Bestiář

Ranhojič Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Skupina: Cizí Postava

Životaschopnost: 10. úroveň (46 životů)

Útočné číslo: SZ -4

Obranné číslo: KZ +4

Odolnost: 13

Inteligence: 17 /+3

Velikost: A (dle rasy)

Zranitelnost: humanoid (dle rasy)

Pohyblivost: humanoid (dle rasy)

Poklady: 300 (léky, masti, herbář...)

Zkušenost: 2 (zabití bezbranného ranhojiče je spíše ostuda)

Bojovnost: -

Síla mysli: -

Popis:

Ranhojič, felčar nebo občas také (zastává-li tuto funkci žena) bába kořenářka je povolání, které nesmí chybět v žádné vesnici ani v žádném městě.Ranhojič může být jakékoliv rasy – vyskytuje se prakticky mezi všemi humanoidními bytostmi (ano, i mezi skřety, skaveny, orky …). Každý přeci potřebuje svého lékaře a je jedno jestli je dotyčný raněný i lékař na straně dobra, nebo na straně zla. Přesvědčení tedy také roli nehraje.

Rád bych se vyvaroval mých předešlých chyb (zejména z CP Ras v bestiáři), tudíž bych tento popis rozdělil na dvě hlavní fáze – první fáze bude popis povolání jako celku a fáze druhá bude příklad jednoho konkrétního felčara, kterého si můžete hned vzít a ubytovat ho ve Vaší vesnici (nebo městě) na kraji lesa, aby mohl ráno co ráno vyrážet na sběr léčivých bylinek a léčit lehká i těžší zranění obyvatel vesničky…

Text v závorce je myšlen jako poznámka autora.

Ranhojič jako povolání aneb všeobecný pohled

Některé rysy a povahové vlastnosti lidí (trpaslíků, elfů…) musí být pro toto povolání zákonitě stejné. Takový člověk, který chce toto povolání vykonávat bude jistě chytrý a pozorný, ale hlavně soucitný a empatický k potřebám jiných lidí. (Pokud někdo nebude mít rád lidi, nebude je nejspíš s radostí léčit, nebo jim naslouchat, že?) …Ranhojič bude jistě také mírumilovný a nekonfliktní. Lidé ho budou mít rádi, nebo ho budou při nejmenším respektovat. Nikdo si nemůže být jistý, že ho zítra nebude potřebovat a jen málokdo si bude chtít rozezlít někoho, kdo by mu v budoucnu mohl třeba i zachránit život.

Ranhojiči mají také velmi často dost idealistický náhled na svět. Představují si ho jako etické a počestné místo a jsou přesvědčeni, že svým jednáním tomuto stavu velmi pomáhají - očisťují ho od nemocí a nákaz. Víra v jejich boha je silnější než cokoliv jiného a to se samozřejmě musí na jejich chování projevit. Jsou hluboce oddaní věcem, které jsou pozitivní nebo dobré (myšleno pro jejich komunitu –ork bude sice zrovna takový, ale ne každému se jeho jednání bude zdát správné) a jsou ochotni přinášet i oběti v pokusech o realizaci jejich ideálů a léčivých preparátů. Nebudu zde upřesňovat jaký je to bůh, jak často se modlí a jak často chodí pokleknout ke svatyni. Je to totiž u každéhoranhojiče velmi idividuální.

Jsou náchylní k faktickým chybám, neboť se leckdy nechají ovlivnit spíše pocitem než reálnou úvahou. Řečeno jinak – bude-li chtít někdo felčara okrást a bude hrát divadélko na jeho city, je velká pravděpodobnost, že felčar bude obalamucen, podveden a okraden. Důvěřivost, kterou felčar oplývá se ne vždy vyplácí.

Ranhojiči jsou velmi trpěliví k pacientům v komplikovaných situacích, ale jejich trpělivost už není tak velká při různých detailech rutinních záležitostí. Jsou vždy otevřeni novým myšlenkám a informacím. Nedělá jim problém žít ve společnosti ani o samotě. Usilují o jednotu mysli, těla i ducha a díky této duševní rovnováze, kterou si jsou schopni udržet, nemají problém se začleněním do jakéhokoliv kolektivu a rychle se přizpůsobí. Nicméně nejlépe je jim blízko k přírodě, kde mohou využít spoustu svých individuálních dovedností.

Poslední společné vlastnosti ranhojičů jsou schopnosti přímo spojené s inteligencí. Schopnost rychle se učit a s tím spojená znalost někdy i několika jazyků jsou ty hlavní. Následují schopnosti tlumočení příběhů, protože jich za svůj život slyšeli tisíce. Nemají problém ani s vytvářením příběhů vlastních, které si dokonce zapisují a ukládají do své knihovny..

I ten nejméně zkušený ranhojič umí vždy alespoň nějaká hraničářská léčivá kouzla z PPZ (jiná než pravidlová jsou libovolná, ale musí být pouze léčivého charakteru – některá budou uvedena u příkladu) a tak jako k válečníkovi patří pořádná sekera, tak k felčarovi neodmyslitelně patří herbář. Herbář nosí felčar stále s sebou a zapisuje a kreslí si do něho nové a nové bylinky a poté i recepty na různé masti (kapky, užívání…), které se mu z nich podařilo vyrobit. Plus samozřejmě na co a jak dlouho účinkují. Ve dne v noci, na jakémkoliv místě – stojí-li felčar ve frontě na trhu, využije tohoto času k přečtení alespoň několika málo vět z tohoto svého (nebo zděděného či darovaného) fasciklu.

