Alchymistické Předměty

Inkoust Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 9

Skupina: Ostatní

Základ: viz popis

Trvání: viz popis

Výroba: viz popis

Popis:

Toto dílko bych rád věnoval svému plnícímu peru - nejdražší věci, co jsem si kdy dobrovolně koupil.

Inkoust, v závislosti na kulturní a technologické vyspělosti konkrétního světa dračího doupěte na jedné straně a prioritách hráčských postav na straně druhé, může být jednou ze záklaních životních nutností pro hladký, radostný a naplněný život dobroruhů. Pero je mocnější než meč, ale chceme-li jej skutečně takto mocně použít ne při bodání, ale při psaní, potřebujeme ještě maličkost. Prostředek, který světy našeho brku a papíru spojí a dá jim oběma smysl.

V historii se vyráběl různými způsoby a z různých surovin, nejinak je tomu jistě i ve světech drd. Pro potřeby tohoto článku budu jako základ uvádět inkoust duběnkový, skládající se z extraktu z duběnek (útvary na dubových lístcích vytvořené larvami žlabatek), arabskou gumou (jedná se o akáciovou pryskyřici, pro potřeby konkrétního světa ji lze nazvat podle jakékoli země či oblasti, kde rostou akácie...), několika druhů kyselin a vodou (nebo octem).

Následující přípravky má možnost vyrábět pyrofor od šesté úrovně. Je zjevné, že určité speciální druhy inkoustu s obdobným působením a účinností by dokázaly (mnohdy i levněji a za pomoci jiných prostředků) vytvořit i jiná povolání, chemici, skauti či ježibaby. Ty zde popsané vycházejí z alchymistovy schopnosti využívat přírodní surovou magenergii a tím zjednodušovat či vůbec umožňovat určité jevy.

Poslední poznámka předem patří množství a použití: u všech typů níže popsaných inkoustů platí, že výrobní objem je jeden flakónek (desetina čtvrtky) a vystačí na popsání asi sta normovaných drd-pergamenů (20 krát 30 coulů). Trvanlivost, při poctivém zavírání flakónku, činí asi dva roky.

Psaní od barona Koh´Nora, milosti.
„No sláva, odpověď. Dejte to sem. Co to ksakru... vždyť je to prázdný papír!“
„Co se děje, drahý?“
„Koh´Nor mi na můj dotaz ohledně prodeje odpověděl prázdným listem. Nevím, jak to mám chápat.“
„Hm... nejspíš jakože mlčení znamená souhlas, drahý.“

Neviditelný inkoust

  • magenergie: 5 (0) magů
  • suroviny: 20 (10) zlatých
  • základ: inkoust
  • trvání: viz popis
  • výroba: 2 směny

Má tu vlastnost, že text jím zapsaný, se na papíře objeví až po určitém čase (čili pisatel nemá na papíře žádnou zpětnou vazbu a píše jakoby poslepu). Tuto základní dobu, která trvá asi jeden den, dokáže alchymista ovlivňovat nahoru i dolů tak, že za přičtení či odečtení jedné hodiny doby neviditelnosti písma podpoří výrobu jedním magem navíc - nelze zkrátit na méně, než jednu hodinu, prodlužovat lze libovolně. Po ukončení stanoveného času se písmo začíná (pochopitelně tak, jak bylo postupně psáno) objevovat.

Druhou variantou tohoto inkoustu je (platí pro ni hodnoty v závorkách), že písmo samo od sebe nevyvstane nikdy. Přečíst lze jen za přepokladu znalosti prostředků jeho objevení a iniciace. Ta základní se v tomto případě činí ohněm (resp. jeho žárem) a nestojí alchymistu žádné další prostředky navíc. Ne tak, usmyslí-li si jiný iniciační prostředek dle své libovůle - vodu, krev, dotyk zlata aj. (na PJi nechávám, čím vším je možné tak činit) - v tomto případě ho stojí příprava o 15 magů více a trocha dané suroviny je při tvorbě inkoustu jako "katalyzátor" třeba také.

Drahý Parkere,

omlouvám se za tuto teatrálnost, ale obávám se, že jsme špehováni. Nemůžeme věřit nikomu. Rád bych se Ti také omluvil za nutnost máčení tohoto listu v psí moči, ale alchymista tvrdil, že je to jediný naprosto spolehlivý způsob.

