Alchymistické Předměty

Pilulky Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Skupina: Ostatní

Základ: viz.nižšie

Trvání: viz.nižšie

Výroba: viz.nižšie

Popis:

Pilulky

Všetky nižšie spomínané predmety dokáže pyrofor vyrábať od 6. úrovne.

Popis

Pilulky sú alchymistické predmety, ktoré vyrába pyrofor. Jedná sa o malé farebné guličky s priemerom 2 couli a váhou 0.1 mincí. Pilulky sú určené na prehĺtanie, potom sa aktivuje ich účinok. Pilulky sa vzdialenejšie podobajú lektvarom, lebo niektoré majú podobné účinky, ale všetky sú urobené zo špeciálnych bylín s názvom Bylinovce. Bylinovce majú veľa druhov a rozlišujú sa hlavne farbou, niektoré exotickejšie druhy aj tvarom a spôsobom rastu. Špeciálne upravené bylinovce majú rôzne účinky a preto sa spracúvajú do piluliek.

Užívanie

Už som spomenul, že pri požití treba pilulky prehltnúť, ale najprv ju treba aj pohrýzť. Samozrejme predtýmto všetkým treba pilulku vybrať a tak. Preto dávanie pilulky trvá 1 kolo, resp. akciu. Pilulky účinkujú jedno kolo po prehltnutí.

Bylinovec všeobecne

Bylinovce(aspoň tie najznámejšie) sú bylinky, ktoré dorastajú do výšky 15 coulov. Sú zložené z jednej veľkej stonky, ktorá sa rozvetvuje na 10 ďaľších navrchu, ale tie smerujú už dole až na zem, kde sa zakorenia a z nich vyrastú dlhé tenké listy. V strede byliny je kvet, ktorý má po spracovaní rôzne účinky. Farby kvetov sa líšia od druhu bylinovca( napríklad bylinovec modrý). Kvety kvitnú od apríla až po august. Oblasti, kde bylinovec rastie sú lesy, lúky, polia, hvozdy a okraje saván. Nalezenie je udané u určitých druhov bylinovca pri pilulkách. Z každého kvetu bylinovca sa dá vydestilovať až 15-60 magov, ale potom stráca účinky a nedá sa použiť ako materiál pre výrobu piluliek.

Pilulky

Teraz si popíšeme najznámejšie pilulky:

Modrá pilulka

magenergia 9 magov
suroviny 18 zl
základ Bylinovec modrý( cena závisí od PJ, určite však dosť vysoká, lebo bylinovec sa nedá len tak hocikde kúpiť)
nalezenie 2x35%
trvanie 1 smena
výroba 2 smeny

Modrá pilulka po požití pôsobí liečivo. Teda za 1 smenu vylieči postave 12 životov( každé kolo 1 život). Životy pribúdajú postave nepretržite, teda pri každej činnosti, hcoi aj pri boji. Činnosť modrej pilulky sa v čase trvanie nedá zastaviť( iba ak by postava zomrela). Modrá pilulka nevylieči postave nad viac ako maximálny počet životov.

Biela pilulka

magenergia 15 magov
suroviny 20 zl
základ bylinovec biely
nalezenie 2x 10%
trvanie ihneď( po požití)
výroba 3 smeny

Biela pilulka odstráni po požití 1-6 bodov únavy, ktoré boli spôsobené a nabraté fyzickou činnosťou, teda bojom, alebo pohybom.

Zelená pilulka

magenergia 10 magov
suroviny 30 zl
základ bylinovec zelený
nalezenie 2x50%
trvanie 1 smena
výroba 3 smeny

Zelená pilulka po požití dáva na 1 smenu bonus k všetkým hodom na útok +1( teda aj pri útoku na blízko aj pri útoku na diaľku).

Žltá pilulka

magenergia 10 magov
suroviny 30 zl
základ bylinovec žltý
nalezenie 2x45%
trvanie 1 smena
výroba 3 smeny

Žltá pilulka dáva po požití postave na 1 smenu bonus +1 ku všetkým hodom na obranu( pri všetkých formách obrany).

