Alchymistické Předměty

Past na zombie Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 11

Skupina: Lektvary

Magenergie: 15

Suroviny: 40

Základ: skleněná nádoba; voda; drcený diamant; svěcená voda (60+200+2+8=270mn)

Trvání: ihned

Výroba: 6 (3) hodin, doma

Nebezpečnost: OBR ~ 7

Síla: 2-12/6-36 (zranitelnost N – bí

Barva/chuť/zápach: 75/25/-25

Popis:

Rozsah: 15 sáhů

Anotace: Alchymistická výbušnina, která se má co nejvíce přiblížit účinkům kouzelníkovy bílé střely. Tato bomba vybuchuje po otevření nebo rozbití nádoby proudem svatého světla. Výbuch nezpůsobuje tlakovou vlnu, pouze se do okolí vyzáří pozitivní energii, která zraňuje magické tvory a nemrtvé.

Popis

Jedná se o velký demižón z čirého skla, uvnitř je průhledná kapalina (voda+svěcená voda) s pohybujícími se svítícími částicemi (drcený diamant napuštěný magenergií). Po otevření nádoby (a přečkání následného světelného toku ve zdraví) bychom zjistili, že kapalina nemá žádný zápach a je takřka bez chuti, při popíjení zůstávají v ústech diamantové částečky, které trochu šimrají. Při velkých dávkách může způsobit pouze menší zažívací potíže. Nemrtví by na jazyku mohli poznat pachuť po svěcené vodě (pokud by přečkali samotné otevírání), která je však už zraňuje zanedbatelně – cca za jeden život za každou vychlemtanou čtvrtku.

Výroba

Postup výroby a způsob zacházení se světelnou bombou se učí pouze Pyrofor a to při přestupu na 6. úroveň. Výroba se dělí na dvě samostatné části – na přípravu nádoby a na samotné vložení světelného náboje do nádoby. Pyrofor může použít nádobu s vyzářeným nábojem a tím ušetřit spoustu času, surovin a magenergie – údaje v závorce v úvodní tabulce platí, pokud se nádoba nevyrábí, jen doplňuje.

Výroba nádoby

Demižón se musí dokonale očistit a případně sundat vinětu. Vnitřní stěny se naimpregnují směsí vytvořenou ze surovin a magů (20zl a 5magů), tím vznikne ochranná vrstva proti předčasnému vyzařování energie z hotové pasti na zombie. Pyrofor nakonec vyrábí uzávěr nádoby. Základ se vytváří z korku, jenž je napuštěn stabilizátorem. Na výrobu korku se stabilizátorem se spotřebují suroviny v ceně 15zl.

Výroba samotné nádoby trvá 3 hodiny v plně vybavené alchymistické dílně a je potřeba vedle korku a demižónu, 5 magů a suroviny v ceně 35 zlatých.

Naplnění nádoby

Pyrofor vezme připravený demižón z předchozího kroku nebo nedestruktivně použité pasti. Do nádoby nalije devět čtvrtek čisté vody, ty se získají destilací obyčejné vody v destilační aparatuře (toto zabere asi jedné hodiny času). Poté se přidá flakónek svěcené vody pro navození lehce svěceného prostředí.

Další dvě hodiny trvá výroba náplně. Prvně se tloukem rozdrtí 1 diamant na prach (stačí nebroušený, který má mnohem nižší cenu). Za tmy, jen při svitu hvězd či v červeném světle a za co největšího ticha, se magenergie pomocí indukční aparatury vsákne do diamantového prachu coby světelný náboj. Takto vytvořený a světlem obohacený prach se nasype do nádoby, v níž začne se pohybovat difuzí a slabě bíle světélkovat. Po vložení diamantového prachu však nesmíme otálet se zašpuntováním, neb směs je nestabilní a po 1 kole vybuchuje. Stabilizátor ve špuntu spolehlivě zabraňuje předčasnému vyzáření.

Občas se stane, že někdo alchymistovi podstrčí bílý křemen (křišťál) místo diamantu a pyrofor se svými pravda trochu poslabšími znalostmi drahých kamenů, se nechá napálit. Svítivost částeček je pak o poznání nižší a světelný výbuch způsobuje pouze poloviční zranění.

Samotné naplnění nádoby zabere 3 hodiny času práce v alchymistické laboratoři a spotřebuje se jeden diamant, jeden flakónek svěcené vody, 10 čtvrtek vody, 10 magů a surovin v hodnotě 5zl.

