Alchymistické Předměty

Katapultová past Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21

Skupina: Ostatní

Základ: jako pro katapult

Trvání: trvalé

Výroba: 2 týdny doma nebo na místě

Popis:

past: Obr ~ 7(10) ~ skok z výšky / pád z výšky, přičemž výškou je „5000 – váha postavy v mn/10 sáhů“
nápadnost: min. 25%
druh: objekt
doba nalíčení: 6 směn
výroba: 2 týdny doma nebo na místě (váha 40 000mn – 2 tuny)
spoušť: jakákoliv

Katapultová past je v podstatě upravený katapult s velkou plochou lžící. Úpravy spočívají v zamaskování celého katapultu příslušnému místu (např. větvemi v lese) a past jako taková se používá vždy v otevřených prostorách.
Princip je jednoduchý – oběť stoupne na lžíci katapultu, nevěda, co to je (často je maskována jako zvláštní poklop v zemi s držadlem, okovaný třeba) a spustí příslušnou spoušť, která zaktivuje past. Katapult tak vystřelí postavu do výšky a do dálky, což se projeví jako výše zmíněný pád (skok) z výšky. Pokud postava přehodí i vyšší nebezpečnost pasti, úplně se jí povede se vyhnout.

Tato past není vyráběna z alchymistických mechanických surovin, ale surovin shodných s těmi pro výrobu katapultu.

Vím, že to je znásilnění fyziky, ale vystřelená postava doletí do vzdálenosti rovné dvojnásobku nejvyššího bodu jejího letu – výšky, ze které padá (skáče) – tedy (5000-váha postavy v mn/10 sáhů) x 2.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 21

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

z čeho jsi prosím určoval dobu výroby a hmotnost?? ta by se přece měla lišit podle druhu katapultu ne?


 Uživatel úrovně 0

Oceňuji nápad a relativně aji zpracování. Mohl jsi to tak udělat ty, ale zbyde to tak spíš na mě (nás), upravit si "sílu" onoho katapultu. Čili to úměrně snížit, což není problém. I když, přijde mi celkem vtipná *směje se přitom, když to píše* představa, haha, když je postava v nějaké jeskyni, našlápne do onoho katapultu a je takovou silou nastřelena do stropu ve výšce nějaký tři metry třeba, omlouvám se, haha. Tak každý katapult nemusí být stejně silný že...

Na dílu jsem našel co jsem chtěl, nebudu hledat něco co tam nechci a případně si dodělám, co budu sám potřebovat. Musím ocenit, i když to vpravdu není špičkové. Přesto mě ale po zhodnocení překvapilo hlasování ostatních (Diskuzi jsem moc nečetl, tipuju, že se bude polemizovat nad vzorcem, jeho síle a následcích).

S úctou
--Jeho excelence, z boží vůle největší duchovní vůdce Svaté Inkvizice, Monsenior Manager Inkvizitor Snorch, headmaster of the board, řečený Velký Esko, Jeho blahorodí, sir Snorch Suobrak Raymond, baron z Torridge, řečený Spermař, bratranec Jeho Astrálnosti, sira Meleganta, vévody z Cornwalu, a tedy i jeho sestry, sira Nathaky Warriora of Light, řečeného Světlonoše


 Uživatel úrovně 0

jeddná se tedy o past smrt/smrt, neboť zranění při pádu z víšky se násobí úrovní. Jeký je tedy původ onoho vzorce?


 Uživatel úrovně 5

Tuvy, cituji tě: "Katapultová past je v podstatě upravený katapult s velkou plochou lžící".
Z toho vyplývá, že to je podobné "standartnímu katapultu", ovšem katapult jako termín v pravidlech není. Tudíž buď mícháš pojmy (monagkon je jen jeden z katapultů), nebo jsi trestuhodně odfláknul popis, protože jsi neuvedl ani rozměry (např rám 2x1x1 sáh, délka páky 1,5 sáhu), ani váhu (200kg alias 4000 mincí), ani cenu materiálu (netuším, kolik stojí kvalitní stasvební dříví, natož žíně).
Diskuze o starověkých a středověkých obléhacích strojích mi nevadí (ale jinde). I za použití odborné literatury mám v pojmech chaos - některé názvy označovaly v různých dobách různé stroje, případně je odlišovaly podle druhu metané munice při stejném principu.


 Uživatel úrovně 0

Zombie + rep a to na základě toho, že buď zná (nebo nebyl líný se podívat) do pravidel na tamní katapulty.

Proti této námitce úměry můžu říci jen, že právě proto nestaví alchymista obyč. katapult a už vůbec ne pravidlový monagkon, ale speciální katapultovou past - není s ní třeba mířit ani nic podobného a rozhodně se nejedná o dvousáhového prcka na vrcholky věží či paluby lodí (schopného střílet zmíněnými projektily), jako je v pravidlech.
T.


