Alchymistické Předměty

Vypuzovač Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Skupina: Lektvary

Magenergie: 40

Suroviny: 25

Základ: koňská moc (1 čtvrtka) a 10 mn drti z astronu

Nalezení: -

Trvání: ihned/ve flakónku vydrží půl r

Výroba: 2 hodiny/doma

Barva/chuť/zápach: 25/95/100

Popis:

Zákeřný lektvar od pyrofora, co se s ním totiž polije, odtud se uvolní démon. Lektvar je tedy účinný proti kouzelným předmětům. Vypuzovač dovede pyrofor vyrábět od 10. úrovně.

Pokud se lektvar dostane do kontaktu s předmětem, démon pocítí silný strach či jiný nepříjemný stav bytí, touží proto opustit předmět, kde se právě nachází. Pokud není démon dostatečně mocný, tlak nevydrží a z předmětu uteče.

Výsledek záleží na magenergii lektvaru, za každých 40 magů a dávku surovin v ceně 25 zl vzroste „úroveň“ lektvaru o 1.

Výsledkem úspěšného zásahu předmětu s démonem lektvarem je past: Roz úrovně lektvaru a sféry- 3- démon je vyhnán/zůstane a na 1k6 směn usne (šok kvůli nepříjemnému působení lektvaru).

Lektvar neplatí na Artefakty, u nich se démon stáhne „dovnitř“, díky odštěpku duše se cítí v předmětu v bezpečí i přes nepříjemný vliv lektvaru.

Výroba:

Během první hodiny theurg nalije do misky koňskou moč, kterou smíchá se surovinami a polovinou magenergie, celou směs pomalu zahřívá. Něhem druhé hodiny udržuje teplotu před bodem varu, přihazuje přitom kousíčky astronu, které se pomalu vytrácí. Na závěr přihodí zbytek magenergie, a po zbytek procedury nechá lektvar zakrytý poklicí, pak rychle slije do flakónku. Zde je šance, že nebude dostatečně rychlý: past obr-4-uspěje/část lektvaru ztratí svou moc => pokles úrovně lektvaru o 3.

Výsledkem je nažloutlá kapalina silně močové chuti s výrazně štiplavým zápachem, rozbije-li se pyroforovi lektvar třeba v dílně na podlaze nebo dokonce třeba v domě někoho jiného, nelibý odér z místa jen tak nezmizí (jako pomočená podlaha). Samotná kapalina je lehce perlivá a proti světlu jsou v ní vidět drobné plovoucí pevné částečky.

Aplikace obvykle probíhá vrhnutím flakónku na cíl, doprovázeným po rozbití lehkým syčením (jako když otevřete láhev minerálky). Lektvar sám o sobě ale neublíží, uškodí jen démonovi v předmětu. Po případném požití živou bytostí Vypuzovač dostojí svému jménu, oběti se zvedne žaludek (past odl-3-zkažená chuť k jídlu/vrhnutí).

Modifikace:

Lektvar je možné rozdělit na nejvíce tolik dávek, kolik je úroveň lektvaru. Platí přitom, že každá dávka musí mít úroveň alespoň 1.

Toho lze využít například u tzv. projektilové úpravy lektvaru. Celý lektvar (nebo i jen některá část) lze obohatit přidáním alchymistických surovin v ceně 20 zl, stane se tak hustším a lze jím natřít například hroty šípů nebo dokonce pouhý kámen do praku. Platí přitom, že na jeden projektil se používá minimálně jedna dávka, pokud chce pyrofor například silnější vypuzovací šípy, ale stačí mu jich méně, není problém použít na jednu střelu dávek mnohem více. U každé dávky je úroveň 1, jak je vidět, jedna samotná dávka vypuzovače má jen malou šanci na úspěšné vypuzení démona, proto se obvykle vyrábí samotný lektvar s celkovou vysokou úrovní. Projektilová úprava tak nalézá uplatnění především tehdy, když je cíl příliš vzdálen nebo není bezpečné jít k němu blíže. V natiratelné podobě lektvar vydrží 3 směny po natření, protože méně reaguje na okolní vlivy (teplota, tlak a další odlišnosti otevřeného prostředí a vnitřku flakónku). Samozřejmě to platí jen do prvního kontaktu s předmětem s démonem.