Ta sebranka ze Sedmi Sluncí, co tolik touží po našich pozemcích, je mi krajně podezřelá. Kdoví, jaké záměry vůbec skrývají a bůhví, co se na našich lénech po nebožtíku králi vůbec nachází... Rozum mi velí nic neprodávat, ale také je jisté, že s našimi kupci není radno si zahrávat. Je třeba získat trochu času, pokusím se něčeho dopátrat a sehnat pomoc. Do té doby jim však může dojít trpělivost a přitlačí nás ke zdi. Obávám se, že si nebudou brát příliš velké servítky.

Proto jsem se rozhodl, že jim vyjdeme vstříc. Smlouvu podepíšeme. Neboj, nezbláznil jsem se - jen mi prosím věř a přesně se řiď mými radami...

Mizící inkoust

  • magenergie: 10 magů
  • suroviny: 40 zlatých
  • základ: inkoust
  • trvání: viz popis
  • výroba: 2 směny

Text, jím zapsaný, po uplynutí jednoho dne nenávratně mizí a zůstává jen prázdný papír bez známek popsání (tedy pokud autor příliš neryl). Dobu trvání lze posouvat nahoru i dolů, obdobně jako u inkoustu neviditelného, tentokrát však za 2 magy za hodinu. Po zmizení již inkoust nelze jakkoli iniciovat.

„Jsem rád, že jsme se tak rychle dohodli. Vidím, že jste oba rozumní šlechtici.“
„Tyto řeči si nechte, pane Jerricho. Buďte rád, že jsme k tomu pochybnému prodeji nakonec svolili a okamžitě zmizte!“
„Nač taková slova, vikomte Parkere? Myslím, že tento podpis vám zajistí částku, nad kterou byste za jiných okolností ani nemohl uvažovat. A vy, milý Koh´Nore se prosím už také přidejte.“
„No dobrá, dejte to sem... kuš! Pitomá tuš.“
„Ale pane barone, taková kaňka ve vašem věku? Nu, nevadí, podpis je čitelný. Děkují vám, pánové, mnohokrát. Věřím, že náš obchod bude všem ku prospěchu. Sbohem, přátelé.“

Výbušný inkoust

  • magenergie: 12 magů
  • suroviny: 25 zlatých
  • základ: olej
  • trvání: viz popis
  • výroba: 3 směny

Velmi nebezpečná a ošemetná věc. Jedná se v podstatě o výbušnou kapalinu, mírně upravenou tak, aby ji bylo možno naoko použít i jako prostředek k psaní. Při výrobě a zejména následné manipulaci a konečném použití je nutno postupovat velmi obezřetně - k výbuchu dochází po prudkém nárazu nebo po chvíli slabšího, ale opakovaného a pravidelného rezonování (např. drkotavá jízda). Při těchto případech je nebezpečí výbuchu 80 procent. Rozumnou malou pravděpodobnost lze uvažovat při jakékoli jiné nestandardní činnosti (tedy i při samotném "psaní").

Konečný efekt závisí na množství užitého "inkoustu" a síle základní suroviny. Proto je vhodné, chceme-li, aby byl efekt jakžtakž silný, opatrně stvořit na papíře nějakou tu kaňku. Oběť nemá příliš velkou možnost aktivně zminimalizovat škody (zejména proto, že zpravidla nic netuší), a proto si neháže proti žádné obecné pasti, díky které by mohla zredukovat účinky. Běžné zranění činí 2k6 životů a jsou mu vystaveny všechny postavy, které se nachází nejdále jeden sáh od výbuchu. Osoba, která si papír čte (nebo ho drží v dostatečně nešťastné pozici), má 50% šanci být zasažena výbuchem do očí; v tom případě si hází proti pasti OBR ~ 6 ~ částečné oslepení na 1k6 směn / trvalé oslepení.

„Co teď?
„Teď budeme doufat.
„Doufat? V co proboha?
„Že se v jejich kočáře opravdu nachází množství zápalných bomb, které chtěli v případě nutnosti použít na tvůj zámek, jak mi bylo avizováno.
„Panebože! A to chceme?
„Jak se to vezme, zatím ano. Ale teď mě nezdržuj, potřebuju rychle předat zprávu mým lidem v okolí.
„Tvým lidem? V jakém okolí?
„Asi v okruhu dvaceti mil.
„Co?
„Už se mě na nic neptej! Přiletěli během dne všichni ti havrani?
„A... ano...
„Výborně, potřebuju patnáct listů papíru na psaní, napíšu spěšnou zprávu.