Past má dlouhou trvanlivost. Až po 1k6 letech se samovolně vyzáří do okolí polovina magenergie (při spuštění po takovéto době je výsledné zranění poloviční). Po dalších 1k6 letech již je v nádobě tak málo energie, že už nedojde k výbuchu (ať už odděláním stabilizátoru, rozbitím nádoby nebo spuštěním bílou střelou).

Účinek pasti

Při aktivaci pasti na zombie se z částeček diamantu uvolní všechna pozitivní energie (typ zranitelnosti N – bílá střela). Výbuch vypadá jako záblesk bílého světla, ten však nikoho neoslní ani neoslepí. Všichni tvorové se zranitelností typu „N“ v okruhu 15 sáhů si háží na past: OBR ~ 7~ 2k6 zranění / 6k6 zranění.

Jak je vidět, past je účinná hlavně proti magickým tvorům, nemrtvým a neviděným. Zombie jsou zvláště náchylné, protože s jejich obratností se jim jen zřídka poštěstí uhnout největší záři - proto se této pasti říká past na zombie. Tento alchymistický předmět je sice na výrobu relativně levný, ale jeho neskladnost a velká váha omezují jeho velké nasazení při prozkoumávání hrobek. Spíše poslouží k tomu, aby z hrobky žádní nemrtví po nocích nevycházeli ven.

Spuštění pasti

Past na zombie může být spuštěna třemi základními způsoby, k světelnému výbuchu dojde:

  • Při rozbití/prasknutí nádoby (demižónu)
  • Výbuch jedné pasti na zombie nebo bílé střely ihned způsobí výbuch všech pastí na zombie v rozsahu výbuchu (účinek tak lze kumulovat jako u kouzelnického kouzla bílá střela).
  • Po vytažení zátky se stabilizátorem past vybuchne za 1 kolo.

Příklady konkrétních použití pastí:

  • Bílá střela – demižóny připravíme do vhodné pozice a během boje je v pravý okamžik spustíme bílou střelou.
  • Drtivá past – při spuštění padá celá nádoba se svým obsahem. Samotná nádoba s obsahem váží 200 mincí (pro výpočet drtivého zranění). Světlo se uvolní při dopadu a rozbití nádoby. Drtivá past také může shodit nějaký těžký předmět na nádobu a tím ji rozbít a tak spustit tuto sekundární past.
  • Výbušná past – Když se výbušnina dá dostatečně blízko, aby způsobila alespoň 3 zranění nádobě, nádoba praskne a nastane sekundární výbuch bílého světla.
  • Spouště – Past na zombie musí mít spoušť takovou, aby byla schopna vytáhnout uzávěr. Po vytažení uzávěru past vybuchuje až po jednom kole, ale nádoba zůstává neporušena. Dají se použít tyto spouště – lanko natažené přes cestu, nášlapná spoušť. Další spouště se instalují jen s obtížemi a PJ je nemusí povolit.

Dílo ve starší verzi najdete na www.RPGportal.cz

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 11

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Velmi dobré dílko. Dá se použít.


 Uživatel úrovně 5

<OT> Jau, právě jsem se chytil :D </OT>

Technická:
tabulka: Lektvar + parametry jedu vs. text: výbušnina. Co platí?

Diamantový prach (ostrohranná drť) mezi zuby - zkusili jste někdy kousnout do zrnka písku ? Jak zaskřípělo mezi zuby ?
(křemen - tvrdost podle mohse 7; relativní tvrdost 100, diamant 1600, mastek 1)
Např: www.ipm.cz/group/fracture/vyuka/doc/P12.ppt

Drcení diamantu: diamant je sice křehký, neboť je nejtvrdším přírodním materiálem, ale pořád je zhruba desetkrát tvrdší, než křemen.
Např: http://en.wikipedia.org/wiki/Mohs_scale_of_mineral _hardness


 Uživatel úrovně 8

OT: Krtecek: Nejen že nejsi jediný, ale pamatuji si, kdy jsem toto dílo viděl poprvé... Tehdy mě na výskyt tohoto díla v MS někdo upozornil u stolu "Strašidlo DrD obchází server"...