Velmi nerad bych zde tvořil herbář, protože na internetu se jich dá najít hned několik a jsou velmi dobře zpracované. Nehledě na to, že každý správný hraničář by měl svůj herbář mít. Takže mu ho jednoduše vezměte a dobrovolně či nedobrovolně se s s ním podělte o informace, které se skrývají v tomto důležitém svazku. Pokud ho nemá – pokárejte ho a zadejte mu domácí úkol :o) Avšak pro začátek není problém najít léčivé rostliny v herbáři našich krásných českých bylin a já zde uvedu nějaký ten příklad, jak by měly popisy vymyšlených květin vypadat proDrD. Kreslit nebudu – kreslím a zpívám pouze v sebeobraně!


Noční květy

sběr: 5-9 (květen až září)
použitelná část: sušené květy
indikace: čaj
výskyt: louky (lze je nelézt jen v noci, kdy kvetou – přes den nekvetou a nejsou vidět)
nalezení: den 5% / noc 45%
cena: 5 md. (cena je za 1 dávku)
návykovost: není známa
popis: Pitím čaje z těchto sněhově bílých kvítků se jednak léčí nachlazení a jednak působí preventivně proti němu = past u nachlazení se snižuje o 2. Vhodné pro dobrodruhy na cestách.

Medvědí krev

sběr: 8-10
použitelná část: květy a listy
indikace: mast, listy na ránu
výskyt: louky, okolí řek
nalezení: 20%
cena: 1 st (za mast)
návykovost: není známa
popis: Tato krásná bylina s rudými květy je velice vzácná a je docela obtížné ji najít. Působí velice hojivě na popálenin a puchýře (ať už od ohně, nebo od slunce). Z jejích květů se dělají masti, nebo se mohou použít její listy, které se (čerstvě utržené) dají na popáleninu a působí stejně kvalitně jako mast.

V malé osadě bude felčar znát jen některá základní hraničářská léčivá kouzla, protože čím míň lidí, tím méně práce pro felčara a ten se tedy musí přiživovat i jinou prací. Tím pádem má na studium méně času a umí toho méně, než například felčar z velkého města. Ten je čas od času dokonce za nemalý plat zaúkolován správcem provincie, aby doprovázel vojsko do nějaké bitvy a léčil po (i při) bojích raněné vojáky. Tím pádem má i dost peněz naspořených dopředu, aby poté mohl veškerý svůj čas věnovat studiu a vymýšlení nových kouzel (která nechávám ve fantaziiPJ , přesto jsou ukázková kouzla vytvořena – jedno jako základní a další u příkladu) a přípravě nových medikamentů.

Tabulka vlastností podle povolání

Zde bych se rád zmínil, že jsem sice udělal tabulku pro pravidlový výpočet postavy, ale přece jen je to „Cizí postava“ a nepředpokládám, že se všem bude chtít se s ní až tolik piplat. Zároveň také nepočítám s tím, že by siranhojiče někdo zvolil jako povolání pro svou postavu – na to je zase zpracovaná poněkud málo – alespoň co se detailů týče. Berte to tedy prosím s nadhledem, pokud si jí „nahodíte“ zjednodušeně, bude to rozumné.


Obratnost Inteligence
14 - 19 13 - 18

Tabulka magenergie

Úroveň Magů na den
1-5 8
6-10 12
11-23 18
24-36 24

Pro dobíjení magenergie platí pravidla jako u hraničáře.

Ranhojič není schopen používat jiná kouzla než léčivá a uzdravovací.

Životy

Trochu nepodstatné, když vezmeme v úvahu, že toto povolání by se do souboje prakticky nemělo dostat. Ale pro pořádek bych dal počítání životů jako má zloděj v pravidlechDrD.

Ranhojičovy předměty:

Sem patří běžné i méně běžné čaje, roztoky k inhalování, kapky, masti na bolavé svaly, masti na bolavé klouby, obinadla namočená v bylinném roztoku pro zklidnění tržných ran…. A spousta a spousta podobných léků. Toto nechávám v rukáchPJ, neboť ten by si měl určit jaký lék bude mít ranhojič k dispozici a jaký ne. Navíc postavy si mohou svou hloupostí způsobit tak různorodá zranění, že se ani nedá dopředu počítat s lékem na jejich vyléčení :o)

Přesto, že ranhojič má schopnost kouzlit, tak z velké většiny používá běžné léčebné prostředky, protože přírodní léčení je zkrátka přírodní léčení… A hlavně, většinou ho navštěvují lidé s běžnými nemocemi, než dobrodruzi s přelámanými kostmi a rozsekanými údy. A tam je koneckonců platnější mastička z heřmánku než magie. Nehledě na to, že to pro dotyčného vyjde podstatně levněji.

Kouzla z pravidel a jejich ceník:

Jelikož se tímto vším ranhojič živí, tak nepočítejte s tím, že když Vás k němu dovedou se zlomenou nohu, tak že vám ji srovná zadarmo. Je to sice dobrák od srdce, aleranhojič je jednou pro vždy povolání a povolání je zde kvůli výdělku - za všechno se platí. Řezník také nebude rozdávat zadarmo maso jen proto, že má zákonně dobré přesvědčení a že zbožňuje úsměv na tváři člověka.

