Alchymistické Předměty

Lektvary rozšíření jídelníčku Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

Skupina: Lektvary

Základ: viz níže

Nalezení: -

Trvání: viz níže

Výroba: viz níže

Nebezpečnost: -

Síla: -

Barva/chuť/zápach: viz níže

Popis:

Společné vlastnosti:

  • Jedná se o kapaliny toxicky zelené barvy přibližně olejovité konzistence.
  • Položky "Základ" nejsou přímou součástí lektvarů, používají se toliko k získání potřebných sloučenin.
  • Účinky těchto lektvarů trvají přibližně 24 hodin. Ovlivněná je pouze potrava přijatá během těchto 24 hodin po vypití lektvaru.

Lektvar rozšíření jídelníčku I.

  • Magenergie: 7 magů
  • Suroviny: 15 zl.
  • Základ: Býložravčí trávící soustava (od jícnu po tlusté střevo)
  • Výroba: 3 hodiny; doma
  • Barva/Chuť/Zápach: 30/100/0

Tento speciální lektvar umožní živým tvorům, kteří toho nejsou normálně schopni, trávit "zelenou" stravu - listí, traviny apod.

Jako u normálního jídla platí, že váha jednoho čenu je 25 mincí.

Lektvar rozšíření jídelníčku II.

  • Magenergie: 12 magů
  • Suroviny: 30 zl.
  • Základ: Lektvar rozšíření jídelníčku I., 5 mn živého dřevokazného hmyzu
  • Výroba: 2 hodiny; doma
  • Barva/Chuť/Zápach: 40/100/0

Vylepšená verze "Lektvaru rozšíření jídelníčku I.". Tento lektvar umožňuje trávit všechny rostlinné materiály, tedy i dřevo apod.

Jako u normálního jídla platí, že váha jednoho čenu je 25 mincí.

Lektvar rozšíření jídelníčku III.

  • Magenergie: 7 magů
  • Suroviny: 15 zl.
  • Základ: Masožravčí trávící soustava (od jícnu po tlusté střevo)
  • Výroba: 3 hodiny; doma
  • Barva/Chuť/Zápach: 30/100/0

Tento speciální lektvar umožní živým tvorům, kteří toho nejsou normálně schopni, trávit "živočišnou" stravu - maso apod.

Lektvar rozšíření jídelníčku IV.

  • Magenergie: 12 magů
  • Suroviny: 30 zl.
  • Základ: Lektvar rozšíření jídelníčku III., 10 mn živých švábů
  • Výroba: 2 hodiny; doma
  • Barva/Chuť/Zápach: 40/100/0

Lepší verze "Lektvaru rozšíření jídelníčku III.". Umožňuje trávit jakékoliv živočišné materiály - kosti, kopyta, rohy, kůže, srst...

Jako u normálního jídla platí, že váha jednoho čenu je 25 mincí.

Ultimátní lektvar rozšíření jídelníčku

  • Magenergie: 30 magů
  • Suroviny: 110 zlatých
  • Základ: Lektvar rozšíření jídelníčku II., Lektvar rozšíření jídelníčku IV., 5 mn "Hlenu Zeleného"
  • Výroba: 4 hodiny; doma
  • Barva/Chuť/Zápach: 60/100/0

Tento lektvar umožňuje trávit všechno, co je složeno ze základních stavebních prvků organických soustav: Vodíku, kyslíku, uhlíku, dusíku, fosforu, síry, halogenů... (pro jednoduchost: všechno, co nějakým způsobem pochází z něčeho živého, nebo je součástí něčeho živého) i tyto prvky samotné. Jeho účinnost je taková, že dokonce i jedy jsou stráveny dříve, než poživatele otráví. Látky obsažené v lektvaru automaticky skládají dohromady sloučeniny, které tělo potřebuje, a jakmile působení lektvaru skončí, všechno přebytečné na sebe navážou, takže je to pak vyloučeno z těla, aniž by to napáchalo škody.

Jako u normálního jídla platí, že váha jednoho čenu je 25 mincí.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 16

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tak mě napadá, že by možná bylo snazší vyrobit lektvar, který by nahrazoval jidlo sám o sobě.


 Uživatel úrovně 0

Nápad je výbornej a použetlné možná také...problém je jak už několikrát zaznělo se zpracováním.