Co se týče použité suroviny, v nejhorším by si alchymista mohly syntetyzovat umělý diamantový prach buď z drceného grafitu, nebo prachu uhelného... uhlík jako uhlík (a je to pořád reálnější, než měnit olovo ve zlato) :-)

Ale nyní k věci: Vlastně mě překvapilo, že se zde toto dílo ještě objevilo - do chvíle, než jsem ho zahlédl v čekárně bylo pro mě vlastně už dlouho zapomenuté, navíc už tehdy v MS jsem ho považoval za dílo, které mělo mít význam pouze v daném období... Ale teď si říkám: "Ale vlastně proč ne?". Dílo už tehdy bylo po všech stránkách v pořádku a do dnešního dne se na tom nic nezměnilo.

Přehlednost: *
Logičnost: *
Nápad: *
Pravidla: *
"Lusk": *

Tedy celkem za 5 :-)


 Uživatel úrovně 8

Mě se to líbilo, kritiky jsem četl a osobně to vidím pro svojí hru více než použitelné. Opravdu, za sebe nemám co vytknout :)

Folcwine: chybička se vloudí vždycky :)

all: Rozdrtit diamant opravdu není těžké, je neuvěřitelně tvrdý, ale také strašně křehký. Pro zájemce, shoří okolo 800 stupňů Celsia, takže teoreticky by jste jimy mohli topit v kamnech :)

Za mě plný počet :)


 Uživatel úrovně 5

Corwin45A:
Váha diamantu by měla být "základní", čili 1/10 mince (PPZ PJ - str. 123 kapitola Obyčejný poklad, třetí odstavec). Diamantového prachu je opravdu jen stopové množství (dalo by se říci, že se jedná o hůže sehnatelnou surovinu). Pro zjednodušení by se diamant mohl úplně vypustit a nahradit surovinami v hodnotě max. 5zl.
Pokud by PJ měl na drahé kameny své "house rules", tak pro něj bych měl radu, aby drahý kámen jako základ měl cenu 1-5zl.
Doufám, že jsem uspokojivě odpověděl na vše, co by jsi rád věděl.

Demonic:
Tvrdé předměty jsou křehké, proto se dají rozdrtit i bez magických pomůcek. Nikdy jsem osobně diamant nedrtil, ale dle mého by to šlo buď kalenou ocelí nebo jiným hodně tvrdým nerostem (korund, křemen). Alchymista by si dle mého s tím měl poradit.
Možná mnou popsaný postup není úplně ideální - nejsem odborníkem přes mineralogii. Ale rozdrtit diamant jde docela lehce.

NW:
Je to na bázi světla, čili kam nedosvítí přímé světlo, tam jsou účinky světelné bomby zanedbatelné.
Vrhnutí z trebuchetu ba dle mého mělo jít (nejsem expert na obléhací stroje, ale trebuchet snad dokáže vrhnout 13,5 kilový projektil. Podobně místo vřícího oleje se přes hradby mohou volným pádem spouštět na oblehájící nemrtvou armádu demižóny.
Děkuji za doplnění další úžasných způsobů, jak světelnou bombu proti nemrtvým zajímavě použít :-)

Krtecek:
Nechávám spekulacím volný průběh :-)
Důvod názvu je v díle napsán: "Zombie jsou zvláště náchylné, protože s jejich obratností se jim jen zřídka poštěstí uhnout největší záři - proto se této pasti říká past na zombie."

Firefanatic:
Gratuluji, všiml jsi si nedostatku, který všichni před tebou i já osobně přehlédli. Váha diamantového prachu by měla být základní, čili 0,1 mince - čili 2 mn diamantového prachu dávají 50zl (což už je mnoho). Uznávám chybu, toto jsem opravdu přehlédl - při listování pravidly jsem asi omylem zaměnil dva pojmy.
Ohledně dalších chybek - přiznávám, že dílo v MS nestrávilo ani sekundu. S ohledem na to, že většinu mých děl stejně kritici smetli za věci, které nepochopili, tak jsem chtěl zkusit vypustit "tuctové" dílo (dílo bez zásadních zásahů do pravidel). MOžná se příště trochu polepším a dílo zkusím přeci jen zase vložit do MS.
Děkuji za přívětivé hodnocení :-)


 Uživatel úrovně 0

Svoje mám pro nejbližší dobu uděláno a tak mi zbyl čas, abych se podíval na toto od názvu zajímavé dílko… Škoda, že se do zpracování vloudilo pár chybiček:

- Bohužel, hned v úvodu se autor dopustil zmatečnosti (…po… rozbití nádoby proudem svatého světla…), samozřejmě detail, ale v první vteřině mě to hodně zmátlo. Pak jsem dospěl k názoru, že nádoba vybuchuje proudem svatého světla, ale ono je to skutečně jinak. Zbytečná zmatečnost…
- Údaje v závorce v úvodní tabulce platí… škoda, že tam kromě výroby žádné údaje v závorce nejsou… je to sice uvedeno dále, ale odkazovat na něco, co neexistuje, mi přijde hloupé…
- Jak už bylo řečeno - co je to za tlouček, že s ním dokážeš rozdrtit diamant? To musí být magický tlouček…
- Opět už probírané téma - 1 diamant vážící 2 mince? No, podle pravidel v1.5 a kalkulačky mi to vychází na 50 000 zlatých… zase drobnost, ale už se to začíná hromadit… diamantů asi mělo být víc, menších.