Výjimky může ranhojič samozřejmě udělat, ale asi to budou zvláštní případy (nebezpečí smrti, krajní soucit, nebo když narazí na raněného na svých cestách…). Nicméně vyhledají-li ho dobrodruzi přímo v jeho „ordinaci“ (slovo ordinace berte prosím s nadhledem) tak zadarmo pracovat nebude. Nebrání se však platbě v naturáliích (jídlo, ošacení, nějaká ta lahvička apod.). U daných kouzel jsou uvedeny orientační ceny, které si musíte upravit dle vlastního měnového systému. Například bude-li musetranhojič použít kouzlo Uzdrav lehká zranění, bude to postavu stát alespoň tolik, jako nocleh i s večeří v nějaké lepší a jistě drahé hospodě. (O důvod víc, proč si obyčejný člověk raději koupí nějakou mastičku…)

Ceny by měly být skutečně vysoké alespoň tak, že by měla postava zauvažovat ve smyslu: „Nebude lepší, když radši těch deset nebo čtrnáct dní vydržím vyležel a tu chřipku vypotím, než abych tady nechal takovou sumu těžce vydělaných peněz?“


PPZ hraničářská kouzla:
Odstraň ochromení2zl
Uzdrav lehká zranění5zl
Uzdrav nemocného5zl
Uzdrav těžká zranění10zl
PPP hraničářská kouzla:
Ošetři zranění chladem3zl
Ošetři zranění kyselinou4zl
Ošetři zranění ohněm2zl
PPE kouzelnická kouzla:
Usni (používá jako narkózu)1zl
Kouzla ranhojiče:
Uklidni0zl

Uklidni

Magenergie:2 magy
Dosah:dotek
Rozsah:1 postava
Vyvolání:1 kolo
Trvání:ihned

Kouzlo působí pouze na humanoidy. Po seslání tohoto kouzla se dotyčná postava zklidní z jakéhokoliv rozrušení do normálního stavu. Používá se na postavy, které jsou např.: v šoku, v panickém strachu, v zajetí úzkosti apod. aranhojič potřebuje při léčení jejich spolupráci, nebo to, aby byli v klidu na pohovce a nehýbali se. Nepůsobí na berserkra nebo na neklid způsobený magicky (kouzlo, démon ap.)

... a co dělají s penězi?

Inu, většinou felčaři žijí skromně. Malý příbytek s velkou zahradou, která je plná květin a bylin - zejména těch, které felčar využívá ke své práci. Často mu to ušetří chůzi po lese. Peníze utrácejí zejména za další vzdělání - různé knihy a také cizokrajné ingredience. Nebo také dokonce za cizokrajné herbáře.

U vysoce postavených felčarů se může zdát, že si umí dopřávat, ale je to opravdu jen zdání obyčejného člověka. Takový felčar sice má honosný dům se spoustou pokojů, služebnictvo a vlastní spřežení. Byliny mu po lese sbírají lidé, kteří jsou k tomu jím pověřeni. Ale všechny tyto věci mu slouží zejména k tomu, aby ušetřil co nejvíce času k tomu, aby mohl co nejlépe sloužit svému hraběti (králi, šlechtici...) a za dlouhých nocí se mohl věnovat psaníranhojičských knih, které si pak kupují felčaři na nižších úrovních. Takový felčar má již velmi blízko k alchymistům a také jich hojně využívá.

Boj

Tato kapitolka je až na konci z jednoduchého důvodu. Ranhojič by se do otevřeného boje neměl v podstatě nikdy dostat. Pokud nebude zrovna sloužit ve válce, tak určitě ne! Neřekl bych, že ranhojič bude zrovna zbabělý, hnát se do bitky nebo do bitvy ale určitě nebude. Pokud k tomu však z nějakého důvodu dojde, tak bude schopen používat maximálně lehkou jednoruční zbraň. Štít ne. Zbroj bude mít na sobě pouze ve válce a to maximálně koženou - už ta mu značně znepříjemňuje pohyb, který tolik potřebuje při práci s raněnými.

Pokud se s felčarem družina setká při nějakém válečném tažení, věř, že bude dobře hlídán nejméně 4 vojáky. A je možné že jich u jednotky bude více.

Pokud družina ve městě (či vesnici) z nějakého důvodu zabije ranhojiče, bude za to jistě stíhána městskou stráží - pokud se postavy ještě někdy v daném místě objeví a někdo z obyvatel je pozná, je jisté, že pak všichni vezmou pořádek do svých rukou a pokusí se postavy buď pověsit nebo ukamenovat.

A nyní slibovaný příklad...