Červená pilulka

magenergia 15 magov
suroviny 50 zl
základ bylinovec červený
nalezenie 2x20%
trvanie ihneď.
výroba 5 smien

Po požití tejto pilulky sa postave v tele zneutralizuje jed, ktorý ešte nezačal pôsobiť. Červená pilulka dokáže neutralizovať len alchymistove jedy( teda jedy z PPZ) a prírodné jedy.

Oranžová pilulka

magenergia 15 magov
suroviny 25 zl
nalezenie 2x5%
trvanie 1 smena
výroba 7 smien

Oranžová pilulka, taktiež nazývaná pilulka šťastia a radosti je veľmi unikátna. Postava, ktorá prehltne túto pilulka má na 1 msenu +1 k hodom na pasce s použitými vlastnosťami Sil, Obr a Odl( berú sa aj pasce, kde je okrem jednej z týchto aj iná vlastnosť napr. Chr). Oranžová pilulka vlastne pôsobí na psychiku postavy, tá si myslí, že všetko zvládne, zvyšuje sebadôveru a fyzickú kondíciu. Postava sa počas pôsobenia pilulky správa strašne milo a má veľmi dobrú náladu, až to vyzerá, že je psychicky narušená.

Tyrkysová pilulka

magenergia 20 magov
suroviny 20 zl
základ bylinovec tyrkysový
nalezenie 2x30%
trvanie 1 smena
výroba 2 smeny

Táto pilulka zvyšuje po požití postreh postavy o 10%. Pri prehĺtaní pilulky sa postava cíti, ako keby ju niekto oblieval ľadovou vodou. Postava je teda veľmi prebudená a čulá.

Fialová pilulka

magenergia 25 magov
suroviny 45 zl
základ bylinovec fialový
nalezenie 2x3%
trvanie 1 smena
výroba 10 smien

Fialová pilulka je jedna z najvzácnejších. Po požití poskytuje čiastočnú ochranu pred kúzelníckymi kúzlami oboru útočnej energetickej mágie. Všetky takéto kúzla spôsobujú postave len polovičné zranenie. Pri používaní tejto pilulky sa okolo postavy vytvorí skoro úplne priehľadná magická aura, ktorá kúzla tlmí.

Ružová pilulka

magenergia 10 magov
suroviny 30 zl
základ bylinovec ružový
nalezenie 2x25%
trvanie 1 smena
výroba 3 smeny

Po požití tejto pilulky sa postave zvýši pohyblivosť o 2( ale maximálne na 21)

Sivá pilulka

magenergia 20 magov
suroviny 40 zl
základ bylinovec sivý
nalezenie 2x25%
trvanie 1 smena
výroba 4 smeny

Po požití tejto pilulky má postava na celú dobu trvanie bonus +2 k iniciative v RSS( v ZSS ide automaticky prvá). Sivá pilulka zvyšuje rýchlosť a odhodlanie postavy.

Hnedá pilulka

magenergia 25 magov
suroviny 40 zl
základ bylinovec hnedý
nalezenie 2x30%
trvanie 1 smena
výroba 5 smien

Táto pilulka bola alchymistami vynájdená len pre jeden účel a to lepšie a rýchlejšie získavanie magenergie. Na 1 smenu totižto zvyšuje alchymistovu pravdepodobnosť videnia magenergie o 10%.

Čierna pilulka

magenergia 35 magov
suroviny 65 zl
základ bylinovec čierny
nalezenie 2x3%
trvanie 1 smena
výroba 10 smien

Po požití tejto pilulky je postava čiastočne odolná proti dračiemu dychu. Ten jej spôsobuje len polovičné zranenie( zaokrúhľuj nadol).

