 2, 3 stupně (hazí se na to 2k5 že? pokud si pamatuji dobře)

Hodnotil jsem za 3, ale ne protože toho dílo považuji za "nadprůměrné" ale za "Průměrné"

To't asi vše k tomuto dílku, vela zdaru v další Tvorbě.


 Uživatel úrovně 5

Hm, ten kluk má pravdu.


 Uživatel úrovně 0

Máš samozřejmě pravdu Samuraii, ale tady de spíš o tu tabulkovou hodnotu co se dále dá upravovat dle situace na trhu dané oblasti. Řešíme tedy hodnotu věci v okolí běžně dostupné. Je logické, že klukům opáleným támhle z jihu by z měštce ubilo mnohem víc než Mařence dceři kováře z sousední vesnice, ale proč by to taky kluci z jihu kupovali...


 Uživatel úrovně 5

Ono cena je děsuplně proměnlivá. Jak mi jednou řekl Corwin - pět metrů od dolu na olovo je olovo v ceně prachu, ale třeba zlato velmi drahé, když se musí odvážet z tisíc kylometrů vzdálené země...


 Uživatel úrovně 0

Díky gugílku,
uznávám, že na ty ceny a podobné záležitosti jsem se asi někoho měl zeptat, nebo to někde pozjišťovat. Po tvém srovnání je mi jasné, že jsou přemrštěné. Vídíš na chování rodičů když je ohrožené mládě jsem docela zapoměnul.

S úctou Pilipo


 Uživatel úrovně 0

Vždycky jsem si myslel, že jsme tu hlavně proto abychom se společně přiblížili k vizím dokonalosti našich světů, proto aby pláně a hostince v širých dálavách nezněly prázdnotou. Dlouho jsem tu nebyl, ale tak sakra nechme kamzíky hrabat ...

Jedná se o pěkné dílko a nebudu se ho bát použít i když patrně jen k zpestření krajiny a nasycení hladových krků. Jeho kůži by si totiž mohl dovolit jen málo kdo z pokojných občanů asterionských. Pro srovnání jsem si dovolil zapátrat právě v ceníku pro Asterion, kde většina znás zažívá své chvilky slávy. Kůže z medvěda tarského, který je velmi obávaným predátorem tamních plání se cení na pouhých 9zl a to se říká, že je jednou z nejžádanějších artiklů pro paničky z vyšších poměrů. Kozenka je tu také... 5st a 5md! Uznávám, kotonův kožíšek je velice výhřevný a na omak jistě příjemný, ale to u ovčí vlny taky. Jak je jistě vidět, cenu za kůži bych o něco snížil, cca 1-3zl.
Co se týká rohů a jejich hodnoty, tak proč ne. Zahraju si však na materialisticky smýšlejícího a řeknu, že přecejen 10zl jsou už docela valuty a tím poukážu na pro mě nedostačující popis využití těchto tak specifických a vcelku i originálních rohů, což bohužel je asi jedinou prvotinou díla.

Schází mi tu také bližší popis charakteru a především pak agrese. Je pravděpodobné, že když dojde k ohrožení mladých, tak milí rodičové na život nehledí, ale zvířecí říše je nevyspitatelná a tak se ptám - Bude se pantáta kozel chutně pást dál zatímco lovec Rychard porcuje panímámu kozenku? Jednou šikovnou větou by to stačilo.

Dál můžu už jen chválit! Popis náramný.
Výskyt, způsob života super a k tomu využití jsem se již zmínil.

Hodnotím 4* a to ne kvůli "Hrabání", jsem přece jen vidlák a vím co ta domácí fauna všechno dokáže/úsměv/ , ani ne díky cenám, ale především a hlavně kvůli neoriginalitě.

Ať se daří!


 Uživatel úrovně 8

Brubeaker: tady nejde o to, že bychom to potřebovali ke hře, ale že to autor zmínil a nám se to nepozdává...


 Uživatel úrovně 0

Někde v horách

Vypravěč: ... šplháte se po sněhem pokryté hoře směrem k jejímu vrcholu, zhruba 80 sáhů od vás vidíte nějaké zvíře..