KRYŠTOF „DOCENT“ STROMOROST - MĚSTSKÝ RANHOJIČ

Úroveň:10
Síla:3 /-4
Obratnost:20 /+4
Odolnost:13 /-1
Inteligence:17 /+3
Charisma:16 /+2
Útočné číslo:SZ -4
Obranné číslo:KZ +4
Velikost:A
Zranitelnost:humanoid
Pohyblivost:humanoid
Přesvědčení:jakékoliv
Poklady:300 (léky, masti, herbář…)
Zkušenost:2 (zabít bezbranného ranhojiče je spíše ostuda)

Co by o našem ranhojiči řekl obyčejný měšťan…

Kryštof Stromorost. Hobit, kterému se mezi lidmi neřekne jinak než Docent. Vážený pán znalý svého řemesla. Mastičkář, léčitel a vždy věrný rádce. Snad neexistuje nikdo kdo by s ním měl nějaké spory. Ať za ním přijde kdokoliv s čímkoliv, vždy si ví rady, pokud ne, obětuje veškerý svůj čas tomu, aby zjistil co má dotyčný za nemoc a čím jí ho zbavit.

Asi nikdo nezapomene jak zachránil mladého chlapce, který byl napadený medvědem. Medvěd chlapci velmi ošklivě zranil hlavu, pokousal ruku a rozdrásal stehno tak, že z něj viselo maso. Chlapce v bezvědomí našel místní lovec hned na kraji lesa – jen asi 1 míli od (v této části kraje ne moc obvyklé)hobití nory pana Stromorosta . Spoustu dní se Docent o chlapce staral ve své noře aniž by ho jen na okamžik nechal bez dozoru. Chlapec dnes už vesele běhá. Jen pravé oko chlapcovo se již zachránit nepodařilo. Ale díky za to všem Bohům – mohlo to dopadnout daleko hůř…

Nebo ta dívka, která se v lese polekala skřeta až se z toho chudinka celá pobláznila… Trvalo to, to ano, ale dívku jako zázrakem přivedl zpátky k rozumu. Zlí jazykové tvrdí, že v tom jsou určitě nějaké nebezpečné čáry a máry, ale já jsem přesvědčen, že to je výsledek dlouholetého studia a mocné síly přírodního bohatství, které umí Kryštof tak dobře zpracovat do svých mastí a jiných medikamentů…

Občas ho vídám a je na něm vidět že má čas od času taky svoje problémy, ale ví, že jeho povoláním je naslouchat druhým a ne je obtěžovat svými neduhy…Holt si svoje problémy musí vyřešit pouze sám…

Tullian Plabo - truhlář

O postavě

Kryštof Stromorost se narodil v malé hobití vesničce. Matka byla švadlena a otec rolník. Jelikož malého Kryštofa daleko více zajímala příroda, pomáhání druhým a celkově si žil v jakémsi ideálním světě, docházelo v rodině k častým hádkám. Otec doufal, že bude mít pomocníka pro celodenní práce na chmelovém poli… Jenže malý Kryštůfek měl jiné zájmy a jediné co ho zajímalo bylo sušení kytiček a bylinek a samozřejmě jejich popisování. Jeho otec byl dobrák a i když ho toto velmi rozčilovalo, měl svého syna nadevše rád – aby tedy zamezil hádkám a nemusel se stále dívat na něco co vidět nechtěl, zaplatil synovi drahou školu ve městě. A spokojenost byla na obou stranách. Otec měl Kryštofa z očí a Kryštof mohl nerušeně studovat.

Ve městě již Kryštof zůstal a stará se o všechny co to potřebují. Jednou za čas je povolán jako doprovod nějakého vojenského oddílu, aby ho dával do kupy po bojích. To se mu sice vůbec nelíbí, ale nenadělá nic. Předpis, je zkrátka předpis. Na druhou stranu si za ten půl rok co je pryč, vydělá tolik zlaťáků, že z toho může žít dobré dva roky.

Dokonce si vydobyl i přezdívku Docent. Přesto že zas až tak vysoké vzdělání neměl. V duchu ho to velmi těšilo.

No a jak šel čas, tak se učil, léčil, cestoval, učil, léčil, cestoval a stále to jde dokola…

Ceny, které si Docent účtuje jsou uvedeny u kouzel a u ukázky z herbáře… Ale co je nejdůležitější – náš Kryštof miluje suvenýry – dostane-li se mu od dobrodruhů nějaké takové věci, které v daném místě není zrovna běžná, nakloní si ho na velmi dlouhou dobu… A ceny v jeho ceníku jistě o něco málo klesnou…

Je tu taková zajímavost - Kryštof - jako jeden z mála ranhojičů, se nebrání léčení zvířat, ovšem ceník zůstává stejný ať je to zlomené noha lidská, nebo zvířecí. Přednost má však vždy člověk!

Jak Kryštof vypadá a co s sebou nosí?

Inu jako obyčejný hobit s kulatým bříškem a dýmkou v ústech. Není nejmladší, ale stále je ve výborné fyzické i psychické kondici.Vypadá jako by stále nad něčím přemýšlel, ale možná je to jen iluze, kterou vytvářejí kulaté brýle na špičce jeho nosu. Je vždy upravený, učesaný a oholený. Dokonce je cítit zajímavou vůní – je to parfém, který vznikl omylem při pokusu o lék na nespavost.

Ošacení je vždy čisté a pěkně nažehlené – což dokazují důkladné puky na jeho kalhotách a krásně rovný límec na béžové košili. Ačkoliv si hobiti moc nepotrpí na botách, tak Kryštof má vždy krásné kožené polobotky, které se lesknou jak voda v rybníce.