 Uživatel úrovně 5

Postavu zabije náraz po pádu z výšky. Na to stačí dle pravidel (i když s nimi nesouhlasím) zcela spolehlivě 30 sáhů.
Na co autor zapoměl je, že postavu po vymrštění zabuje jakýkoli náraz, třeba do stropu o 3 sáhy výše nebo do stěny. Katapult lze také otočit na bok, víme ?

Pár mechanických surovin na výrobu pastí by neškodilo, aspoň na spuštění pasti. Jinak totiž tohle zkonstuuje každý a patří to tedy do předmětů a ne sem.

Hodilo by se uvést základ: katapult, nikoli "jako katapult" - pyrofor vezme hotový válečný stroj spíše, než aby ho stavěl - pak supluje dovednost stavba obléhacích strojů tuším z PPE.

Síla: přehnaná. Katapult z pravidel (monagkon) má dostřel nanejvýš 400 sáhů s municí od 40 do 100 mincí, tj.nejméně 10x méně! I když v balistice neplatí přímá úměra (E=1/2mv^2), tak by kopie měla vystřelit tvora těžkého 1000 mincí nanejvýš 40 sáhů daleko.

Trebuchet (pěkný příklad je v AoE 2) - katapult využívající protizávaží by to zvládnul, ovšem je "trochu" neskladný.

Tohe nespadá do DoDo (dodělej doma) ale Napiš znova :o(


 Uživatel úrovně 0

2*
Hodnotím hlavně nápad, ten je (bez diskuze) zajímavý. Jinak na díle neshledávám nic přínosného nebo užitečného.

PinHead


 Uživatel úrovně 0

Hmm, pěkné škoda že to tam nebylo hned, tohle bych už použít dokázal... pro zábavu ale přece :D


 Uživatel úrovně 0

Doplňuji dílo bonusem:

Magická katapultová past



past: Obr ~ 7(10) ~ skok z výšky / pád z výšky, přičemž výškou je „50000 – váha postavy v mn sáhů“
nápadnost: min. 25% (-50% při vylepčenní II. stupně)
základ: jako pro katapult
magenergie: 200magů
suroviny: 500zl (+ dalších 100zl pro vylepčení II. stupně)
druh: objekt
trvání: 1 použití
doba nalíčení: 6 směn
výroba: 4 týdny doma nebo na místě (váha 40 000mn – 2 tuny)
spoušť: jakákoliv

Jedná se o stále stejnou katapultovou past, jejíž materiál pro výrobu však byl alchymisticky ošetřen a "nabit" magenergií, což zestonásobilo (a lehce změnilo) jeho účinky. Princip pasti je stále stejně jednoduchý, ale okouzlení sebou nese změnu její použitelnosti - v podstatě vždy jakmile je past spuštěna, ji její síla zničí.
Výraznou změnou je ochrana oběti pasti ve chvíli zrychlení - lžíce magicky zrychlí oběť (která neuspěla proti vyšší nebezpečnosti pasti a je tedy vystřelena) bez logických následků na jejím zdraví a tato je tedy "vystřelena" do nebes.
Otázku zda a jak spadne oběť zpátky se zatím nepodařilo vyřešit a bláznivý tvůrce této varianty pasti již nemá prostředky aby odpověď zjišťoval pomocí sfér (a ostatním přijde řešení téhle otázky nepodstatné, takže do něj nebudou vkládat několik tisíc zlatých).

Past však lze "vylepčit" na stupeň II. - toto si vyžaduje další úpravu surovinami, která umožní katapultovou past očarovat tak, aby mohla být cílem kouzla neviditelnost. Takto očarovaná past je až do chvíle svého spuštění kompletně neviditelná (nápadnost -50%).

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 8

Takže po promyšlení a přečtení jsem nakonec dal 2*. Jedna za odvahu a druhá z lásky... dělám si samozřejmě legraci :-D.

Snažil jsem se na to podívat nezaujatě, že to prostě je dílo od jakéhokoliv uživatele, protože je zde v diskuzi vidět, jak sympatie (antipatie) dělají svoje... nevím jak moc se to povedlo - dílo jdem v základním rozškatulkování dal do podprůměrných. Zpracování není excelentní (dá jen základ a většina stejně je z pravidel, což kdyby to napadlo mě, musel bych vynaložit stejně pravidlolistózní práce před a po přečtení). Devalvující je vzorec pro dolet (přímá úměra váhy příliš rychle klesá, příklad již byl uveden).

Nakonec jsem se dostal na podprůměr - již zmiňované 2* - dílo nemá žádné závažné chyby než ten vzorec, ale ani nic extra kladného, co by to nad 2 vytáhlo (a popravdě tako konstruopvat past se ryze nevyplatí je zde velmi nevýhodný poměr cena/výkon, kde cenu myslím i všechny starosti kolem).