Hráč: Poznám co to je?

Vypravěč: Nikdy jsi to neviděl vypadá to jako ohromný kamzík, ale má jakoby čtyři rohy, jeden pár směrem dopředu, druhý pár směrem dozadu..."

Hráč: A čím se stravuje?

Vypravěč: To nejsi schopen určit? ale asi býložravec - tedy mech, tráva..."

Hráč: A jak to vyhrabává ze sněhu?

Vypravěč: Chvíli ono zvíře pozoruješ a vidíš jak hrabe rohama ve sněhu, dokud se nedostane k trávě...

Hráč: Aha.. A není to nepřirozený?

.........

Vypravěč: Zvíře si vás všimlo zazmatkovalo a běží k vám, vypadá to, že bude z rozděšení útočit, asi má v okolí mládě!

Hráč: Podle toho, jak jsi zvíře popsal bude při útoku drhnout rohama o zem, to je nesmysl..."

.....

Skutečně takhle probíhá vaše hra při Drd? Proč se nespokojíte s tím, že má rohy - dva páry dopředu a dva páry dozadu? podívali jste se v poslední době do pravidlového bestiáře? Jsou tam napsané pouze důležité poznatky o dané potvoře - zbytek si PJ musí domyslet (pokud je to nezbytně nutné). Víte proč? protože další popis je zkrátka zbytečný a pro hru prakticky bezvýznamný, tak proč to pitvat, že?...


PS: můžete začít házet kamení, jsem připraven ;o)


 Uživatel úrovně 0

Pilipo:
ad. 1. Struktura věty ale nasvědčuje tomu, že si vyhrabává potravu zadními rohy( či parohy? :) ).

Část první vyčnívá dopředu a druhá je zahnutá. Zadní, zahnutá část rohů dosahuje délky až 60 cm a mají je jak samci, tak samice. Koton jich užívá k obraně a k vyhrabávání potravy ze sněhu.

Pokud je tedy tvé vysvětlení v tom, že používá přední rohy k rozhrabávání sněhu, smířím se s tím, nicméně jestli jsou tak krátké jako je ta přední část v té fajfce, co tu někdo posílal (možná ty?), tak by podle mého stejně musel brousit čumáčkem po zemi.

ad. 2. To je asi hra se slovíčky z mé strany, omlouvám se, pokud jsi bral tento bod příliš vážně :-)

ad. 3. Myslím, že na dotaz si mi neodpověděl, ale viz hamster, zřejmě jsem se spletl. Takže na dotaz mi vlastně odpověděl on:-)

Děkuji za odpovědi :-)
Jimmy


 Uživatel úrovně 0

Přátelé a kamarádi ;)
to Found
1) Koton se může bránit rohy asi stejně jako jelen, a nemusí, jak tady bylo zmíněno, brousit čumákem zemi. Opravdu jsi něco přehlédl a to zmínku o tom, že se rohy skládají ze dvou částí, jedna směřuje dopředu a duhá dozadu. Přední část je podobná paroží srnců (asi budu muset přidat do galerie obrázek, jak podle mě vypadá takový koton)
2) Hrb - ... hřbet má v lopatkách prohnutý nahoru, což způsobuje, že vypadá, jako by měl hrb ... přímo jsem nepsal že má hrb.
3) Jak psal Samurai, v létě je tam tráva a v zimě na ni napadne sníh. A když v horách fouká vítr, což je podle mě docela obvyklé, sem tam může i něco málo odkrýt. dále myslím, že to s těma šiškama je kravina ;) jelikož v dílku píšu ... jsou býložravci a spasou vše, co v těchto výškách roste - od trávy, ostřic, výhonků a listů stromů až po lišejníky a mechy, ani jehlice nahosemenných rostlin pro ně nejsou překážkou ...

Proč by se takové zvíře při boji stavělo na zadní? Dle mého názoru spíše hlavu skloní podobně jako když tě trkna koza ;)
děkuji Hamsterovi za podporu, doufám, že jsem to vysvětli přijatelně
S úctou Pilipo