Jeho vak, který volně visí přes levé rameno je již značně vetchý dlouholetým používáním. Přesto stále vkusný a nádherně voní po bylinkách. Útroby tohoto vaku jsou asi vcelku jasné. Herbář, silný jako kronika velkého města a spousta medikamentů, u kterých člověk nikdy neví, kdy je bude potřebovat. Flakónek s odvarem bylin proti kašli, proti nachlazení, proti rýmě a proti únavě. Mastička na bolavé svaly a na bolavé klouby – obě tyto mastičky jsou žádané stále a proto jich má v zásobě poměrně dost (mohou například vracet body únavy). A samozřejmě nechybí obyčejná obinadla, obinadla namočená v bylinném extraktu pro rychlejší hojení odřenin a tržných ran, dvě dlahy a pytlík sádry, jehly, škrtidla, amputační pilka a nit na zašívání ran.

Kouzla z pravidel:

PPZ hraničářská kouzla:
Odstraň ochromení 2zl
Uzdrav lehká zranění 6zl
Uzdrav nemocného 6zl
Uzdrav těžká zranění 12zl
PPP hraničářská kouzla:
Ošetři zranění chladem 3zl
Ošetři zranění kyselinou 4zl
Ošetři zranění ohněm 3zl
PPE kouzelnická kouzla:
Usni (používá jako narkózu) 1zl

Kryštofova kouzla:

Uklidni0zl
Vrať zrak30zl
Vrať sluch25zl
Vrať čich15zl
Uzdrav zlomeninu12zl

Vrať zrak (sluch nebo čich)

Magenergie: 12 magů
Dosah: dotek
Rozsah: 1 postava
Vyvolání: 10 kol
Trvání: ihned

Kouzlo působí pouze na humanoidy. Tímto kouzlem lze odstranit poruchu zraku, čichu nebo sluchu. Nelze však tyto věci léčit, pokud se s nimi dotyčný již narodil, nebo pokud jsou způsobena magicky. Poznamená, že lze třeba léčit zrak porušený zábleskem, ohluchnutí způsobené hlasitým výbuchem nebo ztráta čichu způsobená vdechnutím nějaké kyseliny (nemagické), která poleptala sliznici.

Uzdrav zlomeninu

Magenergie: 8 magů
Dosah: dotek
Rozsah: 1 postava
Vyvolání: 6 kol
Trvání: ihned

Kouzlo působí pouze na humanoidy. Tímto kouzlem lze ihned napravit zlomeninu. Ale pozor – jedná se pouze o horní, či dolní končetiny. Na frakturu páteře nebo lebky je toto kouzlo krátké. Co lze nebo nelze tímto kouzlem vyléčit určíPJ dle vlastní úvahy.

Dovednosti

Obratnost:

Vaření - dobře
Získávání jedů - dobře (každý jed je ve spoustě případů i protijed)
Malování - dobře

Inteligence:

Čtení a psaní - dobře
Bylinkářství - dobře
Jazyky - dobře
Sečtělost - průměrně

Charisma:

Etiketa - velmi dobře
Učitelství - dobře
Vypravěčství - velmi dobře

Za rady a spolupráci z MS děkuji Shadowmageovi...

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 13

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Falhir:

Děkuji Ti za hodnocení a příspěvek v diskuzi.

Myslím že už jsem to tady psal - nejsem češtinář, ale strojař. Málo kdy se píše slohová práce na téma "Zápustkové kování" ... tudíš umím asi lépe kreslit skicy, než psát slohy. Nicméně jsem na tomto webu už jsem narazil na lepší umělce než jsem já :o)

Smajlíci za závorkami by být mohli - to je pravda.

ad a) pravda - udivuje mě, že si toho ještě nikdo nevšiml

ad b) k tomu jsem se už vyjadřoval - zapomněl jsem, ale z popisu by mělo vyplývat, že bude určitě kladného přesvědčení...

ad d) nechtěl jsem to s magií přehánět - proto jsem zvolil takové hranice


Takže ještě jednou díky ;o)


 Uživatel úrovně 0

Mně se Ranhojič zalíbil, ačkoli nepatří ke špici místních děl.

Menší výhrady mám ke stylu psaní. Za prvé: Brubeaker se místy potýká s nesprávnou diakritikou, což se nikomu nemusí jevit jako velký problém - jelikož jsme přeci v pravidlové rubrice -, o to víc se k tomu tedy hlásím já. Jenže já si jako gramatický rýpal nepřipadám, a tak by bylo nanejvýš hloupé kritizovat dílo po stránce slohové. Pokládejte to za reflex.
Za druhé: Sem tam se mi zdá, že část textu by se měla objevit spíše za závorkami, neboť se tváří jako poznámka autora. Tak například dva případy se smajlíkem -> takové úseky by určitě měly být za závorkami.