Jinak je to ale velmi nápadité a v důležitých oblastech dobře zpracované dílo, určitě s patřičnou použitelností. Musím se ale přiznat, že na mě dílo působí tak trochu „suše“ a moc pravidlově.

Hodnocení:

Nápad: Pokud se nemýlím, tak tady autor našel jednu z mezer, kterou nám pravidla poskytla. 80%
Zpracování: Suché, pravidlové a s drobnějšími chybami zdá se způsobenými nedostatečnou koncentrací. Důležité věci ovšem bez chyb, všechno člověk nakonec přelouská nebo si snadno domyslí a nahradí. 65%
Dojem: Ty věci, které jsem vytýkal, dojmu věru nepřispívají. Váhal jsem, zda není jen průměrný… nakonec 55%.
Použitelnost: Tady bych viděl + díla, dává alchymistovi možnost nového druhu boje, navíc formou výroby pastí… 70%.

Celkem: 67%, to jsou dobré 4*. Je to zbytečné, podle mého názoru tady autor udělal chyby, které se daly velice snadno odstranit a které jinak skvělý nápad shazují. Škoda… velká škoda, co z toho vyplývá pro příště je jasné.


 Uživatel úrovně 5

K dílu nemám zásadnější výhrady, proto jenom jedna OT poznámka:

Jsem jediný, koho v souvislosti s názvem napadla bytost, která má daleko, ale opravdu daleko k nemrtvému a přitom blízko k serveru? :o)

Dávám plnou.


 Uživatel úrovně 1

Předně se omlouvám za svou chybu, chtěl jsem dát čtyři hvězdy, nevím kam čumím. Co nejdřív opravím. :-)

A nyní už k dílu:
Past je velice originální a velice použitelná. Trochu bych však být Folcwinem ujasnil její název, past na zombie se mi moc nelíbí, v díle použité světelná bomba je podle mě lepší, ale to je na něm.
Velice se mi zamlouvá popis pasti a popis výroby, ten má ideální délku a dá se označit za perfektní. Výroba je nejlepší částí díla. Vyvážení je dobré. Velmi kladně hodnotím také uvedení možností použití.
Po literární stránce je dílo v pořádku a čte se relativně snadno.

Nějaké otázky: Ten výbuch či světlo, jaké fyzikální podstaty je? Je to opravdu světelný paprsek? Může za roh? Nebo je to spíš hmota?

Ještě mě napadlo, že by tato světelná bomba byla opravdu ničivou zbraní, kdyby se místo kamenů používala při bombardování nemrtvých armád za použití katapultu. Úžasná představa a oživení válečné taktiky válek živí vs. neživí.

Takže dílo se mi zamlouvá a hodnotím (budu hodnotit) ho jako kvalitní.


 Uživatel úrovně 0

Hm drcený diamant... No nechci nic říkat, ale diamant by měl být jednou z nejtvrdších věcí na světě nemyslíte? Nějak se mi nechce věřit, že by šel rozdrtit obyčejným tloukem. Jo za pomocí magenergie to je jiná, ale obyčejný tlouk? No nevím...


 Uživatel úrovně 8

Folcwine: Nenapadlo mě se na cenu diamantu kouknout, to je ... no, překvapující. Zdá se, že průměrný svět DrD oplývá drahými kameny v nesrovnatelně větší míře než naše matička Země. Pro srovnání, diamant o váze jednoho karátu (tedy 0,2 gramu) se podle kvality kamene pohybuje od 15 000 korun do asi 1,5 milionu korun. Je jasné, že na tohle stačí i mizerný kámen, ale stejně je realita od cen v pravidlech zřejmě podstatně dál, než bych čekal, příště si to v nich dohledám. Vlastně jsem se zapomněl zeptat ještě na jednu věc, kolik toho diamantového prachu je potřeba?