Prchavá úprava- někdy pyrofor s jistotou neví, v kterém předmětu je démon zaklet. Přesto může dané místo proti němu zajistit. K tomu mu poslouží tzv. prchavá úprava lektvaru. Lektvar je nutné obohatit 12 magy a surovinami v ceně 20 zl (je jedno, jaké je lektvar úrovně, zde jde o změnu skupenství), zahřát na jednu směnu a nechat vychladnout. Lektvar se poté nalije do flakónku a protřepe se, nechá se ustát další směnu. Když se pak flakónek otevře, lektvar vyprchá a rovnoměrně se rozptýlí po okolí. Je tak schopen přijít do kontaktu s mnohem větším počtem předmětů najednou, ale je méně koncentrovaný. Úroveň lektvaru se proto počítá jako poloviční. Lektvar vydrží rozptýlen po dobu 1 směny, pak účinky vymizí. Při silném větrání či „vyfoukání“ místnosti například Sylfou chytrého theurga se rozptýlený lektvar chová stejně jako dým, s tím, že ovšem není vidět pouhýma očima, takže těžší než ho odstranit je přijít na něj. Lektvar, ač rozptýlený po prostoru, zareaguje jen na 1 předmět s démonem, a to ten, který se první objeví v zasaženém prostoru (i kdyby vstoupil válečník s očarovanou zbrojí +5, kterou je cílem oslabit, lektvar „zaútočí“ nejprve na hrot kopí, který se na území účinku vynoří nejprve, a kde je zaklet nepodstatný démon tlumočník „Promluv si s mým kopím“). Vypuzovač při rozptýlení po okolí ovlivní území o přibližném rozsahu 5x5x5 sáhů, je-li potřeba pojistit větší sál, nutno vyrobit více flakónků.

Lektvar nedovede vyhnat démony z živých bytostí, živé prostředí není Vypuzovačem tak znehodnoceno jako neživý předmět, alespoň z pohledu démona.

Nutno dodat, že theurgové na tento lektvar pohlíží s absolutním opovržením a nelibostí, přece jen je to způsob, jak vcelku snadno zkazit jejich práci. Na druhou stranu pokud pyrofor špatně posoudí sílu lektvaru, nestane se démonovi skoro nic a pyrofor jen vyplýtvá slušné množství magů a surovin. Navíc musí někde získat astron, což pro netheurga může být problém (astron nemusí být nabitý, ale i tak zřejmě ve většině světů nebude tak snadno k sehnání).

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 12

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Na úvod malé shrnutí:
Chodec - PPP: kouzlo meče Uspání démona (1mag = 1 kolo, 3 magy = 2 kola, 6 magů = 3 kola, 10 magů = 4 kola ... součtová řada 1+2+3+4+5 ...);
past Roz ~ 5 ~ uspání démona/nic (hází chodec - po úpravě konstant by to mohlo být i Roz mezi výrobcem lektvaru a sférou démona a házel by majitel předmětu s démonem).

Theurg - PPE: Vymítání: 3 směny soustředění + 10*sféra magů. Theurg je expert na práci s démony - umí to už dle pravidel, za pomoci soustředění, astronu a magenergie.

Folcwine - nástřel Uspání démona theurgem - 1 směnové soustředění, theurg - hod na past ROZ ~ 8 ~ uspán/nic, potřeba 5* sféra démona (1/10 magenergie potřebné na vyvolání démona).

Quicci - použití pasti je opravdu klíčové (já bych použil pravidlo totálního úspěchu místo dvojí nebezpečnosti)

Jaká je KONKRÉTNÍ barva, chuť, zápach? Respektive - proč jsem to našel až v kapitole výroba?
Podle úvodu vyrábí pyrofor, podle výroby theurg, podle dovětku o shánění astronů pyrofor.

Vzhledem ke stávajícímu popisu síly pasti je lektvar extrémně silný - vždy dojde k alespoň dočanému potlačení démona, což v boji i mimo něj (chodcovo ničení zbraní/zbrojí, prášek železného zdraví, výheň ...) bude mít fatální následky.

Oblast 5*5*5 sáhů? Nebylo by jednodušší napsat oblak o průměru 5 sáhů, případně dosah 2,5 sáhu? (plyn se OBVYKLE šíří všemi směry)
"Lektvar, ač rozptýlený po prostoru, zareaguje jen na 1 předmět s démonem"
Jak lektvar zareaguje? Zatroubí? Zezelená (->dým)? Obarví předmět? ... bez tohoto je celá část Prchavá úprava k ničemu :o(
Ostatně odstavec Prchavá úprava je celý nepřehledný, postrádá klasické rozdělení stylu Vzhled; Vlastnosti (chování); Výroba ...

"Je tak schopen přijít do kontaktu s mnohem větším počtem předmětů najednou"
x
"Lektvar, ač rozptýlený po prostoru, zareaguje jen na 1 předmět s démonem:

"Lektvar ... zareaguje jen na 1 předmět s démonem, a to ten, který se první objeví v zasaženém prostoru" - co když už tam ten předmět je, nebo je jich víc? Mám brát v úvahu šíření plynu od místa otevření flakónku?