Nyní k objektivním bodům, které byly možná zmíněny přede mnou. Slibuji, že předešlé kritiky zhlédnu později.

a) Odolnost 13 není -1, nýbrž +1.

b) Přesvědčení Docenta by neuškodilo, jelikož tento felčar je už znám, lidé si o něm vytvořili přesvědčivý obrázek, navíc se jedná o konkrétní postavu. Uvádět přesvědčení u Ranhojiče, coby povolání, není zapotřebí, ale Docent si je zaslouží.

c) Nejsem si jistý, zda to není subjektivní narážka, nicméně nejeví se jako logičtější varianta Ranhojičův přirozený odstup? Felčar přichází denodenně do styku s mnohými bytostmi, tudíž se chtě nechtě musel naučit zachovávat si od lidí jistý odstup, snad mnohdy i nedůvěru. Ne nedůvěru zákonitou, až nebezpečnou, nýbrž zdravou opatrnost. Takový Ranhojič se naopak nenechá snadno obalamutit.

d) Jsem si vědom skutečnosti, že Ranhojič se zaměřuje především na sběr bylin a přísad, nežli na magické schopnosti. Přesto je též využívá, někdy v hojné míře, a proto bych mu zvýšil magenergii alespoň dvojnásobě. Vezmu-li v potaz, že chodec v PPE má již na 16. úrovni s nejnižší možnou inteligencí takřka dvojnásobek magů, než felčar na maximálním levelu...

e) Víra v boha... Ranhojiž, jak je vidím alespoň já, má bliže k druidům - knězi a kouzelníci jsou s ním vzdáleně příbuzní (vlastně kouzelník minimálně). Tak nač víra v božstvo? Mnohem vhodnější je spíše životní, snad filosofický směr, podobně jako u Buddhismu. Zvláštní představa, když pomyslím na felčara pravidelně navštěvujícího svatyně. Tohle je vesměs opět individuální přístup kritika, tedy mne, více úvaha než hodnocení.



Tolik připomínek k dílu nemám. Vlastně pouze takové reflexy, které jsem vyjádřil.
Dílo je komplexní, obsáhlé, vidím píli Brubeakera. Nejasností jsem si nevšiml. A tak se nakloním ke kvalitnímu hodnocení.

PS: zpracoval jsem Skaveny, kteří momentálně vězí v Moudré Sově. Vzhledem k mé bujné fantazii a jejich odpornému způsobu života jsem si uvědomil, že představa Ranhojiče v jejich kultuře je docela vtipná :-) To se však nijak zle nedotýká autorovy poznámky na úvodu, nebojte.


 Uživatel úrovně 8

Samurai: já také nikde netvrdím, že jazyky a kniha nejsou v obecné části, jen jsem volně přešel od dovedností


 Uživatel úrovně 5

Hamstere, ty jazyky a kniha je v obecné části :)

Ne, jeho příspěvek sem četl.


 Uživatel úrovně 8

Sniper: tak zle jsem to nemyslel, i když zpětně koukám, že jsem "vyjel" i například proti tobě, jak se asi mohlo zdát... všem se omlouvám, pokud se jich to dotklo : )


Mno, je to sice obecný popis a všichni ho viníte z toho, že už tam je konkrétní Docent, ale co když to je naopak?
Já tvrdím, že nejdřív stvořil obecnou část, a pak teprve vytvořil docenta... a kdo má pravdu : ) ... to není ranhojič obecně, ale Ten Brubeakerův Ranhojič obecně... a v tom vidím velký rozdíl, ať už v konkrétním jednání všech Ranhojičů, tak i ve velké podobnosti obecný části i konkrétního příkladu.
Kdyby tvořil pouze docenta, tak by dílo bylo jen o trochu kratší, zmizeli by možnosti předělávky na vyšší úrovně, zasazení do jiných krajů...

Samurai:
ale dovednosti jsou napsaný u Docenta, nemá tedy smysl nad nimi debatovat se skřety : ) tedy je logické, že pokud místo hobita vzdělance z vyspělého města budu tvořit vesnickýho ňoumu skřeta, tak nebude mít ani knihy, ani vzdělání, ani nebude umět cizí jazyky...

Ono by klidně stačilo napsat - myslíš to, co píše Brubeaker hned pod tebou? hihi : ))) asi si to ještě nečet, když si psal svojí kritiku : ))) ano, ale když už, tak felčarovo kouzlo : )


 Uživatel úrovně 5

Hamster: Jasný, mne by to nevadilo, kdyby si envykopal hrob nadpisem "Ranhojič jako povolání aneb všeobecný pohled" - všimni si: "povolání" VŠEOBECNY" - pokud to uvedl, at se toho drží - ja hlavni problem vidim v tom, že on věci, které mají zohlednovat všeobecnost beze přímio z nějkakáho CP. Mne toto dílo přislo, že nejdříve napsal CP ranhojič a potom, co mu někdo řekl at to udělá všeobecněji tak to začal překopírovávat různé statě.