Kromě již zmíněných chyb je podle mě ještě špatně ta váha 25mincí jako čen.
Čen není určen 25 mincemi(sušená strava má jinou váhu naž normální jídlo-to je myslím v pravidlech), ale energetickou vydatností. Kde namísto 25mn masa by bylo zapotřebí zhruba 100-250mn zelené stravy(tráva), aby tvor získal dostatek energie a živin.
Je také dobré zmínit, že ani býložravci nejsou sami o sobě schopni ztrávit trávu, ale potřebují na to bakterie, které sídlí v jejich trávicí soustavě. Co se týká dřeva a podobně, tak tam je výživnost(ve většině případů) ještě mnohem nižší, než u trávy a spol. Tedy takový barbar by namísto 25 mincí masa musel pozřít zhruba 300mincí dřeva(15 kilogramů!!!), což si nejsem jistý, jestli by bylo i ve světě fantasi možné:-D.
Kosti, kopyta, rohy, kůže, srst... také nejsou kdoví jaká pochoutka...důvodem, proč nám takové věci připadají nejedlé až nechutné je opět jednoduchá funkčnost a dokonalost živých organismů i našich těl. Opět jde o to, že se nevyplatí takové věci požírat, protože pokud v takových věcech vůbec nějaká energie a výživné látky jsou, tak samotné zpracování naším typem metebolismu(rozmělnění a ztrávení), této potravy je energeticky nákladnější, než výtěžek.
Teoreticky bychom takové věci požírat mohli, ale to bychom museli mít jiný metabolismus a tím pádem i jiný styl života...nemohli bychom se tolik přemisťovat, rozmnožovat a o nějaké duševní či možkové aktivitě by také nemohla být řeč...v podstatě bychom vypadaly jako ten zelený hlen.

A ještě poznámka: vypití zhruba 0,3 litru vody nasycené solí by člověka pravděpodobně zabilo...vypití 0,3 litu čistého lihu znamená celkem slušnou opici.


 Uživatel úrovně 8

Zombie:

Dobře, uznávám. Váha čenu "25 mincí" měla být v úvodu u společných vlastností. Co se týče váhy jednoho čenu při dietě masožravce, odpověď leží níže v diskusi: V pravidlec pro lov mohou postavy z ulovených zvířat získávat jídlo v čenech, které váží 25 mincí. U daného lektvaru tato informace chybí, neboť je duplicitní s pravidly.

Barva je pořád stejná. Nápadnost se počítá jen při přimíchání do jiné potravy. Určuje, jak snadno postava pozná, že v jídle je "něco navíc". O skutečné chuti to nevypovídá nic. Například sůl. Když ochutnáš osolenou vodu, poznáš hned, že je osolená. Vypití osolené vody tě ale nepoloží jako vypití stejného množství lihu.

Ano, asi jsem měl náklady rozvést a nepsat předchozí lektvary do základu. To by si potom Krtecek nemyslel, že ten "Unižer" stojí 30 magů a 110 zlatých, ale věděl by, že stojí 68 magů a 200 zlatých.

Tohle platí i pro Krtecka: Lektvar nemění metabolismus. Nezpůsobuje mutace trávicí soustavy. Vypiješ lektvar a on za tebe to co sníš změní v to, co tvé tělo můžeš využít.


 Uživatel úrovně 0

Krtecek:
Fantasy světem lze omluvit ledacos, ale ne všechno... zdaleka ne všechno.
S názorem sice souhlasím, nicméně si nejsem jistý, jak moc bych u podobného lektvaru srovnával s realitou.

Nevím, mě se na díle snad nejvíce nelíbí to, že mi nějak nesedí k DrD.
Osobně bych řekl, že DrD je určeno ze všeho nejvíce pro "heroickou" fantasy. Z čehož ususzuji, že postavy zpravidla mají určitou důstojnost, proti čemuž mi nějak stojí myšlenka syna trpaslíčího kováře, jak žere všechno organické, co mu přijde pod ruku.
Ne, prostě ta myšlenka je imo v pohodě někdy v temném, post-apokalyptickém věku, ale do drd mi prostě dost nesedí.


 Uživatel úrovně 5

Ivrin:

Proč na tebe dýchá pocit, že je Zombie zaujatý, nevím. Já s jeho názorem souhlasím, a svědomí mám čisté. Když to budeme brát ad absurdum, stačilo by dokonce dýchání z úst do úst (oxid uhličitý rovněž obsahuje uhlík, že?) Nápad má použitelnost, pouze pokud se hlavou nestřetne s realitou, což je problém tohoto příspěvku. Fantasy světem lze omluvit ledacos, ale ne všechno... zdaleka ne všechno.


 Uživatel úrovně 0

Schopnost trávit maso může pomoct, když zrovna není k dispozici nic jiného, co by se dalo jíst koním.
Nejsem si jistej, jak moc by takoví koně chtěli žrát maso.

Schopnost jíst rostliny... Nejsem si sice jistej, co by to udělalo, ale normální trávu atd. snad člověk může sežrat i bez lektvaru. Dřevo bych nejedl ani s lektvarem, je to tvrdý a představa třísky v krku se mi moc nelíbí.