Jaké jsou vlastnosti lektvaru ve formě plynu (víme, že je bezbarvý, ale co zápach?)

Ummm, tohle je trochu mimo:
Autor: 10mn drti z astronu. PŮL KILA na lektvar o objemu 0,1 litru, tj. 100 ml.
Pravidla pro Pokročilé: Astron je kus křišťálu velký alespoň jako křepelčí vejce - 0,3 mince.
Z toho vyplývá, že <b.na získání 10mn křišťálového prachu z astronu by bylo třeba rozdrtit 34 běžných astronů</b> nebo příslušný počet větších astronů.

Hodně mimo:
Mají démoni astrálních sfér lidské emoce? Myslím, že ne. Ale to nepatří ani sem, ani do díla.

Myslím, že autor má na víc a uspěchaně sem vložil něco, co ještě potřebuje učesat, nehledě na to, zda to je či není kontroverzní dílo.
Vidím to jako pokus o všeobjímající a univerzálně použitelný lektvar, převádějící schopnost jednoho povolání skrz druhé pro užití všem. Pokus, který se (naštěstí) nepovedl.

Ps: ne všechny výtky mají stejnou váhu. snažil jsem se to brát odshora dolů.


 Uživatel úrovně 5

Shadowmage:
Specialista na démony (theurg) umí démony předčasně vyhánět až od expertní úrovně, proč by tedy měl uměl mít specialista na výbušniny (pyrofor) vyhánět démony dříve, než odborník na démony?

Lektvar ovlivňuje pouze démona, nikoli předmět, čili jedná se o přímé zacházení se zakletým démonem.

Quicci pěkně shrnul, jak by mohl lektvar vypadat, aby byl přínosem (+rep).


 Uživatel úrovně 1

Lektvar nie je uplne strateny napad, keby

- bol vyrobitelny od 16. urovne (majstrovsky/expertny predmet)
- pasca na vyhnanie demona bola Roz ~ 0(-3) ~ nic / uspanie demona na (uroven lektvaru) kol /(vyhnanie)
- v prchavej forme (ktora je, priznajme si, dost alibisticke riesenie) len detekoval demonov


 Uživatel úrovně 4

Ivrin: díky, ta předmětokazová konkurence je lehce nakousnuta v závěru, kde píšu o postoji theurgů k předmětu:-) I samotné shánění astronu napovídá, že předmět nalezne využítí spíše v prostředí, kde spolu oba směry alchymie tak trošku soupeří, konkurují si.


 Uživatel úrovně 3

Já souhlasím s oběma názory. Záleží na pojetí alchymie v konkrétních světech a třeba taky na "předmětokazové konkurenci" v PJově repertoáru.
Jak argument, že především theurg je specialista na práci s démony a jejich ovlivňování, tak názor, že je snadnější vyrobit bombu, než pohon, beru. Prostě zvolím jeden a druhý budu respektovat (který vyberu, zatím nevím).

Jinak první větu jsem si musel přečíst třikrát, než mi začala dávat smysl. (Pak jsem si ji ovšem oblíbil).
Ten theurg v textu opravdu bije do očí - doporučuju v tom místě přelepit obrazovku.

Dávám tři, celkem nad nimi neváhám.


 Uživatel úrovně 4

Díky za schválení, i když jsem si měl všechno ještě jednou přečíst. Vyhnul bych se mnoha chybám.
Ano, je pravda, že theurg je specialistou na démony, že by je tedy asi měl vymítat lépe. Na druhou stranu: mnoho pyroforů jistě právem přijímá s nelibostí existenci atrálních démonů a v průběhu věků by se jistě zamysleli, jak si s nimi poradit.

Vycházím z přesvědčení, že bořit je snazší než tvořit. Účinek tohoto lektvaru tak má mít spíše blíž k fyzickému vystrnadění démona (např. jako když se předmět zničí - to mimochodem udělá kdokoliv i bez úrovně a povolání) než k složitému vymítání astrálními silami či magií/vírou.

Pyrofor tedy není z pohledu tohoto lektvaru větším expertem na démony než theurg. Věnuje se totiž jen jedné z mnoha oblastí práce s démony: ovlivněním předmětu, kde démon sídlí, ne démona samotného. Na úpravu předmětů a jejich vlastností, včetně příjemnosti pro astrální entity (podobnost s výrobou ochranných svitků Proti...), je alespoň podle mě specialistou právě pyrofor. Pyrofor se věnuje materii, kterou ovlivní tak, že je démonu nepříjemným sídlem. Nepůsobí tedy na démona přímo. Z podobného směru se dívám i na ony náhrdelníky (upravení materiálu dodáním magenergie za docílení určitého výsledku). V tomto klíčovém bodě mám tedy trošku jiný pohled na věc než Folcwine, takže jeho nižší hodnocení vlastně chápu.