Propíjecí inkoust

  • magenergie: 5 (10) magů
  • suroviny: 22 zlatých
  • základ: inkoust
  • trvání: viz popis
  • výroba: 2 směny

Propíjecí inkoust se dokáže propíjet běžným papírem, papyrem, ubrusem... dokud nenarazí na pevnější bariéru (deska stolu, vazba knihy...). Jeho nejužitečnější funkcí je, při vhodné přípravě papírů, jakási náhrada tiskárny či kopírky; největší nevýhodou totéž, akorát při nechtěném provedení. Efektivní počet stran papíru pro čitelné popsání po propití je asi 20 (závisí na tloušťce papíru); od této hranice se viditelnost prudce zmenšuje.

Cena magenergie v závorce zajistí, že propíjející se text bude patrný vždy pouze na přední straně dalšího listu - druhá strana (rub) listu předchozího zůstane netknutá.

Drahý pane Jerricho,

velmi mě mrzí, že většina Vaší vyděračské bandy vyletěla do povětří. O to více mě těší, že jste tak zázračně vyvázl a umožnil mi tímto započít naši dálkovou korespondenci.

Vězte, že prameny, které Vás dovedly k domněnce, že pod pozemky vikomta Parkera a mými, se nachází starý hlubinný komplex plný artefaktů po zaniklých Lameritech, byly nanejvýš vymyšlené a klamavé. Pod našimi pozemky se nacházejí toliko žížaly a něco elektrických červů.

Cílem této kamufláže bylo pochopitelně vymazat Vaši záškodnickou skupinu z povrchu světa; ale nezoufejte, dali jste nám dokonce trochu víc práce než slavné Bratrstvo Temnoty, které jsme celé pochytali v nevěstinci.

Závěrem tohoto dopisu bych Vám chtěl blahopřát k bezvědomí, do kterého jste právě upadl a oznámit Vám, že nadobro ukončuji naši dálkovou korespondenci.

Váš oddaný,
Koh´Nor

Otrávený inkoust

  • magenergie: 2 magy obálka, 3 magy inkoust
  • suroviny: 10 zlatých obálka, 12 zlatých inkoust
  • základ: jed, inkoust, obálka
  • trvání: viz popis
  • výroba: 3 směny

Jde v podstatě o libovolný dýchatelný jed, smíchaný s trochou inkoustové směsi, který se vypařuje při kontaktu se vzduchem - důležitá je izolační funkce dopisní obálky, která zabrání předčasnému efektu. Po jejím otevření si oběť háže proti konkrétní pasti a je postihována konkrétními účinky v závislosti na užitém jedu. Příprava je zde složitější a je třeba speciálně přichystat i obálku, aby dostatečně těsnila.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 9

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Neviditelný a mizící inkoust jsou celkem dobré. Oceňuji zmínění zajímavých způsobů zviditelnění jako je dotyk zlata, to by mě nenapadlo, byl jsem omezen na klasické chemické postupy (teplo, máčení do roztoku). Zpracování ale není úplně ideální, teplotně citlivý inkoust je na výrobu velice jednoduchý, chemicky citlivý už zas tak ne - měl by být výrazný rozdíl v ceně. Rovněž by se mělo zohlednit, jestli se text po odstranění "zviditelňovače" opět zneviditelní nebo nikoliv.

Propíjecí inkoust také není špatný (u mnichů,kteří opisují knihy bude jistě žádaný), ale zde už by mohlo být zajímavé i vytvoření "průklepáku" - papíru, či pergamenu, který text na něj napsaný zkopíruje pod sebe nezávisle na tom, čím je psán.

Výbušný a jedovatý už mi připadají dosti divné. Spíš bych to viděl na úpravu papíru než na inkoust. Tam by šlo také dobře definovat zranění v závislost na ploše. U jedovatého nevím, jakým způsobem bych ho použil, protože bych se otrávil už při psaní a neprodyšná obálka je podezřelá sama o sobě, spíš bych byl pro, aby se jed to těla dostával dotykem jako tomu bylo v knize/filmu Jméno růže. Iniciaci výbušného bych viděl spíš na sluneční/měsíční/hvězdné světlo, zahřátí (když si bude adresát myslet, že je tam neviditelný inkoust)... Otřesy jsou také varianta, ale dost nepohodlná.