Brubeaker:
AD1) jak už sem řekl, pokud tohle bereš jako všeobecné dílo (což podle toho ,že všeobecnosti převyšují nad samotným úříkladem (on příklad je jen příklad, tedy "bonus" k dílu, což je zde prezentováno jako obecná část)
-- tvůj protiargument jasně udává, že se tu jedná o chybu, tedy o věc vztaženou přímo na jednu osobu, ne na ranhojiče všeobecne.
AD3) ne, felčarove nemohopu být všeobecně empatičtí. jedná se tu o všeobecnost, ty v části všeobecné popisuješ právě Stromorosta.
AD6) "no to pardon", ale podívejme se do středověku (třebas i pravěku). Knihy jsou vzácné a na vesnici bude nějaký stařeček, který se občas podívá do lesa. Tam leze po zemi, sbírá byliny a pomoci nich léčí. VSE má v hlavě, protože pochybuju že nějaký vesnický blázen a podivín, ke kterýmu sou lidi vlídný jen když neco potřebujou, bude umět číst a psát. A znalost cizího jazyka je diskutabilní a naprosto neodůvodněná. (oni toho dědulu stejně pak upálej, to je jedno ...) Ad skřet - skřetí slojí prochází verbíř, jednoho skřeta strčí do tohodle pytle, jiného do pytle druhého. Pak přijde jiný skřet, zkušený léčitel a vybere si nějakého skřeta jako pacholka - a hle! Máme tu skřeta, ze kterého se stal z ničehož nic felčar!. A pochybuju že bude umt cizí řeč, pochybuju že bude umět čísta tahat sebou knihu. Ta kniha je zase představa právě Stromorosta.
11) ja sem typ čtenáře, který (když už mu je všechno servírováno jasně a pojato přesně na jednu osobu) chce vědět jak věci vypadají. Když už u kytek vypisuješ toliko věcí, tak vzhled by tam být měl, byť ve zkratce - "malá, cervené květy,"
Ale otýzka počtu strážných je už "zločin". Pokud armádní velitel chce mít felčara do jednotky, aby jí trošku "pozvedl" výdrž, musí k felčarovi koupit další 4 vojáky, kteří budou pobíhat kolem felčara, překážet mu atd. tohle mělo zůstat na PJ.


Teď k míchání magie. V PPZ u hraničáře a u kouzelníka (myslím že i u PJ) je napsáno, že se V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEMOHOU MÍCHAT DRUHY MAGIE. To je prostě tabu.
Ono by klidně stačilo napsat:
"nové hraničářské kouzlo, které umí právě Felčar
Usni
magenergie...
vyvolání..."


 Uživatel úrovně 0

Demonic: Aha, toto - už z toho začínám bejt zmatenej :o)... No vzhledem k tomu, že se jedná o jedno kouzlo by to snad nemuselo zase až tak vadit. Pro nápravu by možná posatčilo kouzlo "Usni" nějakým způsobem omezit nebo obměnit a udělat z něho nějakým jednoduchým zásahem "Felčarovo - Usni!" ...


 Uživatel úrovně 0

Samozřejmě že vysvětlím míchání magií.

Cituji:

"PPZ hraničářská kouzla:
Odstraň ochromení 2zl
Uzdrav lehká zranění 5zl
Uzdrav nemocného 5zl
Uzdrav těžká zranění 10zl
PPP hraničářská kouzla:
Ošetři zranění chladem 3zl
Ošetři zranění kyselinou 4zl
Ošetři zranění ohněm 2zl
PPE kouzelnická kouzla:
Usni (používá jako narkózu) 1zl
"

To je ten háček.

S pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 0

Morter:
Ahoj, takže ve stručnosti k tomu, co jsi zatím napsal. Úvodní tabulka, je skutečne pro Stromorosta. Odolnost a inteligence je zde konkrétní, protože je vypočítaná a náházená přesně podle pravidel. V popisu jsou všechny parametry, podle kterých jde nahodit jiný ranhojič. Pohyblivost a zranitelnost se odvíjí od rasy – v tomto případě od hobita. Ve zkušenostech jsem se unáhlil a pokud by to šlo změnit, volil bych 10 (jako za skřeta) víc nikoliv.

Samozřejmě že ranhojič bude umět zaškrtit, narovnat, vymačkat, zatlačit …. Apod. to jsem bral jako samozřejmost. Když budeš psát nějakýho bojovníka, tak se tam, asi taky nebudeš rozepisovat o tom, že umí mávat sekeru, ale přejdeš rovnou k sekeře a ostatním zbraním – stejně tak já jsem přešel k ranhojičově brašně, která skrývá veškeré jeho „zbraně“ jako jsou: Flakónek s odvarem bylin proti kašli, proti nachlazení, proti rýmě a proti únavě. Mastička na bolavé svaly a na bolavé klouby – obě tyto mastičky jsou žádané stále a proto jich má v zásobě poměrně dost (mohou například vracet body únavy). A samozřejmě nechybí obyčejná obinadla, obinadla namočená v bylinném extraktu pro rychlejší hojení odřenin a tržných ran, dvě dlahy a pytlík sádry, jehly, škrtidla, amputační pilka a nit na zašívání ran. Myslím si, že z toho je jasné, že sádra není na zadělávání děr ve zdi a jehla na vyšívání deček na malé hobití stolky.

Nápad s dovedností chirurgie se mi velice líbí a když dovolíš – použiju ho do dalších aktualizací ranhojiče. Při čtení dalších řádků mám však dojem, že taky ztrácíš představu o tom, zda se jedná o daného ranhojiče, nebo o jakéhokoliv ranhojiče. Mám tím namysli profibody a dovednosti typu vydělání kůže a řeznictví – měli by to umět všichni, nebo jenom jeden?

Předmětů a kouzel lze vymyslet spousta a myslím si, že jsem dal dostatečný nástin k tomu jak to udělat. Nevím zda by bylo rozumné psát toho víc. Osobně si myslím, že ne, proto jsem to tak udělal.

Jinak samozřejmě – jako všem – děkuji za kritiku.

Samurai:

Ahoj.