Slovo theurg v popisu výroby je má velká chyba, Vypuzovač jsem napsal stejné odpoledne jako Vábení démonů (Alchymista), kdy jsem měl těch theurgů v hlavě nějak moc:-)

Past u výroby je zřejmě zbytečná, ale chtěl jsem, aby byla pravidlově postihnuta šance, že to nepřeleje včas a část vyprchá--> tedy se oslabí lektvar--> tedy mnohem menší šance na vyhnání démona--> celkově klesající přesílenost(?) výrobku. Beru to jako pokus pro obzláštnění výroby, krok špatným směrem. Asi opravdu nemá smysl zesložiťovat výsledek výrobu, dejme tomu, že buď ano nebo ne, tečka. Dejme tomu.

Jak byl lektvar vymyšlen? Jednoduše. Jako vedlejší myšlenka z díla Vábení démonů. Napadlo mě totiž, nechat určitou možnost zbavit se démona i pyroforovi. Vycházím z toho, že každé povolání se snaží poradit si s co nejvíce situacemi, ovšem svými prostředky. Někomu jde líp to, jinému ono. Zde jsem tedy zřejmě špatně přisoudil moc nad předmětem s démonem pyroforovi v příliš velké míře, zdá se, uvidím ještě podle dalších rekcí uživatelů.

Bestie vysávající mag.předměty jsem si pro sebe napsal několikrát, možná něco hodím do P.J.P., jsou to opravdu spíše návrhy než plnohodnotné příspěvky.

Jsem rád, že ti alespoň nápad přijde zajímavý, spíš než špatné zpracování nápadu ale vnímám chybu v špatném přiřazení účinku/schopnosti konkrétnímu povolání (tedy podle tvé reakce, já s tím z výše popsaných důvodů problém samozřejmě nemám:-), jinak bych to ani neposílal. )

Takže děkuji za schválení a jiný pohled na theurgovu/pyroforovu práci v souvislosti s očarovanými předměty, především mě zajímá, nakolik je můj (nebo tvůj) názor menšinový.



 Uživatel úrovně 5

Velmi sporné dílo.

Sporné je hned v několika bodech – použitelnost, logika, zpracování, obohacení.

Theurg umí vymítat démony až od 16. úrovně (démony prokletí od 20. úrovně). Theurg je specialista na démony a styk s astrálními a elemtálními sférami, proto mi uniká, proč by měl umět pyrofor vymýtat démony snáze, než theurg? Theurg je schopen vyhnat démona procesem zabírajícím řádově směny. Proč by měl umět pyrofor umět vyhánět démony už na 10. úrovni a to v řádu kola (hození lektvaru).

Lektvar dle mého názoru narušuje zaměření mezi theurgem a pyroforem. Theurg se zabývá sférami, pyrofor alchymií. Už stačí, že pyrofor má zcela nesmyslně schopnost vyrábět posilující náhrdelníky.

Ke zpracování bych také měl něco výtek – autor patrně dílo po sobě ani nečetl, neboť by si jinak všiml, že lektvar vyrábí theurg (kapitola výroba, čtvrté slovo).

Past na rychlost přelití do flakónku je nesmysl. Podobné činnosti se shrnují pod jeden hod – šanci na výrobu lektvaru. Past: OBR ~ 4 pro alchymistu, který většinou alespoň +3 obratnost má, považuji za naprostou zbytečnost (je to duplicitní hod pro šanci na výrobu lektvaru).

Lektvar mi připadne, že byl vymýšlen se snahou, aby všechno bylo nějak pravidlově ošetřeno. Můj názor je ten, že ne vše musí mít pravidlové řešení. Chcete vyhnat démona? Tak předmět rozbijte. Chcete zachovat předmět? Najměte si schopného theurga nebo si počkejte.

Theurgova schopnost uspání démona na určitou dobu by mohla být zajímavá a hru obohacující, pyroforův lektvar, který zastane lepší práci než theurg beru jako kontraproduktivní. Zábavy ubude, místo aby jí přibylo. Bestie vysávající magické předměty by byla také zajímavým zpestřením hry.

Nápad s rušením démonů je rozhodně zajímavý, ale chtělo by to zpracovat ten nápad do jiné podoby (např. pro theurga nebo jako bestii).

Jde o dobrý a zajímavý nápad, ale je dle mého zpracován velmi nešťastně:

**