Četnosť užívania

Pilulky sa nedajú, resp. nemali by sa hltať neustále(teda bez následkov). Za 1 deň sa dajú prehltnúť bez vedľajších účinkov 3 pilulky. Ak ich prehltne viac ako 3, teda napríklad štyri, hádže si na pascu s použitou vlastnosťou Odl, nebezpečnosťou 7, ktorá sa zvyšuje o 2 za každú pilulku prehltnutú naviac. Ak neuspeje, okamžite po prehltnutí pilulky zvracia, padá na zem a stráca 3-8 životov. Taktiež je neschopná pohybu a útok na ňu sa berie ako útok na vyradeného protivníka. V ten deň ako postava neuspeje proti pasci nemôže už prehltnúť žiadnu pilulku, resp. keď sa o to pokúsi, zvracia a je znova zranená za 3-8 životov.


Pre PJ

Silnejšie pilulky a dlhšie účinok

Ako PJ máš možnosť dať postavám a aj do hry zakomponovať silnejšie verzie pilulok. Napríklad zelenú pilulku, ktorá zvyšuje ÚČ o 3, namiesto o 1 a podobne. Takéto pilulky však budú drahšie a náročnejši na výrobu.

Za každé zvýšenie schopností pilulky( zvýšenie bonusu, počtu životov) sa počet surovín a magenergie zdvojnásobí, alebo ztroj- až zštvornásobí, ak bude chcieť pyrofor vyrobiť ešte silnejšie pilulky( napr. pri zelenej pilulke s bonusom +4 sa cena aj magenergia potrebná na vyrobenie zštvornásobí).

Takto sa dá zvýšiť aj trvanie, pričom na zvýšenie trvanie, stačí zvýšiť len počet surovín dvakrát, pričom trvanie pilulky sa z "ihneď" nedá zvýšiť a pri trvaní 1 smena sa dá zvýšiť maximálne na 4 smeny. To platí aj o schopnostiach, ktoré sa dajú zvýšiť len 4 krát. Zvyšovanie účinku sa dá kombinovať so zvyšovaním schopností.

Príklad:Zelená pilulka s trvaním 4 smeny a bonusom k hodom na útok +4 bude pyrofora stáť 40 magov a 240 zl.

pPri zvyšovaní schopností čo už len o jedna treba jeden kvet bylinovca naviac, teda mení sa prvé číslo v popise pilulky nalezenie, z dvoch na tri, štyri, alebo päť.

Pri každom zvýšení schopností sa zvýši aj potrebný čas na výrobu o 1 smenu.

Pri zvyšovaní síl piluliek má posledné slovo vždy PJ.

Bylinovec a pilulky

PJ by nemal nechať postave prístup ku veľa bylincom a pilulkám, lebo sú pomerne silné a vzácne. Pyroforovi by mal nechať prístup ku všetkým, ale len v rôznych oblastiach a častiach hry. Pre ostatné postavy by mohli existovať rôzne obchody s pilulkami, kde by však ich cena presiahla 4-7 násobok ich výrobnej ceny( suroviny). Taktiež sa dá do hry zakomponovať aj továreň na výrobu piluliek, ktorá ich rozváža po celej krajine, alebo obchodníka s falošnými pilulkami, ktoré namiesto zvyšovania vlastností, vlastnosti znižujú, alebo niečo iné. Pj má veľa možností.

Pravidlá pre tvorbu piluliek

Hráč si možno bude chcieť vytvoriť nové pilulky. Pre ne a ich tvorbu by mali byť aspoň aké-také navrhnuté pravidlá.

  1. Základ: Základom každej pilulky by mal byť bylinovec. Možno sa vám zdá, že sa pre bylinovce minuli všetky farby, ale nemusia byť nutne farebné bylinovce( teda musia mať farbu, ale môžu sa inak volať a mať iné účinky). Pilulky sa teda môžu volať rôzne, napríklad Liečivá pilulka atď.
  2. Magenergia: Ku tvorbe piluliek vždy treba magenergiu. Je možné, že sa vám zdá čudné, že postava hltá magy, ale nie je to tak. Magenergia sa v tomto prípade používa na vloženie všetkých vlastností bylinovca do malej guličky.
  3. Trvanie: Trvanie základnej, teda nezosilnenej pilulky by nemal byť dlhšie ako 1 smena, aby sa udržala vyváženosť.
  4. Efekt: Asi najdôležitejšou časťou tvorenia pilulky je efekt. Efekt pilulky môže byť rôzny, ale nemalo by sa jednať o nereálny efekt. Mal by byť vykonateľný v menšom rozsahu kvetom bylinovca. Posledné slovo má však PJ.