 Uživatel úrovně 3

Zombie:

Proč na mě dýchá pocit (stejně jako u druhého čerstvého Unknownova díla) nejprve hodnocení, a pak hledání dostatečného počtu různých důvodů ke srážce pro tvé "čisté svědomí"?
Bereš v potaz nápad a použitelnost? To se především má hodnotit.
Tvé osobní tabulky či postupy, které všechno nahrazují, mě nezajímají, pokud je nezveřejníš pro všechny... - každý PJ má své pomůcky... Unknown přispěl, aby se podělil.

Doufám, že se při takovémto hodnocení cítíš dostatečně průrazně a odvážně...


 Uživatel úrovně 5

Rozsekáno do jednotlivých příspěvků je to doopravdy o ničem. Omlouvám se, ale vidím to ve stylu "vycucám si z prstu za 5 minut".

Na to, jak je to krátké a jen 5x zopakoný stejný princip, máš chybu v uvedených parametrech - buď uvedeš "Jako u normálního jídla platí, že váha jednoho čenu je XY mincí." u každého (chybí u III.), nebo to má být v úvodu "Společné vlastnosti" v případě, že ten čen je vždy! 25 mincí (což si ovšem nemyslím).
Zajímají mne konkrétní barvy (různé intenzity zelené?), chutě (nápadnost 100% musí být opravdu pecka, už jen s přihlédnutím k použitému základu) a zápachy.
Když už to rozvádíš, tak by mne zajímala váha "čenu" při dietě masožravce. Ta totiž musí být při stejné váze vydatnější, jinak by masožravci nehonili býložravce, ale naopak.

Postupná výroba:
Měl jsi uvést v tabulce příspěvku náklady na výrobu prvního z lektvarů, protože bez něj se alchymista nikam nehne. Jím musí začínat. Hrubka první.
Hrubka druhá je neuvést v příspěvku tabulku se souhrnny nákladům, ale naspat to až do komentáře, kde jaksi nefungují ani tabulky, ani tabulátory (oddělovače). Protože alchymista vždy bude vyrábět lektvary předchozí, tj. musí to započítat při výrobě.

Mimochodem, trávení není jen o přijatých stavebních kamenech pro fungování anabolizmu v organizmu, ale i o energii, kterou tvor získává štěpením chemických vazeb. Plus drobnosti, jako jsou stopové prvky v patřičných sloučenínách a vitamíny.
Souhlasím s Krteckem - opravdu bych chtěl vidět metabolizmus, který po úpravě lektvarem dokáže požírat jedy typu superrychlé otravy kyanovodíkem (z kyanidů v potravě). To už by pak šlo rovnou polykat metan (absorbovat kůží), pít benzín a ládovat se diamantama (také uhlík).

Shrnuto a podtrženo:
Těžce odfláknuté zpracování "žer si, co chceš", nafouknuté rozepsáním do 5ti variant tam, kde by stačila jedna malá tabulka.
0*


 Uživatel úrovně 8

Krtecek: Ehm, do ceny je třeba započítat i všechny nižší lektvary:

I.: 7 magů, 15 zlatých
II.: 12 magů, 30 zlatých
III.: 7 magů, 15 zlatých
IV.: 12 magů, 30 zlatých
Ultimátní: 30 magů, 110 zlatých

Podtrženo sečteno: 68 magů, 200 zlatých.

Navíc to účinkuje jen na jedy působící po požití, což ponechává širokou škálu pro aplikace přes kůži, vdechnutím, krví...

Co se týče sporných jedů, je tam napsáno, že "nepotřebné se neškodně vyloučí".

Skewer:

Kdo říká že syrovou? Schopnost trávit maso může pomoct, když zrovna není k dispozici nic jiného, co by se dalo jíst koním. Schopnost trávit listí naopak může pomoci postavám, když se ocitnou v situaci, kdy nejsou schopny lovit, zatímco listí je vůkol dostatek...


 Uživatel úrovně 0

Nápad je sice zajímavý, ale jeho použitelnost mi přijde u prvních 4 verzí poměrně malá. Kdo by chtěl jíst syrovou organickou hmotu nebo rostlinnou potravu (hm, a za takovou cenu) ? Možná to chtělo pár doporučení, jak lektvar využít - mě osobně teda nic moc nenapadá.

Přesílení poslední verze také ničemu nepřidá.
Folcwinem vyčítaná strojovitost názvu se mi taky moc nelíbí.

Zpracování mi až tak nevadí. Možná mohlo být lepší, ale nenapadá mě v čem - pár chybějících detailů bych oželel.

Kolem a kolem, promiň Uknowne, ale neoslnilo mě to, 2*.
(edit: kdyžtak, pokud budete někdo reagovat, dejte mi tak den a pak raději pošlete poštu)