V každém případě děkuji autorovi za inspiraci a povzbuzení vlastní představivosti.


 Uživatel úrovně 1

Já se vzhledem k dokonalému poslednímu dopisu přikláním ke čtyřem hvězdám. Nápad díla se mi líbí. K diskuzi už není (asi) třeba nic dodávat, čili přeji mnoho štěstí do dalších děl.


 Uživatel úrovně 0

Flocwine: Priama reč v odrážkach sa používala hlavne v minulosti (knihy od Karla Maya a Verneovky sú toho plné), dnes ju už tak často nevidieť, ale ide o pravopisne správny spôsob. Formát je:

-Priama reč. - dodatok.
Text.
-Priama reč.
-Priama reč.


 Uživatel úrovně 5

Ivrin:
- Máš pravdu, omlouvám se - odstaveček s množstvím a váhou jsem přehlédl.
- Konkrétní připomínky ke slohu ti bude muset říci někdo jiný (například někdo z ČaE). O přímé řeči v odrážkách slyším dnes poprvé. Z pohledu díla příběh je úplně zbytečný, takže jej do číselného hodnocení nezahrnuji (pokud není zvlášť vydařený nebo neoplývá neobyčejně velkým množstvím nesmyslů, což není tento případ). Pro příště bych asi pasáž příběhu vkládal pod napdis ne nad něj - je to pak přehlednější.


 Uživatel úrovně 3

Alden:

Pro mizící platí 15. K honotě v závorce (0) přičteš těch patnáct. Základ citron je klasická nemagová výroba, jak jsem psal v úvodu o "alternativních" přípravách.

Nojo... výbušný jsem napsal, a je to chyba, jak jsem se přesvěčil několkrát, volně; tak, aby si každý sám zvážil, jak to používat (kaňka, pravděpodobnosti...)


 Uživatel úrovně 0

Neviditeľný: Nie je mi jasné, či varianta s neštandardným spôsobom odhalenia písma pri trvalej verzii stojí 15 alebo 20 magov, formulácia je trochu nejasná (myslím si, že asi 15).
K faktickej stránke, ako základ by sa nepoužíval inkoust, ale moč alebo citrónová šťava, tieto sa po zohriatí zviditeľnia a sú omnoho lacnejšie ako 10 zl.

Výbušný: má asi najhoršie spracovanie, nie je tam zranenie v závislosti od použitého množstva inkoustu, je príliš nestabilný na to, aby sa dal rozumne využiť (pyrofori by už asi našli nejakú inú, napríklad na vzduch reagujúcu, variantu), môže to bachnúť do xichtu už pri písaní, nie je tam nič o tom, akým spôsobom by sa dali používať fľaštičky s inkoustom ako granáty...

Otrávený: chválim nápad, je to dobrá vec, keď chceme nenápadne "inhumovať" niekoho, kto si dáva pozor na Dopisní jed z PPE.

Príbeh je vcelku v poriadku, len na niektorých miestach je nutné čítať medzi riadkami, aby človeku všetko došlo... Jedinou chybkou na kráse je, že dostáva tie správne grády až keď sa číta druhý krát a človek si všíma náznaky, ktoré predtým nevidel... toto radšej nerob pri pravidlových príspevkoch, ja to nehodnotím ako chybu, ale niekto môže, experimentovanie ako toto patrí skôr do ČaE.

Dielo má zaujímavý nápad (4, nebolo by na škodu dať tam nejaké inkusty aj na nekonšpiračné použitie, napríklad meniace farbu, opravujúce pravopis... a áno, inšpirácia v HP) a uchádzajúce spracovanie (3). Nachádzajú sa tam nejaké chybky, ktoré som už spomenul, hlavne pri Vybuchujúcom, a ta sa prikláňam k 3.

S pozdravom,
Alden Nahlilairon


 Uživatel úrovně 3

Nazdar

Příběh je tam jen jeden, po částech rozdělený tak, aby korespondoval s jednotlivými inkousty. Nevím, proč se ti první "příběh" zdá slabý, když jen uvádí celkový děj a naznačuje, že byl poslán neviditelný dopis. Stejně tak další...