Bonusy pod čiarou

Bylinováč

magenergia 45 magov
suroviny 105 zl
základ železná dutá tyč s diskom na konci( 65 mn)
trvanie 1 rok
výroba 5 dni, doma

Bylinováč je dlhá dutá železná tyč, na ktorej konci je železný disk. Vo vnútri tyči je mechanizmus, ktorý funguje na báze kolovanie magenergie a vôní zo vzduchu. Bylinováč je totižto špeciálny prístroj určení na hľadanie bylinovcov a pyrofor sa ho môže naučiť vyrobiť len od CP Zberač bylín. Bylinováč vlastne "hltá " zo vzduchu vône a zmiešava v sebe s nimi magenergiu, ktorá zistí, či sa jedná o bylinovec. Ak sa jedná o bylinovec, stroj začne pípať. Na železnej tyči sú držiatka a malé tlačítko, ktoré slúži na naštartovanie stroja, ktorý môže neobmedzene ísť hocako dlho, ale často používaní sa o rok zväčša pokazí. Pravidlovo sa pri hľadaní bylinovca týmto strojom zvyšuje pravdepodobnosť nájdenia o 40%.

CP- Zberač bylín

Zberači bylín sú zväčša muži, ale nájdu sa medzi nimi ženy. Sú to bývalí alchymisti, pyrofori, ktorí sa rozhodli venovať svoj život zbieraniu bylín, hlavne bylinovcov na výrobu piluliek. Majú schopnosti ako pyrofor na 24. úrovni, a kedže žijú v prírode, vyvinulo sa v nich puto a majú schopnosti ako hraničiar na 5. úrovni.

Sú zhovorčiví, lebo nemajú radi samotu, a postavy s radosťou ponúknu čajom, ktorý je urobený z ich vlastno pestovaných bylín. Bývajú pri lesoch v malých drevených chatrčiach, ktoré sú obohnané záhonmi bylín. V záhonoch sa však nenachádzajú bylinovce, tie majú scované hlboko v lesoch, v špeciálne upravených sklenníkoch, ktoré sa vám javia ako močarisko, či les. Celý svoj deň venujú polievaniu, zbieraniu a vysádzaiu bylín. Často majú aj nejakú knihu, do ktorej si zaznamenávajú informácie o bylinách a rôznych receptoch. Niektorí zlí alchymisti majú ambície ukradnúť takémuto zberačovi bylín jeho knihu a využiť ju vo svoj prospech.

Zberač bylín ča taktiež niekedy spriatelí s nejakým zvieraťom, ktoré sa stáva jeho ochrancom, môže to byť aj medveď, či vlk. Chamtivejší zberačí bylín predávajú bylinovce rôznym obchodníkom a tak zarábajú veľké peniaze, ktoré využívajú k svojmu blahobytu.

Zberači bylín sú zväčša starí, aj keď sa medzi nimi môže nájsť pár mladších nadšencov. Všetci poznajú postup na výrobu bylinovačov, ktorých majú často viacej.

Tí najúspešnejší zberači bylín si zakladajú veľk továrne, kde im stroje sami od seba hľadajú a spracúvajú bylinovce, či iné byliny.

Aj keď sa zberač bylínvenuje hlavne bylinám, nezabudol na alchýmiu a svoje najcennejšie výrobky a poznatky má strážené rôznymi pascami.