Ad 1) – vypočteno dle pravidel přímo pro Stromorosta
Ad 2) – nemám problém uznat svou chybu a na „rýpaly čtenáře“ jsem zvyklý z jiných diskuzí. Ponaučení si samozřejmě beru – ale díky této diskuzi mám pocit, že jsem podle některých (všeobecně – nemyslím nikoho konkrétního) udělal v tomto díle daleko víc chyb než u Rasa – teď mám na mysli čistě rozdělení povolání / konkrétní příklad
Ad 3) takový ranhojič bude pro mne víc žoldák, než ranhojič. Soucitnost a pochopení jsou vlastnosti, na které názor nezměním ani pod nátlakem ;o) Samozřejmě že bitva je něco jiného – i když bude felčar empatický, tak nemá jinou možnost, než zachraňovat takové, od kterých se dá po rychlé léčbě znova vyžadovat boj – ale je to hlavně z důvodu času potřeby vojáků..
Ad 4) na tom něco bude
Ad 5) když bude někdo chodit k felčarovi půl roku s tím, že ho bolí hlava a felčar nebude vědět proč, tak ho bude léčit protože mu bude DŮVĚŘOVAT. Bude věřit že ho něco bolí a bude se snažit ho té bolesti zbavit. A to i přes to, že nebude mít „hmatatelný důkaz“ toho, že mu skutečně něco je.
Ad 6) to pardon, ale skřetí felčar, který sedí na dně díry bude z ničeho nic asi jen s těží dělat felčara … ani elf zavřený v lese. Pravděpodobně budou felčary již před tím a pravděpodobně se budou muset něco naučit a pravděpodobně nebudou léčitelské knihy jenom v jejich řeči, a proto by měli aspoň nějaký ten základ řeči cizí znát :o)
Ad 7) na herbář taky nedám dopustit ;o)
Ad 8) v mém osobní herbáři popis vzhledu květiny nechybí – zde jsem ho vypustil úmyslně. Dělal jsem ranhojiče a chtěl jsem aby všechny okolní věci byly součástí ranhojiče a ne aby byl ranhojič součástí těch věcí… jestli mi rozumíš …
Ad 9) toto se mi snad ani nechce komentovat – myslím si, že v obyčejném městečku obyčejného království byl pravděpodobnější felčar než hraničář. Ale asi to je věc názoru…
Ad 10) zde Ti asi musím dát za pravdu :o) (ano, uznávám svou chybu)
Ad 11) to je speciální případ, proto ho vůbec neberu vážně, protože v takovém případě by po zbráni šáhl každý! A možná i v našem světě… A teď si jednou rýpnu já: Ochranka v boji bude mít minimálně čtyři členy a ber to tak že to je fakt. Tam kde nechám prostor pro PJ (bylinky, kouzla….atd.), tak tam jsem zato jebán, tam kde prostor nedám, tak jsem jebán taky, takže jsem v tuhle chvíli zmaten.

Jinak samozřejmě děkuji za kritiku, určitě mi mnoho přinesla…

Demonic:

Ahoj, na většinu připomének jsem už reagoval v některém z předešlých textů, takže vyjmu jen to co je nové. K té důvěřivosti jsem se už vyjadřoval, ale jen doplním, že jak jsem uváděl ten příklad, tak to neznamená, že když si ho někdo takhle vychutná třikrát do týdne, tak že na to skočí. To by nebyl felčar, ale idiot. Takže to prosím ber s nadhledem.

Nepostřehl jsem ve svém díle kombinaci harničářské a kouzelnické magie – prosím uveď konkrétní příklad, abych věděl v čem, jsem se této chyby dopustil.

Moje gramatika pokulhává, cože je bohužel způsobeno tím, že jsem spíše strojař než češtinář, takže prosím, nechtěj po mě dokonalý sloh ;o)

Děkuji za hodnocení a za kritiku a budu rád, když mi více vysvětlíš to s tou magií…

Hamster:

Čau.
Jsem rád, že se na to někdo podíval čistě z pohledu CP. Už v textu jsem upozorňoval, že se nejedná o „Nové povolání“, nýbrž o „Cizí postavu“. Ten popis povolání je skutečně doplňkem – i když skutečně příliš dlouhým…

Ad zkušenost – k tomu jsem se vyjádřil dříve
Ad míchání magií – jsme ve světě fantzie, nevidím důvod proč by nemohl felčar čarovat ;o)
Ad přesvědčení – u Docenta jsem skutečně asi zapomněl zmínit… byl by to zákonné dobro..


 Uživatel úrovně 8

Hamster: máš samozřejmě pravdu, nevím proč jsem měl v hlavě že úpravy hlavních vlastností povolání se u povolání vzájemně liší. Měl bych sia si naházet postavu a dostat se do formy.

Ale své "lidi, proberte se" si prosím odpusť, snižuješ tím váhu svých argumentů. Já třeba nepovažuji obecný popis CP za "bonus", neboť zabírá víc jak polovinu textu, je to tedy pro mne naprosto legitimní součást díla a má svoji polovinu hodnocení.

Pokud s někým nesouhlasíš, napiš slušně proč, každý se může mýlit (a já se třeba s těmi opravami mýlil), osočováním a naznačováním cizí hlouposti ale stěží dosáhneš pochopení, spíše flamu.