Kolik toho lze napsat jednou dávkou jsem napsal nahoře po úvodu. Váhu jsem nenapsal (irelevantní - tak jako běžný plný flakónek) - ale objem jsem také v tom samém odstavci zmínil.

Dopisní jed - jak jsem psal, jsou i jiné možnosti, v rámci tohoto dílka, kde to řeším pomocí inkoustů, to mám takhle.

Jinak nevím proč vnucuješ u dialogů uvozovky (samozřejmě ti jinak děkuju za úpravu), ale šlo jen přímou řeč s žádnými vskuvkami , a tak mohla klidně v odrážkách zůstat. Neviděl jsi nikdy přímou řeč v odrážkách?


No dík za schválení, ačkoli jsem trochu zaskočen


 Uživatel úrovně 5

Dílo dává nám několik druhů zajímavých inkoustů, které mohou obohatit hru.

1) Některé příběhy jsou slabé. Třeba hned první – někdo někomu posílá neviditelný list bez nějaké větší pointy. Ostatní příběhy jsou sice lepší, ale přesto je to hodně nekvalitní. Lepší příběhy jsou krátké, ale výstižné. Ke konci se to lepší, u dopisu kde pisatel přeje příjemné sny a rozvazuje písemnou korespondenci, jsem se náramně pobavil.

2) Líbí se mi zmínka co to vlastně je inkoust a jak se v minulosti vyráběl. V minulosti si inkoust písaři vyráběli sami, dle mého by jej vyrobil i alchymista – docela mi chybí výroba inkoustu.

3) Neviditelný inkoust beru jako dobrý nápad a prostředek, jak zabránit, aby zprávu poslíček přečetl. Nelíbí se mi magová náročnost – je příliš vysoká (porovnej s lektvary z PPZ). Taktéž dobu, za kterou se zpráva zviditelní, bych dával ve dnech, a pomocí rozptylu bych určoval hodiny – některé zpráva trvá doručit i více než týden. S variantou 2 kromě ceny nemám větších problémů, líbí se mi.

4) Chybí zmínka o tom, kolik toho jde napsat jednou dávkou (a váha základu a výrobku).

5) Mizící inkoust opět velmi dobrý nápad pro sdělení, která by se neměla později dostat do cizích rukou. Takové překvapení žalobce, když jeho důkaz přes noc zmizí, vůbec není k zahození.

6) Výbušný inkoust má sice dobrý nápad, ale špatné zpracování. Není uveden počet dávek. Není známo, jak se musí psát, aby k výbuchu nedošlo. Automatické oslepení čtenáře na 1k6 směn je také hloupost – jednak při čtení nevzniknou podmínky pro výbuch a jednak při úspěchu naobratnost postava stačí mrknout, takže by případné oslepení mělo být pouze v řádu kol (nejlépe vůbec žádné). Uvádíš trvalou slepotu, což je docela nepravidlové, jak se pak taková slepota léčí? Toto je dle mého na 0*.

7) U dopisního jedu se líbí univerzálnost. Ale místo úpravy inkoustu bych spíše volil napuštění papíru příslušnou těkavou látkou (jedem), přijde mi to takové logičtější a přirozonější.

U prvních dvou inkoustů jsem plesal radostí, vypadalo to na zajímavé dílo s mnoha použitími. Žel množství chybek se opravdu přemnožilo. Škoda toho, že autor si s dílem nedal více práce a nepožádal více lidí o pomoc s vybalancováváním a vychytáváním mušek. Přijde mi, jako by autor dílo chtěl mít co nejdříve z krku, ještě než je úplně hotové. Dle mého stačilo jen trochu dílo vypilovat a mohlo být mnohem kvalitnější a lepší.

***
(Neviditelný 3* Mizící inkoust 2,5*, Výbušný 0,5*, Propíjecí 2,5*, Otrávený 2,5*)


Redaktorské úpravy díla:
- Kompletně předěláno tagování.
- Příběhy přímé řeči byli v odrážkách a bez uvozovek - opraveno.
- Omlouvám se zmršenou úvodní tabulku - v kolence magy a suroviny by také mělo být "viz popis", ale RS mi to neumožňuje takto vyplnit.