História piluliek

Výrobcom piluliek je Mion, bývalí učeň slávneho pyrofora Dorana, a aj jeho vrah. Všetci si po boji Mion vs Doran mysleli, že zomreli obaja. Mion však prežil a usadil sa v krajine Ubiat, kde sa v hlavnom meste pridal k cechu alchymistov. Čoskoro zistili, aké má úžasné schopnosti a tak sa stal hlavným alchymistom. Hneď začal presadzovať svoj výtvor a to pilulky, ktoré časom rozšíril do celej krajiny. Pilulky sa stali neoddeliteľnou súčasťou armády, a vojenstva. Každý dobrodruh mal vždy pri sebe nejaké pilulky. Bolo to však preto, lebo b Ubiate bolo veľa bylincov a tie nerástli nikde inde. Po čase sa však začal ich počet znižovať, až nakoniec rapídne klesol a Mion sa rozhodol vysadiť bylinovce po svete, aby úplne jeho nápad nezanikol. Po roku putovania sa mu to podarilo, ale bylinovce sú dodnes veľmi vzácne.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 12

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Je jich děsně moc a ztrácím se v tom. Asi bych pár barev ubral a to konkrétně černou a hnědou.


 Uživatel úrovně 8

Folc to vystihol tak ako by som to povedal ja....


 Uživatel úrovně 5

Červená - 4* - protijedy v DrD je několik stránek popsaných zbytečně, protože by stačil univerzální protijed (pro zápletky jsou protijedy fajn - zjistit typ jedu, najít základ pro výrobu protijedu atd, ale pro časté užívání je to opruz). Hraničář sundává jedy všechny jedním kouzlem, proto jsem nepochopil, proč by to mělo být u alchymisty zas tak moc jinak. Sice jsem podobný nápad s masovým odstraňováním jedů viděl již několikrát, ale i tak se to musí ocenit.


 Uživatel úrovně 5

Sadu pilulke jsem pochopil jako rozšíření schopností pro pyrofora, aby se chudák vedle theurga všeuměla necítil tak zahanbený. Pozšíření repertoáru pyroforových talismanů vítám.

Nikdy jsem nehrál na nějaké hledání bylin (asi to znamená kolikrát za hodinu je možnost kytku najít a druhé číslo s jakou šancí), nechci do toho moc rýpat, protože tomu zase moc nerozumím, ale 15-60 magenergie z kytky mi přijde jako strašně moc. Popis bylinohledače a továren bych nechal do jiného systému, DrD se na steampunk nehodí.

Zhodnocení pililek:
Modrá - 0* naprostá zbytečnost, pyrofor umí 5 léčivých lektvarů (theurg z nich jen 2 nejslabší), nevidím důvod proč zavádět další léčivý výrobek.
bílá - 4* pro případ absence hraničáře se hodí mít možnost rychlejšího odstrańování únavy.
Yelená - 2* zbytečnost, nahraditelné příslušným welfovým lektvarem
Žlutá - 2* vhodnější mi přijde to řešit pomocí příslušných welfových lektvarů, nevím nakolik OČ lze spojit spolu se SOM/SM
Oranžová - 1* jednoduché pravidlo, ale na špatných základech. Vše je past - hod na útok, hod na obranu, past proti jedu/kouzlu, hod na dovednost, zlodějské hody na k%. Přijde mi divné, že by to mělo působit jen na pasti vyjádřené hodem k10. Autor se chytá jednoznačné systematiky, která je používána v širokém a nestejnorodém spektru dovedností. Vhodnější mi přijde to opět nahradit příslušnými Welfovy lektvary.
Tyrkysová - 4* jedna z mála pilulek, které hru mohou obohatit
Fialová - 2* další z mnoha způsobů jak se vyhnout blesku
Růžová - 1* nahraditelné lektvarem rychlosti nebo Welfovým lektvarem
Šedá - 1* lektvar rychlosti je v ~80% případů dostačující a mnohem efektivnější náhradou
Hnědá x* osobně jsem měl homerule, které dávalo alchymistovi 50% šanci nalezení magenergie pokud ji cíleně hledal (pravidlová tabulka zůstala pro náhodný postřeh). 10% není tolik, aby to vidění magenergie udělalo použitelnou schopností.
Černá 1* - kopie hraničářského kouzla - jsou meze, co bych již nekopíroval, ochrana před dračím dechem patří mezi ty dovednosti

Nebudu nijak kritizovat manovou náročnost výrobků, protože čím více se dívám na DrD alchymistu, tím více mi připadně že je zvoraný. Osobně bych cenu většiny lektvarů dával cca pětinovou až desetinovou.

Asi jsem se dostal do pozice protivného starého medvěda, který nikde nevidí krásu. Ale já si nemůžu pomoct, nevidím žádné velké pozitivum tohoto díla. Jedná se o snůšku sice jednoduchých ale nijak přínosných alchymistických výrobků, které jsou
a) buď kopií schopnosti jiného povolání nebo
b) nahraditelné welfovým lektvarem či jiným alchymistickým výrobkem nebo
c) kombinace obou výše zmíněných možností

Je to pěkná ukázka alternativy pro pravidlové výrobky, takže PJ má kde čerpat inspiraci, aby každý alchymista nevyráběl úplně to samé, ale mohli se jednotliví alcháči aspoň trochu lišit.


 Uživatel úrovně 8

Ale aspoň dokážem vďaka vaším pripomienkam vytvoriť druhú verziu, už asi len osobné potreby :)


 Uživatel úrovně 8

Ja sa vzdávam, už ani neviem, čo k toľkým priponienkam povedať fakt :). Všetky asi beriem, okrem toho ako Hamster obhájil hodnotenie. Z "osobných dôvodov" hodnotenie neberiem, od nikoho a nikdy. Má však pravdu v tom, že som bylinovec odflákol( a pritom sa v biológií vyznám), ale jednoducho ma nenapadlo a ani som to nechcel rozvíjať.

Tak vďaka za hodnotenie.... :)


 Uživatel úrovně 0

Nevím... je to jiná forma lektvarů, a celkem se mi i líbí myšlenka samotných pilulek...

Pro zajímavost bych rád věděl, z čeho pilulky jsou, jak se vyrábí... Ne nutně tří stránkovou esej, ale rád bych si to uměl představit.
U lektvarů je to nějaká sada baněk, kádinek, hromada vody a nějakých dalších s**ček zahřívaných nad ohněm a smíchaných do finální podoby lektvaru, s trochou příměsi magie...
U svitků je to kus pergamenu, opět s trochou magie (tm) uvnitř.
Z čeho jsou ale ty malý kuličky ?
Současně se nabízí otázka, jestli se mohou rozpustit ve vodě. Asi by to bylo fér, u lektvarů se může rozbít flakónek.

Anyway, kromě toho samotnýho konceptu v tom ale zas takovej poklad nevidím. Jasně, trochu jinej způsob aplikace (...vlastně v podstatě stejnej z hlediska hry...), sem tam jiný efekty, který mi lektvary neposkytnou. Ok.

Pár věcí se mi trochu nelíbí a osobně mi zbytečně kazí dojem:

- Jednak základ bylinovec pro všechny... buď dát na všechny pilulky jednu kytku a balancovat cenou výroby, nebo (imo lépší varianta) se neomezovat na odrůdy jedné květiny - to je tak nějak nudné, děsně šablonovité.

- Celkem jednoduše jdou odlišit od sebe barvama. Člověk ani nemusí být alchymista a na první pohled to pozná, pokud už je viděl. Nevím, asi je to legální postup, ale nějak mi nesedí. Osobní tip: víc lulzy varianta by byla, kdyby naopak všechny pilulky byly stejné barvy. A jedinné způsoby, jak zjistit, o jakou se jedná, by byly požití a nějaký alchymistický postup, při kterém se ale pilulka zničí. Takže maximálně by šlo vytáhnout jednu pilulku z dózy, prozkoumat ji a doufat, že majitel dával do jedné dózy stejný druh pilulek.
A užilo by se s tím víc srandy u roztržitých NPC.

- A nakonec: detektor kovů v dračím doupěti ? A továrny se stroji ? Really ?
Kdybych chtěl hrát steampunkové RPG, sáhnu po... ok, nevím po čem sáhnu. Možná po Příbězích Imperia. Určitě ne DrD.


 Uživatel úrovně 8

Lektvary vs. Svitky: Podle mého na tom zas až tak nezáleží... Vždyť co jiného jsou lektvary, než vlastně svitky v trochu jiné podobě a s jinak vypadajícím "lámáním pečeti"?

Maximálně bych viděl rozdíl v tom, že v případě svitku efekt cestuje se svitkem (případně s tím, kdo svitek drží), a v případě lektvaru efekt cestuje s tím, kdo ho vypil...


 Uživatel úrovně 0

Tak za prvé se tu dost špatně pracuje s mezerami kolem závorek. Ne že by to byla nějaká chyba, ale vadí to při čtení.

Máme tu seznam poměrně nenápaditých lektvarů v jiné lékové formě.
Když už jsou všechny spojeny jednou bilinou, docela bych ocenil nějakou propracovanější omáčku kolem byliny - obrázek (doporučoval bych použít existující obrázek existujících bylin. Druhů s mnohabarevnými odrůdami existuje hodně), celkový postup výroby pilulek, která část bylinkovce se používá (asi květ, ale nějak jsem tuto informaci minul)...
Některé schopnosti pilulek jsou docela nové či zajímavé a přitom tu nejsou nějaké pravidlové veletoče, coš je spíše pozitivní zkušenost.
U "dračího dechu" bych chtěl upozornit, že ty se dost liší způsobem útoku - od chladu, přes kyselinu po žár a lávu. Ochranu proti všem bych možná udělal mágově dražší.
U nalezení se většinou udává i prostředí, to tu máme dosti široké, ocenil bych, kdyby se některé formy vyskytovali jen v některých prostředích, hlavně pak ty vzácnější. (oni samozřejmě dle popisu mohou, ale to mohl autor do těch tabulek přidat.)

Hledači bylin chybí sféra, ehm.

Návyk mi docela chybí a předávkování by možná mohlo být zajímavější.

Červená pilulka je vskutku nevhodně silná. Efekt fialové figurky jako by ani nepříslušel k lektvarům - ty působí na tělo uživatele. Na ochranu před vnějšími vlivy tu máme spíše ochranné svitky.


 Uživatel úrovně 8

Mrzí mě, že si vzal nápad na pilulky, vymyslel a ošetřil pravidlový balast, ale samotný základ (bylinovec) nehorázně odflákl. Alchymista má rozličné základy, má mechanismus na jejich nalezení a tato pestrost je pro mne jednou z krásných věcí na alchymistovi (stejně jako pestrost jeho výrobků). To, že si pro 12 barev vymyslel 12 bylinovců, ničím nezajímavým, u mě dílo hodně klesá. V přírodě a i na servšeru je dost materiálu k tomu, aby nebylo nutné si ulehčovat práci jedním slovem, jednoduchým popisem (špatným, především z hlediska ekologie - stejné období květu i morfologie rostliny pro 12 rozdílných druhů z různých lokalit a s rozdílnými účinnými látkami) a zároveň tak zahodit práci ostatních lidí, kteří se snaží například u stolu Apatyka (ID: 780)...

Alchymistu někdo může brát jako antipřírodní živel vraždící, beroucí a kupující všechen zpracovatelný materiál nejen živého původu, na ekologické následky nehledě : ))) Ale i když je to chemik s truhličkou a baňkami a aparaturou, všechny věci jsou provázané a neměli bychom na ně zapomínat nebo je odstraňovat úmyslně. Příroda existuje, tady i v DrD, a nevidím jediný důvod, proč by se na ní mělo dbát jenom v bestiáři a u hraničáře.

Z osobních důvodů 2*.